Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko
Kustaanlinnan uimaranta

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Kustaanlinnan uimarannan vesinäytteistä ei löydetty sinilevää

Tänä aamuna otetusta vesinäytteestä ei löytynyt enää sinilevää. Vesi havaittiin jo eilen silminnähden kirkkaaksi, joten vedessä voi jälleen uida.

Vaasan Kustaanlinnan uimarannalta löytyi vähäisiä määriä sinilevää 14.7.2020, ja rannalla kävijöille suositeltiin, ettei vedessä uida. Tänään otetuissa uimavesinäytteissä ei enää havaittu sinilevää.

Uimakaudella rantojen levätilannetta seurataan päivittäin, mutta tilanteet voivat muuttua nopeastikin päivän aikana.

– Uimareiden ilmoitukset sinilevästä ovat tervetulleita terveysvalvontaan. Uimari voi itse alustavasti tunnistaa onko kyseessä sinilevä, nostamalla levää esimerkiksi kepillä vedestä. Jos levä jää keppiin se ei ole sinilevää. Sinilevä hajoaa koskettaessa veteen eikä sitä voi nostaa ylös yhtenäisenä lauttana, kertoo Vaasan kaupungin Terveysinsinööri Ilona Peurala.

Tuuleton ilma ja lämmin sää edistävät sinilevien kasvua

Alkukesästä uimarannoilla voi veden pinnalla nähdä laajoja siitepölylauttoja, joita ei kuitenkaan pidä sekoittaa sinilevään. Tuulisella säällä levämassat voivat hävitä melko nopeasti rannalta ja sekoittua vesimassaan. Jos rannalla näkyy loppukesästä vihertävää levää, se saattaa olla sinilevää.

– Koska puiden kukinta on jo laajemmin loppunut, niin useimmiten loppukesästä kyseessä on jokin leväkasvusto, joka liikkuu uimavesien pinnalla, sanoo Peurala.

Vedessä ei suositella uimista, jos siinä esiintyy sinilevää. Sinilevää sisältävää vettä ei saa käyttää myöskään pesuvetenä tai saunan löylyvetenä. Myös koiria uitettaessa, niille tarkoitetuilla uimapaikoilla, kannattaa tarkkailla, ettei sinilevää esiinny. Koira ei saa päästää juomaan vettä, jossa esiintyy sinilevää. Terveysvalvonta ei seuraa koirien uimapaikkojen tai yksityisten rantojen veden laatua.

Seuraava normaaliin seurantaan kuuluvat uimavesinäytteet otetaan rannoilta viikolla 30 eli ensi viikolla.

Lisätietoja: terveysvalvonta(at)vaasa.fi

Julkaistu: 16.07.2020