Ohita valikko
tyttö istuu

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Ehkäisevä perhetyö lapsiperheiden apuna

Perheen pieniin pinteisiin (PEPPI) tarkoitettua perhetyötä tehdään yhdessä perheen kanssa tilanteissa, jotka he kokevat pulmallisiksi arjessa. Peppi –perhetyö on luottamuksellista ja maksutonta. Palvelua voi saada pääsääntöisesti kolmen kuukauden ajan.

Palvelu on tarkoitettu vaasalaisille lapsiperheille, joilla ei ole sosiaalihuollon tai lastensuojelun asiakkuutta. Yhteydenottaminen ei ole sosiaalihuollon tai lastensuojelun asiakkuutta ja se on vapaaehtoista.

Apua tarjolla arjen pulmiin

– Minulle voi soittaa lapsiperheen arkeen liittyvissä pulmatilanteissa, joihin kaipaisit neuvoa tai tukea. Olen myös valmis tulemaan vanhempien toiveesta kotiin, neuvolaan, lapsen päivähoitopaikkaan, kahvilaan tai vaikkapa leikkipuistoon. Voin olla tukena arjen haasteissa ja antaa käytännön ehdotuksia, miten voisi toimia kyseisessä tilanteessa, toivoo Peppi-perhetyön perheohjaaja Terhi Silvendoin.

Yhteyttä kannattaa ottaa pienissäkin asioissa, jotka vanhempana mietityttää. Perheet voivat ottaa suoraan yhteyttä perheohjaajaan puhelimitse numeroon 040 357 5684 tai sähköpostitse terhi.silvendoin@vaasa.fi.

Joskus avuksi riittää vanhemman kuunteleminen ja tukeminen äidin tai isän roolissa. Jokainen perhe päättää itse, millä tavoin tukea annetaan ja missä tilanteessa.

Vuorovaikutus vanhemman ja lapsen välillä on tärkeää

Yleisimpiä vanhempia mietityttäviä asioita ovat uuden perheenjäsenen syntymä, arkirutiineihin ja päivärytmiin liittyvät asiat, lapsen tunteiden ilmaisut sekä teini-iän tuomat muutokset lapsen käyttäytymisessä. Myös vanhemman ja lapsen välinen vuorovaikutus on tärkeää arjessa.

– Neuvonnan ja ohjauksen lisäksi järjestämme myös ryhmätoimintaa, kuten Kannustava vuorovaikutus -ryhmiä, kertoo Silvendoin.

Kannustava vuorovaikutus (ICDP) -ohjelma keskittyy positiivisen vuorovaikutuksen vahvistamiseen vanhempien ja lasten välillä sekä lisää vanhempien herkkyyttä tulkita lapsen viestejä.

– Ryhmässä vanhemmat saavat mahdollisuuden oppia tulkitsemaan lapsen viestejä ja ymmärtämään lapsen käytökseen vaikuttavia asioita. Ryhmiin osallistuneet vanhemmat ovat kokeneet saaneensa voimaa ja varmuutta arkeensa, iloitsee Silvendoin.

Syksyllä avataan chat-palvelu

Ehkäisevässä perhetyössä avataan syksyllä chat-palvelu, jossa lapsiperheet voivat kysyä neuvoa nimettömänä. Vastaajina chatissa toimii perhetyön ammattilaiset. Chat tulee palvelemaan tiistaisin ja perjantaisin klo 13-15 välisenä aikana.

Ehkäisevä perhetyö on osa perheneuvolan palvelukokonaisuutta.

Lue lisää ehkäisevästä perhetyöstä.

Julkaistu: 13.08.2019