Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Koronatartuntojen jäljitystiimi tekee huikeaa työtä itseään säästämättä

Julkaistu: 3.11.2020

Vaasan kaupungin jäljitystiimi on loistanut vaativalla työllään ja soittaneet jopa satoja jäljityspuheluita päivässä pahimpina koronan leviämisen aikoina. Haluamme esittää suuret kiitokset heidän tekemälleen upealle työlle kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin eteen!

Jäljitystiimi saa tiedon tartunnoista Vaasan keskussairaalalta sekä yksityisiltä terveydenhuollon yrityksiltä Terveystalolta ja Mehiläiseltä, jotka myös ottavat koronavirusnäytteitä. Tietoja tulee myös muiden sairaanhoitopiirien kautta muualla testatuista vaasalaisista. Lisäksi jäljitystiimi päivystää ja vastaa niille, jotka soittavat Koronavilkun antamista altistumisvaaroista.

– Olemme koko tiiminä kokeneet hyvää tsemppihenkeä ja olemme ylpeitä tekemästämme työstä. Olemme panostaneet sekä työtunteja että tunteita. Jäljitystyö on ollut monin tavoin myös henkisesti vaativaa, sillä tartunnan saaneilla nousee monia tunteita esiin, ja osa kokee vahvaa syyllisyyttä sairastumisestaan ja toisten altistumisesta. Toisille jo tieto altistumisesta aiheuttaa voimakasta ahdistumista ja siksi on erittäin tärkeää olla puhelussa läsnä ja kuunnella henkilöä tarkkaan, kertovat jäljitystiimin jäsenet.

Jäljitystiimin päivystys toimii joka päivä klo 8-21

Pahimmassa tartuntatilanteessa jäljitystiimi teki töitä klo 8-22. Jäljitystiimi on päivystänyt joka päivä maaliskuusta alkaen tähän päivään asti, ja edelleen päivystys jatkuu. Tilanteen ollessa rauhallisempi pyritään jäljittämistyö tekemään normaalina virka-aikana klo 8-16.

– Jäljitystiimiin kuuluville on kaikille pidetty koulutus etäyhteyden kautta. Jäljitystiimillä on käytössään paljon koronavirukseen liittyviä ohjeita eri kohderyhmille. Heillä on viikoittain ja tarvittaessa päivittäin yhteisiä etäkokouksia, joissa käydään läpi ajankohtaiset asiat ja mahdolliset muutokset toimintaan, kertoo terveyspalveluiden kehittämissuunnittelija Sirpa Manninen.

Kaikki jäljitystiimiin kuuluvat työntekijät ovat koulutukseltaan terveydenhuollon ammattilaisia, kuten sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja perushoitajia. Alun perin jäljitystiimissä oli 10 henkilöä. Työmäärän kasvaessa, enimmillään 50 vakituisen työntekijän lisäksi, apuna oli myös 10 ulkopuolista henkilöä, jotta henkilöstö saatiin riittämään satoihin jäljityspuheluihin. Myös suomen, ruotsin ja englannin kielitaidot ovat olleet merkittävässä roolissa, erityisesti opiskeluterveydenhuollon jäljittäjillä on erinomainen englannin kielen taito.

Yksi tartunta voi tarkoittaa 1-100 altistunutta

– Työmäärä on ollut huikea, sillä pahimmillaan tartunnan saaneita tuli ilmi 70-80 päivässä. Jokainen tartunta tarkoittaa altistuneita 1-100. Siksi enimmillään karanteenissa olevia oli noin 2000 henkilöä. Tavoitteena on ollut soittaa kaikille altistuneille, mutta koska altistuneiden määrä oli enimmillään 500-600 päivässä, jouduttiin klo 21 jälkeen tavoittamaan altistuneita tekstiviestien kautta. Myös isommille joukoille, kuten urheilujoukkueille ja koululuokille, jouduttiin laittamaan tekstiviestit, jotta kaikki ehditään tavoittamaan mahdollisimman nopeasti, kuvailee koulu- ja opiskeluterveydenhuollon osastonhoitaja Gun Grangärd vakavinta koronatilannetta.

Jäljitystyön lisäksi soittoja tehtiin aluksi päivittäin myös tartunnan saaneille heidän voinnin seuraamiseksi ja nyt myöhemmin kaksi kertaa viikossa. Tartunnan saaneet ja karanteenin määrätyt ovat voineet soittaa jäljitystiimille, jos heidän oireensa ovat pahentuneet tai jos tulee jotakin kysyttävää. Altistuneille soitettiin aluksi kaksi kertaa viikossa ja seurattiin heidän mahdollisia oireita. Tällä hetkellä altistuneille soitetaan vain kerran karanteenin aikana. Samoin hekin voivat soittaa jäljitystiimin päivystysnumeroon, kuten tartunnan saaneet.

Lääkärit tekevät karanteenipäätöksiä, ja tiedot päätöksiin valmistelevat sairaanhoitajat jäljitystiimistä.

Muut kunnat ovat kiinnostuneita Vaasan kaupungin jäljitystiimin toiminnasta

Jäljitystiimin toimintaa on koko ajan kehitetty sitä mukaa, kun tilanteet ovat muuttuneet. Jos jokin menetelmä tai toimintamalli koetaan hyväksi, sitä jatketaan. Ja jos jokin toiminta ei tunnu riittävältä, niin keksitään toinen tehokkaampi tapa toimia.

– Mitään valtakunnallisia toimintaohjeita ei ole ollut, vaan moni asia piti käytännössä ratkaista ja sopia tiimissä, miten toimitaan. Meihin on otettu lähikunnista yhteyttä ja kysytty, miten olemme täällä Vaasassa toimineet. Autamme mielellämme muita kuntia, sillä tiedolla ja osaamisella, mitä meille on tässä työssä kertynyt, vahvistaa Grangärd.

Kiitokset paikallisille yrittäjille jäljitystiimin huomioimisesta

Jäljitystiimin työtä on arvostettu myös paikallisten yrittäjien taholta, sillä heiltä on saapunut jäljittäjille herkullisia tsemppiterveisiä.

– Olemme todella otettuja ja kiitollisia, että meidän työtä arvostetaan ja sen tärkeys huomataan, kiittää Manninen jäljitystiimin puolesta.