Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko
Auringonlasku Saaristo

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Itämeripäivänä juhlistetaan merta ja opitaan uutta

Meri antaa meille vaasalaisille paljon, joten miksi emme keskittyisi myös meren hyvinvointiin. Vaasan kaupunki osallistuu vuosittain järjestettävään valtakunnalliseen Itämeripäivään 27.8.2020.

Itämeripäivää vietetään vuosittain. Päivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä valtakunnallinen meren juhlinta, jonka tavoitteena on kunnioittaa merta sekä jakaa tietoa monimuotoisesta luonnosta. Tänä vuonna Itämeripäivä järjestetään torstaina 27.8.

– Itämeripäivänä Vaasassa järjestetään erilaisia tapahtumia teemaan liittyen. Tapahtumissa tuodaan erityisesti esiin kaupunkiympäristössä tapahtuvaa roskaamista ja sen vaikutusta mereen, kertoo Vaasan kaupungin markkinointiasiantuntija Eevamaria Paasikari.

Asukkaat mukaan rantojen siivoustalkoisiin

Vaasan kaupunki kannustaa asukkaitaan osallistumaan rantojen ja kaupunkiympäristön siivoustalkoisiin Itämeripäivänä klo 12.00-19.00.

Talkoisiin osallistujille jaetaan hanskat, jätesäkit ja tarvittaessa myös roskien keräystikut. Välineiden jakelupaikkoja on kolme. 

 1. Kruunumakasiini (kaupungin puoleinen parkkialue/kivituhka-alue).
 2. Parkkipaikka sisäsatamassa (Strampenin edessä)
 3. Hietalahden pesäpallostadionin takana sijaitseva hiekkaparkkipaikka

Välineet ja kerätyt roskat myös palautetaan samoihin pisteisiin.

Ohjeet roskien kerääjille:

 • Pidä turvaväli toisiin kerääjiin ja välineiden jakelijoihin.
 • Käytä hanskoja kerätessäsi roskia.
 • Mikäli kerääjä/siivousporukka haluaa kerätä roskia kauempana rannasta, noudetaan nämä roskat muualta erikseen sovittavaan aikaan. Yhteystiedot saa välineiden jakamisen yhteydessä. Älä kuitenkaan mene vaarallisiin paikkoihin, kuten moottoritien varteen.
 • Vaarallisista jätteistä, ongelmajätteestä ja mahdollisista huumeneuloista tulee ilmoittaa välineiden jakajalle. Jakopaikalla on varattu neuloja varten vaarallisen jätteen laatikot, jotka hävitetään asianmukaisella tavalla.

Lisätietoja siivoustalkoista: leila.roininen(at)vaasa.fi

Vaasan kaupunki kannustaa myös henkilöstöään osallistumaan rantojen, sekä kaupunkiympäristön siivoustalkoisiin.

Osallistu Itämeripäivän tapahtumiin Vaasassa

Itämeripäivän ohjelma päivittyy ja tapahtumia voi tulla lisää. Tarkemmat tapahtuma-ajat löytyvät Facebook tapahtumasta.

Vaasan pääkirjastossa ja Vähänkyrön kirjastossa on esillä Itämeripäivän teemaan liittyviä kirjaesittelyitä. Lisäksi Kulttuuritalo Fannyssa näytetään ”Kunnianosoitus Itämerelle linssin läpi” -luontoelokuvia.

Vaasan kaupungin museot osallistuvat Itämeripäivään erilaisin tapahtumin

 • Kuntsi: maksuttomassa työpajassa pääsee opettelemaan solmuja, tekemään värityskuvia sekä tehtäviä, Muumikirjojen lukua suomeksi ja ruotsiksi (yhteistyössä Vaasan kaupunginkirjaston kanssa), ByNature -näyttely (normaali sisäänpääsymaksu)
 • Pohjanmaan museo: maksuttomassa työpajassa tehdään värityskuvia ja meriteemaan sopivia tehtäviä, näyttelyt Vaasa400 ja uudistettu Hedmanin kerros, paljastuksia uudistettavasta Terranovasta. Sisäänpääsy puoleen hintaan.
 • Taidehalli: maksuton työpaja ”Tiesitkö tämän vedestä?” Tule ja jätä tervehdys heille, jotka asuvat Itämeren ympärillä vuonna 2121, taidehallin näyttelyihin ilmainen sisäänpääsy, näyttelyssä Christian Langenskiöld: Marionette -näyttely.
 • Vanhan Vaasan museo: Wasastjernan talo, Loukon tupa, ilmainen sisäänpääsy, vapaassa käytössä ulkoleikkivälineitä (puujalat, keppihevosrata).
 • Museokahvilat palvelevat asiakkaita normaalisti tapahtumapäivänä.

