Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko
Älypuhelin naisen kädessä

Artikkelin kategoriat: Uutiset

94 prosenttia hakijoista saanut yksinyrittäjätuen – hakuaikaa vielä 30.9. asti

Vaasan seudulla jo 543 yksinyrittäjää on saanut 2 000 euron suuruisen yksinyrittäjätuen, jonka yrityksen kotikunta myöntää. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ottaa vastaan ja käsittelee tukihakemukset omistajakuntiensa puolesta, ja yrityksen YTJ:n mukaisen kotikunnan viranhaltija tekee päätöksen tuen maksamisesta. Vain 37 hakemusta on jouduttu hylkäämään.

Yksinyrittäjätukea voidaan myöntää 16.3.–31.8.2020 syntyneisiin kustannuksiin ja avustuksen viimeinen hakupäivä on 30.9.2020.

– Eli vielä ehtii hyvin hakemaan. Voi vaikka odottaa elokuun loppuun asti ja vasta sitten toimittaa meille tarvittavat dokumentit, jotka osoittavat, että liikevaihto on laskenut 30 prosenttia maaliskuun 16. päivän jälkeen, Startian johtaja Tommi Virkama neuvoo.

VASEKissa on käsitelty yksinyrittäjätukihakemuksia koko kesän, ja niitä on tullut tasaisesti muutamia joka päivä.

– Käsittelyajat ovat nyt lyhyet. Meiltä lähtee päätösehdotus kuntiin päivässä tai kahdessa, jos kaikki hakemuksen tiedot ja liitteet vain ovat kunnossa. Olimme varautuneet, että hakemuksia tulisi enemmänkin, mutta koko Suomessa näyttää siltä, että hakemuksia tulee odotettua vähemmän, Virkama toteaa.

Tällä hetkellä käsittely on kesken 41 hakemuksen kohdalla.

– Odotamme saavamme näiltä hakijoilta täydennyksiä ja lisäselvityksiä. Myös kaikki täydennykset on toimitettava meille viimeistään 30.9., jonka jälkeen tehdään viimeiset päätökset. Myöntämättä jääneen tukipotin kunnat palauttavat takaisin valtiolle, Virkama kertoo.

Eniten yksinyrittäjätukea on myönnetty vaasalaisyrityksille.

– 2,5 miljoonan euron tukipotistamme on maksettu yksinyrittäjille tähän mennessä 658 000 euroa eli rahat tulevat kyllä riittämään kaikille kriteerit täyttäville hakijoille, Vaasan kaupungin talous- ja strategiajohtaja Miia Äkkinen kertoo.

Useat yksinyrittäjät ovat kiitelleet saamaansa tukea, jolla he ovat voineet maksaa yrityksensä kiinteitä kuluja kuten esimerkiksi vuokria tai vakuutuksia.

– Korona on kurittanut monia kuntamme yrityksiä, ja on mahdollista, että syksyn toinen aalto pahentaa yritysten tilannetta entisestään. Toivomme, että mahdollisimman moni yksinyrittäjä hakee tukea, jolla voi olla yllättävänkin suuri merkitys, jos syksyn edetessä koronatilanne ei alakaan helpottaa, Vöyrin kunnan hallintojohtaja Markku Niskala sanoo.

Ohjeet hakemiseen ja linkki hakulomakkeelle: https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/tuki-yksinyrittajalle

Julkaistu: 11.08.2020