Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Gasum toimittaa LNG:tä Wasalinelle ja Wärtsilän uuteen teknologiakeskukseen

Julkaistu: 22.2.2021

Pohjoismainen energiayhtiö Gasum on solminut Vaasan kaupungin, NLC Ferry Oy:n ja Wärtsilä Finland Oy:n kanssa sopimuksen nesteytetyn maakaasun (LNG) toimittamisesta Vaasa-Uumaja välillä operoivaan Wasalineen sekä käytettäväksi Wärtsilän uudessa teknologiakeskuksessa Smart Technology Hubissa. Gasum rakentaa Vaskiluotoon paikallisen LNG-asiakasterminaalin, josta LNG toimitetaan säiliöautoilla asiakaskohteisiin.

Gasum rakentaa asiakasterminaalin Vaasan Vaskiluotoon. Sieltä LNG:tä toimitetaan joustavasti matkustaja- ja rahtiliikennevarustamo Wasalinen uuteen, tänä vuonna liikennöinnin aloittavaan LNG-käyttöiseen Aurora Botnia-alukseen sekä Wärtsilän uuteen, syksyllä valmistuvaan Smart Technology Hub -tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskukseen. Terminaalin kautta Gasum voi palvella myös muita asiakkaita.

– Vaasan kaupungin energia- ja ilmasto-ohjelman tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki 2020-luvulla. Olemme sitoutuneet päästöjen vähentämistavoitteeseen kaupunkialueen eri toimijoiden välillä. On hienoa, että tällä yhteistyöllä lisäämme kaasun saatavuutta koko Vaasan seudulla. Yhteistyömme on myös esimerkki siitä, miten me Vaasassa yhdistämme energia-alan osaamistamme ja saamme aikaan puhtaampia energiaratkaisuja, kertoo Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

– On hienoa, että Vaskiluotoon rakennetaan LNG:n asiakasterminaali. Uskomme, että nesteytetyn maakaasun käyttö tulee kasvamaan sekä maalla että merellä ja ympäristöystävällisimpien polttoaineiden kysyntä kasvaa entisestään. Wärtsilän Vaasan toimipisteissä kehitämme mm. LNG-moottoreita ja muita merenkulun innovaatioita, kertoo Wärtsilä Finlandin Delivery Management Director Vesa Riihimäki.

– Uusi Vaasan ja Uumajan väliselle reitille tuleva Aurora Botnia valmistuu pian. Aluksestamme tulee ympäristöystävällisin tällä hetkellä rakenteilla olevista matkustaja-autolautoista. Aluksen moottorit toimivat sekä nesteytetyllä maakaasulla että tulevaisuudessa uusiutuvalla biokaasulla. Laivaan mahtuu 800 matkustajaa, ja sen rahtikapasiteetti on 1 500 kaistametriä. Kestävä kehitys on yhä tärkeämpää asiakkaillemme ja myös koko Vaasan seudulle, kertoo Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg.

– Kehitämme jatkuvasti uusia keinoja päästöjen vähentämiseksi yhdessä yhteistyökumppaneidemme ja asiakkaidemme kanssa. Haluamme auttaa asiakkaitamme pienentämään omaa hiilijalanjälkeään. Kaasun tuomat kustannustehokkaat mahdollisuudet päästövähennyksien saavuttamiseksi ovat merkittävät teollisuudessa sekä meri-ja maantieliikenteessä. Tämä hanke vahvistaa ja mahdollistaa asiakkaille myös sujuvasti siirtymisen biokaasun käyttöön, kertoo Gasumin Marketing & Sales Director Tommy Mattila.

LNG on ympäristöystävällisin meriliikenteen polttoaine ja täyttää kaikki nykyiset ja tulevat IMO:n ympäristövaatimukset. Sen käytöstä voi siirtyä uusiutuvaan nesteytettyyn biokaasuun (LBG), koska jakeluun käytetään olemassa olevaa LNG-infrastruktuuria. LBG vastaa ominaisuuksiltaan nesteytettyä maakaasua (LNG) ja se sopii maa- ja meriliikenteen polttoaineeksi sekä teollisuuden käyttöön.