Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Hengityssuojainten käytöstä vahva suositus

Julkaistu: 2.10.2020

Vaasan sairaanhoitopiirin koronatartuntatilanne (COVID-19) on heikentynyt merkittävästi kahden viimeisen päivän aikana. Uusia tartuntatapauksia on todettu torstain ja perjantain välisenä aikana 13. Koronaviruspositiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on 1,3 prosenttia. Ilmaantuvuusluku on nyt Pohjanmaalla 19.4, mikä osoittaa, että epidemia on alueellamme selvässä kiihtymisvaiheessa.

Vaasan sairaanhoitopiirin tiedote alueen asukkaille 2.10.2020

Vaasan sairaanhoitopiiri on yhdessä Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmän kanssa päättänyt tänään perjantaina 2.10.2020 ottaa käyttöön uusia vahvoja suositustoimia, joilla tähdätään epidemian rajoittamiseen.

Vahva suositus: Hengityssuojainta käytetään aina julkisissa tiloissa

Pohjanmaan alueen asukkaille annetaan vahva suositus käyttää hengityssuojainta aina asioidessa julkisissa tiloissa kodin ulkopuolella. Suuria väkijoukkoja on syytä välttää ja toisiin ihmisiin tulee pyrkiä pitämään riittävä 1–2 metrin suojaetäisyys.

Huom! Edellä mainittu vahva hengityssuojainsuositus koskee myös lukioita ja muita toisen asteen oppilaitoksia sekä korkeakouluja ellei riittäviä turvavälejä (1–2m) voida taata. Suositus ei koske tässä vaiheessa peruskouluja.

Hengityssuojaimia suositellaan pidettävän aina mukana ja helposti saatavilla, jolloin suojain voidaan ottaa käyttöön aina tarvittaessa.

Ensisijaisesti jokainen kansalainen hankkii itse hengityssuojaimensa. Alueen kunnat ovat kukin järjestäneet omilla käytännöillään hengityssuojainten jakelun vähävaraisille.

Jää kotiin lievienkin hengitystieoireiden ilmaantuessa

On tärkeää, että alueen asukkaat jäävät kotiin lievienkin hengitystieoireiden ilmaantuessa. Normaaliin arkielämään voi palata kahden oireettoman päivän jälkeen. Jos hengitystieoireita on vielä kahden päivän jälkeen tai oireet voimistuvat, neuvotaan alueen asukkaita ottamaan puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen, jossa päätetään tarvittavista jatkotoimista.

Suositukset ovat voimassa tästä päivästä lähtien 25.10.2020 saakka. Koronavirusepidemian etenemisen ja ehkäisyn tilannetta tarkastellaan ensi viikon tiistaina 6.10. seuraavassa Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmän kokouksessa.

Tietoa koronaviruksesta