Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Lapsi leikkii päiväkodin pihalla

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Hae varhaiskasvatuspaikkaa syksylle jo nyt

Julkaistu: 8.3.2021

Päivitetty: 17.3.2021

Jos lapsella ei vielä ole varhaiskasvatuspaikkaa, mutta tarve syksylle 2021 on perheessä jo tiedossa, kannattaa paikkaa hakea mielellään jo maaliskuun loppuun mennessä. Tällöin varhaiskasvatuksessa on paremmat edellytykset suunnitella toimintaa ja jakaa paikat mahdollisimman hyvin perheiden toiveiden mukaisesti.

Varhaiskasvatuspaikkaa voi Vaasassa hakea ympäri vuoden perheen tarpeiden mukaisesti. Toivomus kuitenkin on, että syksyn osalta uusien paikkojen hakemukset voisi jättää jo 31.3. mennessä, jos syksyn osalta tarve on jo perheellä tiedossa.

– Kun saamme mahdollisimman paljon hakemuksia ajoissa syksyn osalta, pystymme paremmin suunnitteleman toimintaamme ja muokkaamaan esimerkiksi ryhmien rakennetta tarvittaessa. Pyrimme tietysti siihen, että mahdollisimman monelle perheelle voitaisiin taata varhaiskasvatuspaikka perheen toiveiden mukaan, esimerkiksi läheltä kotia, kertoo palvelupäällikkö Maria Karvonen.

Karvosen mukaan syksyllä on usein helpompi saada perheelle mieluisin paikka kuin keskellä toimintakautta eli esimerkiksi tammikuussa.

Keskustan alueelle uusia päiväkoteja

Varhaiskasvatuspaikoista on Vaasassa jonkun verran pulaa varsinkin keskustan alueella pienten, alle 3-vuotiaiden ryhmissä. Tilannetta helpottaa jo uusi Raastuvankadun päiväkoti sekä elokuussa kasarmialueelle entisen soittokunnan tiloihin valmistuva uusi päiväkoti.

Vaasan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Anne Savola-Vaaraniemi kertoo, että varhaiskasvatusta koskevat lakimuutokset ovat ohjanneet yhä enemmän lapsia varhaiskasvatuksen piiriin.

– Asiakasmaksujen alentuminen, subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajauksen poistuminen sekä yli kolmivuotiaiden ryhmäkoon pienentyminen ovat kaikki tuoneet tarvetta lisäpaikoille varhaiskasvatuksessa myös Vaasassa.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakiin tulee jälleen muutoksia 1.8.2021, jolloin maksut taas alenevat. Valtakunnallisen uudistuksen tavoitteena on parantaa työllisyyttä ja lisätä varhaiskasvatuksen osallistumisastetta.

Vaasan kaupunki on myös valittu mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön toteuttamaan kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun. Kokeilu alkaa elokuussa 2021, ja saattaa myös osaltaan lisätä paikkatarvetta varhaiskasvatuksessa.

Myös etätyön lisääntyminen on vaikuttanut varhaiskasvatuspaikkojen hakuun.

– Paikkaa haetaan nyt enemmän kodin läheltä, ei työmatkan varrelta tai työpaikan lähistöltä, Savola-Vaaraniemi kertoo.