Olet täällä

Lajivalmennus

Koe Vaasa

Lajivalmennus lukuvuonna 2017-2018

Lajivalmennus on urheiluseurojen toteuttamaa ja Vaasan kaupungin kasvatus- ja opetustoimen koordinoimaa toimintaa, jossa aamuharjoittelu on keskitetty yhteiseen ajankohtaan. Harjoittelu on pääsääntöisesti valinnaisaine, mutta järjestelyt ovat koulusta riippuen erilaisia. Toiminnassa ovat mukana kaikki Vaasan, Mustasaaren ja Laihian yläkoulut, sekä n. 10 urheiluseuraa. Lajivalmennuksessa on lukuvuosittain mukana noin 200 oppilasta yläkoulun 8. ja 9. luokka-asteilta. Toiminta on osa Vaasanseudun urheiluakatemian toimintaa ja valtakunnallista urheiluakatemiaohjelmaa.

Toimintaperiaatteet:

 • Toiminta on suunnattu huippu-urheilu-uralle tähtääville nuorille
 • Valmennus on seuravalmennusta tukevaa toimintaa
 • Lajivalmennus on seurajohtoista (valmennus tulee seuralta, seurat ehdottavat osallistujia
 • Toiminta tarjoaa opiskelijoille tukipalveluita, kuten henkistä valmennusta, ura-suunnittelua, lääkäriyhteyden ja terveystarkastuksia

Toiminnan järjestämisen tavoitteet:

 • Urheilun ja opiskelun yhdistäminen
 • Koulujen ja seurojen kasvattamisyhteistyö
 • Nuorisovalmennuksen osaamisen kehittäminen
 • Lisätä harjoitusmääriä päiväaikaan

Harjoitusajat:

 • 9-luokkalaiset, tiistai klo 8.00-9.30
 • 8-luokkalaiset, keskiviikko klo 8.00-9.30
 • Huom! Vasa IFK + WFA harjoittelevat tiistaisin ja keskiviikkoisin jo klo 7.30-8.45.

Valmennuksen lajiryhmät:

Jalkapallo, jääkiekko, salibandy, uinti, lentopallo, pesäpallo, taitoluistelu, jousiammunta sekä yleisvalmennus.

Koulujen järjestelmät:

Lukuvuonna 2016-2017 Vaasan suomenkielisillä yläkouluilla ja Mustasaaren keskuskoululla valmennus on sekä 8-luokkalaisilla että 9-luokkalaisilla valinnaisaineena joka arvostellaan. Vaasan ruotsinkielisillä kouluilla valmennus menee osittain tai kokonaan muiden oppituntien kanssa päällekkäin. Urheilijan tulee anoa lupaa olla poissa koulusta ja suorittaa mahdollisesti harjoituksen alle jääneiden aineiden opinnot itseopiskeluna.

Miten jatkaa toiminnassa yläkoulun jälkeen:

Yläkoulun jälkeen haetaan mukaan toisen asteen urheilupainotukseen. Urheilupainotuksen tavoitteena on antaa aktiivisesti urheileville, huippu-urheiluun tähtääville opiskelijoille mahdollisuus ammatillisten- tai lukio-opintojen ohella harjoitella mahdollisimman täysipainoisesti. Vaasassa urheilupainotus kattaa uinnin, jalkapallon, jääkiekon, taitoluistelun ja salibandyn. Mukana olevat saavat ohjattua valmennusta. Huippu-urheilijoille on myös oma opetussuunnitelma. Urheilupainotusta toteuttaa Vaasan toisen asteen koulutusorganisaatio (Vasa gymnasium, Vaasan ammattiopisto, Vaasan Lyseon lukio). Toisen asteen toimintaa järjestetään myös Vöyrin urheilulukiolla. Toimintaan hakeminen tapahtuu yhteishaun kautta erillisellä lomakkeella helmikuussa.

Lisätietoja:

Jaakko Saarinen
puh. 0400-983993
e-mail. jaakko.saarinen(a)vaasa.fi