Hietasaaressa joogataan ja suppaillaan merellisissä tunnelmissa

Meri on meille vaasalaisille tärkeä elementti ja se tarjoaa mahdollisuuksia. Meri voimaannuttaa, rauhoittaa ja antaa energiaa. Kunnioittamalla tätä luonnonvoimaa, voimme nauttia merestä tulevaisuudessakin. Tervetuloa nauttimaan lempeästä ja pehmeästä Merijoogasta ihanan meremme ympärillä. Otathan oman maton mukaan.

 • Aika: to 27.8.2020 klo 10-10.45 ja klo 17-17.45
 • Paikka: Hietasaaren lavan ympäristössä, ei ennakkoilmoittautumista
 • Ohjaaja: Pauliina Leppänen 040 485 1530 / pauliina.leppanen(at)vaasa.fi

Vaasa SUP Station ja Vaasan ympäristöseuran järjestävät yhdessä SUP joogaa ja SUP ploggingia Hietasaaressa. Lisäksi luvassa tietoutta Itämeren tilasta ja sen suojelusta. Ohjelma:

 • 16-17 SUP Plogging
 • 17:15 Matti Tuomaala kertoo Itämeren tilasta ja sen suojelusta!
 • 18-19 SUP Plogging
 • 19-20 SUP Jooga

Paikkoja on rajoitetusti. Varaa paikkasi täältä.

Lisätietoja: Vaasa SUP Station 044 727 9108 / vaasa(at)supstation.fi

Vähässäkyrössä järjestetään Kirkkolampi-treffit Itämeripäivänä

Tervetuloa tutustumaan Kirkkolammen vedenlaadun parantamiseen tähtäviin toimenpiteisiin, jotka osaltaan vähentävät Kyrönjoen ja Itämeren ravinne- ja kiintoainekuormaa.

Aluepalvelupäällikkö Suvi Aho on tavattavissa Kirkkosaaren grillipaikalla klo 10-11, (os  Kaavontönkkä). Sateen sattuessa treffit siirretään Vähäkyrö talolle (os. Vähänkyröntie 11), toisen kerroksen valtuustosaliin.

Itämeripäivä sopii kaupungin strategiaan

Jos vaasalaiselta kysyy, mikä asia on Vaasassa hienointa, on vastaus useimmiten meri. Merestä saamme voimaa ympäri vuoden: meri on osa arkeamme ja arjessa latautumista.

– Itämeripäivän teema sopii Vaasaan hienosti, koska toteutamme samalla kaupungin energia- ja ilmasto-ohjelman tavoitteita siistimällä rantoja ja kaupunkiympäristöä. Puhdas vesistö ja viihtyisä kaupunkiympäristö toimii myös vetovoimatekijänä uusien asukkaiden saamiseksi kaupunkiin, toteaa kehittämispäällikkö Maija Alasalmi.

Lue lisää energia- ja ilmasto-ohjelmasta.

VASEK mukana rantojen  siivoushaasteessa

Myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK haastavat vaasanseudun yritykset, sekä vaasalaiset osallistumaan siivoustalkoisiin.

– Kiertotaloutta ja kestävää kehitystä Pohjanmaalla edistävä CERM-hanke kutsuu yksityishenkilöitä, yrityksiä ja organisaatioita osallistumaan talkoisiin ja ottamaan samalla osaa rantojen siivousaiheiseen kuvakilpailuun somessa, kertoo VASEKin projektipäällikkö Göran Östberg.

Tarkempaa tietoa kilpailusta löytyy VASEKin verkkosivuilta. CERM-hanketta hallinnoivat VASEK, Dynamo Närpes, Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia ja Kristiinankaupungin Elinkeinokeskus. Lisätietoa hankkeesta.

Silakkamurekepihviä kouluissa ja päiväkodeissa

Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio on haastanut kaikki Suomen koulut mukaan syömään Itämeren lähikalaa Itämeripäivänä. Kotimaisen kalan avulla voidaan poistaa vesistöistä fosforia, mikä vähentää Itämeren rehevöitymistä. Kaupungin kaikissa palveluyksiköissä tarjotaan itämeriruokaa päivän aikana.

– Vaasan kaupunki ja Teese Botnia vastaa haasteeseen tarjoamalla silakkamurekepihviä Itämeripäivänä päiväkodeissa, kaikissa kouluissa, vanhustenhoitoyksiköissä ja henkilöstöruokailussa, kertoo Katja Imppola, ruokapalvelujohtajan sijainen

Ilmoita tapahtumasi mukaan

Järjestöt, seurat, yritykset ja organisaatiot voivat osallistua Itämeri-päivään myös omalla tapahtumallaan. Tapahtuman tiedot voi lisätä Itämeripäivän valtakunnalliselle sivulle.

Vaasan seudulla järjestettävät yleisölle avoimet tapahtumat voi ilmoittaa myös Vaasan kaupungin viestintään viestinta(at)vaasa.fi, jolloin ne voidaan lisätä päivän ohjelmaan.

 • Brasserie & Bar Fondis osallistuu Itämeripäivään tarjoamalla annoksen Raippaluodon ahventa syksyn lisukkein.

Päivitetty 26.8.2020
klo 9:48

Julkaistu: 27.08.2020