Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Hallintotalo Styrelsegård

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Arvotalo sai uuden elämän – hallintotalo on päätöksenteon pääkallonpaikka

Julkaistu: 19.2.2021

Päivitetty: 19.2.2021

Vaasan kaupungin hallintotalo on läpikäynyt perusteellisen remontin, jonka aikana on uusittu niin talotekniikka kuin sisätilatkin. Vuonna 1862 rakennettu arvotalo sijaitsee osoitteessa Vaasanpuistikko 10.

Talon rakennutti apteekkari Herman Johan Lindebäck apteekkiaan varten ja perheelleen kodiksi vuonna 1862 ja sen on suunnitellut Vaasan lääninarkkitehti C. A. Setterberg. Taloa laajennettiin vuonna 1930, mistä lähtien se on toiminut Vaasan kaupungin hallinnon pääpaikkana.

Rakennus on nyt korjattu perusteellisesti alapohjia ja niiden alapuolisia täyttöjä myöten.

– Välipohjat avattiin ja täyteaineina käytetyt, rakennusajalle tyypilliset täytteet kuten sahanpurut ja oljet poistettiin. Perustuksia vahvistettiin, 1970-luvulla uusitut ikkunat vaihdettiin uusiin, vesikate uusittiin, kattorakenteita vahvistettiin ja julkisivu paikkarapattiin, kertoo Vaasan kaupungin rakennuttajapäällikkö Kukka Potka.

Koko talotekniikka uusittiin vastaamaan nykyajan vaatimuksia, eli sähkö, vesi- viemäri-, ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät uusittiin energiatehokkaaksi kokonaisuudeksi.

Myös kellarikerroksessa tehtiin valtava työ, kun kaikki maa-aines on kaivettu pois ja vaihdettu. 1800-luvulta peräisin olevat katon holvikaaret ja tiiliseinät on kaivettu esille.

– Kellaritiloissa on nyt muun muassa hiljaisia työtiloja ja ryhmätyötiloja sekä kaupungin keskusarkisto, jossa on noin 1,8 hyllykilometriä aineistoa. Vanhimmat asiakirjat ovat peräisin 1800-luvun alkuvuosilta, kertoo konsernihallinnon johtaja Jari Karjalainen.

Tilat sadalle työntekijälle sekä kaupunginvaltuustolle ja -hallitukselle

Taloon muutti helmikuun alussa noin sata kaupungin työntekijää, muun muassa kaupungin ylin johto, henkilöstö- ja talouspalvelut, kielenkääntäjät, kirjaamo ja keskusarkisto. Suurin osa työntekijöistä on koronatilanteen vuoksi kuitenkin jatkossakin etätöissä.

Tilat on käytetty tehokkaasti hyväksi. Työpisteitä talossa on nyt 109 eli puolet enemmän kuin ennen remonttia.

– Kenelläkään ei ole omaa työhuonetta, vaan käytössä on usean henkilön työhuoneita sekä muunneltavia kokous- ja ryhmätyötiloja. Myös kaupunginjohtaja jakaa huoneensa kolmen muun henkilön kanssa, Karjalainen kertoo.

Hallintotalolla kokoustavat koronatilanteen hellitettyä myös kaupunginvaltuusto ja kaupunginhallitus. Kaupunginvaltuustolla on ylin toimivalta päättää kaupungin asukkaiden yhteisistä asioista.

Täysin esteetön talo

Esteettömyys on yksi isoista muutoksista hallintotalolla. Nyt rakennuksessa on moderni hissi sekä esteetön kulku jokaiseen kerrokseen. Esteetön kulkuväylä taloon on talon takaa pihan puolelta.

Useimmiten vaasalainen asioi hallintotalolla kirjaamossa, jossa vastaanotetaan kaupungille, kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle osoitetut asiat. Kirjaamo ottaa vastaan muun muassa hakemuksia, kuntalaisaloitteita ja lausuntopyyntöjä.

Myös kaupunginvaltuuston kokouksia pääsee seuraamaan vapaasti paikan päälle, kunhan koronarajoituksista päästään eroon.

Halkokonttori, Ylihyvä ja Kaarle

Hallintotalon kaikki kokoushuoneet on nimetty talon tai kaupungin hallinnon historiaan liittyen.

Kokoushuoneista Kaarle on nimetty kaupungin perustajan, Ruotsin kuninkaan Kaarle IX:n mukaan, Setterberg ja Schoultz taas talon suunnitelleiden kaupunginarkkitehtien mukaan. Ylihyvä ja Jättekiva puolestaan ovat muunneltavia projekti- ja ryhmätyötiloja.

– Yksi kokoushuoneista on Halkokonttori. Kyseissä kellarihuoneessa toimi vuonna 1921 halkokonttori ja halkolautakunta, jotka myivät ja jakoivat polttopuita kaupunkilaisille asuntojen lämmittämistä varten, Karjalainen kertoo.

Talon historiaa tuovat esille myös vanhat suurennetut valokuvat, joita on painettu kokoushuoneiden seinien akustiikkalevyihin.

Hallintotalon peruskorjauksen suunnittelu aloitettiin rakennushistoriallisella selvityksellä, kuntotutkimuksilla ja tulevien käyttötarpeiden kartoituksella syksyllä 2016. Työ valmistui ajallaan marraskuussa 2020. Peruskorjauksen kustannukset kalustaminen mukaan lukien ovat noin 9,2 miljoonaa. Hanke pysyi aikataulussa ja kustannukset alittivat budjetin.

Kellarikerroksessa on otettu esille 1800-luvulta peräisin olevat katon holvikaaret ja tiiliseinät.
Henkilökunnan työkahvila on ensimmäisen kerroksen sydän. Tässä tilassa sijaitsi ennen talon rakennuttajan, apteekkari Lindebäckin apteekkisali.
Kokoushuoneiden seinien akustiikkalevyihin on painettu vanhoja valokuvia talon historiasta.