Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Takaisin etusivulle Etusivulle

KultTour 1/2021, pääkirjoitus - Kulttuurin vaikutus onnellisuuteen

Julkaistu: 23.2.2021

Päivitetty: 23.2.2021

Kulttuuria luonnehtivat sekä aineelliset että henkiset tuotokset. Rakennukset, tehtaat, tiet, viljelykset ja taideteokset ovat tärkeitä, mutta parhaiten kulttuuria luonnehtii sen kyky edistää hyvinvointia ja onnellisuutta. 

Hyvä kulttuuri rikastaa, vapauttaa, kannustaa, tukee ja hoitaa, kun taas huono riistää, pakottaa, erottaa, ahdistaa ja sairastuttaa. Kulttuurin laatua kuvaa se, miten hyvin se huolehtii heikoimmista jäsenistään.  Siihen tarvitaan yhteisistä varoista aineellista, sosiaalista ja psykologista tukea. Ihmiskeskeinen kulttuuri vahvistaa ihmisten luontaista empatiaa ja tarjoaa heille mahdollisuuksia avun ja tuen antamiseen. Jokaisen arvokkuutta korostava kulttuuri torjuu jyrkästi lähimmäisen syrjinnän ja huonon kohtelun. 

Hyvä kulttuuri arvostaa niitä hyveitä, jotka ovat omiaan edistämään ihmisten hyvinvointia ja onnellisuutta. Niitä ovat esimerkiksi oikeudenmukaisuus, vastuullisuus, kiitollisuus, lempeys, suvaitsevaisuus ja kohtuullisuus. Kun näitä arvostetaan, ne auttavat silloin, kun kulttuuri joutuu yhteisten haasteiden eteen. Sellainen on nyt koronavirus, jonka kielteiset seuraukset eivät saa jäädä vain joidenkin ihmisten kannettavaksi.  Sen voittamiseksi tarvitaan yhteisöllisyyteen perustuvaa menetysten jakamista. 

Hyvä kulttuuri näkyy myös ihmisten luovuuden, taitojen ja innostusten tukemisena. Mitä olisikaan elämä ilman kirjoja, kirjastoja ja kirjakauppoja! Tai liikuntatiloja ja -reittejä, teattereita, museoita ja puistoja. Tai ilman mahdollisuutta edistää yhteisiä arvokkaita asioita. Olemme niin tottuneet näihin hienoihin asioihin, että emme osaa niitä riittävästi arvostaa. Toivottavasti koronan aiheuttamat rajoitukset opettavat meille näiden asioiden tärkeyttä. 

Hyvän, ihmiskeskeisen kulttuurin motoksi sopii Äiti Teresan kehotus: Emme voi tehdä suuria asioita, mutta voimme tehdä pieniä asioita suurella sydämellä. 

 

Markku Ojanen 

Tampereen yliopiston psykologian emeritusprofessori ja pitkän linjan onnellisuuden tutkija