Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Leila Roininen sekä Raija ja Vesa Bono seisovat juuri istutetun kirsikkapuun juurella

Artikkelin kategoriat: Uutiset

60 kirsikkapuuta koristaa Onkilahden puistoa

Julkaistu: 28.10.2020

Vaasan syntymäpäivän 2.10. kunniaksi asukkaat saivat ehdottaa itselleen syntymäpäivälahjaa: osallistuvan budjetoinnin kokeiluun varatulla määrärahalla toteutetaan kirsikkapuisto, joka oli vaasalaisten Raija ja Vesa Bonon ehdotus. Puut on nyt istutettu Onkilahden puistoon odottamaan kevättä.

Onkilahden puistoon Palosaaren puolelle on istutettu yhteensä 60 kirsikkapuun taimea, kuutta eri lajiketta.

– Monista kuvista tuttua, vaaleanpunaisena kukkivaa rusokirsikkaa istutetaan yhteensä 20. Puistoon istutetaan sekä syötäviä että koristekirsikoita tuottavia puita, kertoo  viheraluehortonomi Leila Roininen.

Rusokirsikka ja pilvikirsikka ovat koristekirsikoita, ja syötäviä lajikkeita ovat varjomorelli, fanal, Sikkolan kuulasmarja sekä Huvimajan kuulasmarja.

– Syötävät kirsikat erottaa kyllä hyvin ei syötävistä. Koristekirsikoissa on pienet, siemenmäiset marjat, Roininen kertoo.

Lajikkeita on valittu useampia, jotta puusto on monipuolista ja mahdollisimman moni taimi lähtee kunnolla kasvamaan. Roininen uskoo, että jos taimet selviävät hyvin talven yli, voidaan kirsikankukista nauttia jo ensi keväänä.

Kirsikkapuisto tuottaa iloa pitkään

Kysyimme syyskuussa toteutetussa verkkokyselyssä vaasalaisilta, mikä pieni unelma heidän lähiympäristössään kaipaisi toteutusta. Kaupunki oli varannut asukkaiden ideoiden toteutukseen 5 000 euroa osallistuvan budjetoinnin kokeilun kautta.

Toteutettavaksi valittu kirsikkapuisto oli vaasalaisten Raija ja Vesa Bonon ehdotus.

– Kirsikkapuisto tuottaa yhdenvertaisesti iloa ja onnellisuutta vaasalaisille pitkälle tulevaisuuteen, kertovat ideastaan Raija ja Vesa Bono, jotka saapuivat seuraamaan puiden istuttamista.

Vikingalla asuva pariskunta käy usein kävelyllä Onkilahden rannassa.

– Tämä on upea alue jo nyt, ja tästähän tulee aivan ihana, kun kirsikkapuut kukkivat, kuvailee Raija Bono.

Alun perin vaasalaisille oli tarkoitus järjestää kaikille avoimet istutustalkoot, mutta koronatilanteen vuoksi istuttamisesta vastasi kaupungin viheralueyksikkö.