Ohita valikko
Geotag

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Mansikkasaaren, Hietasaaren ja Top Camping -leirintäalueen uimarannoilla ei toistaiseksi suositella uimista

Vaasan kaupungin ympäristöosasto on ottanut 5.8. virusnäytteitä Mansikkasaaren, Hietasaaren ja Top Camping -leirintäalueen uimarannoilta. Viruksia esiintyi vähäinen määrä, joten sairastumisriski on erittäin pieni.

Mansikkasaaren uimarannan uimavesinäytteessä todettiin noro- ja adenovirusta. Hietasaaren ja leirintäalueen uimavesinäytteessä todettiin ainoastaan norovirusta. Virusten esiintymisen syyksi epäillään heinäkuussa havaittua jätevesivuotoa, sillä tavallisesti jätevesissä esiintyy näitä viruksia.

– Top Camping sijoittuu jätevesivuodon mahdolliselle vaikutusalueelle, jonka vuoksi näytteenottoaluetta laajennettiin leirintäalueelle, kertoo Vaasan kaupungin terveysinsinööri Maarit Kantola.

Noro- ja adenoviruspitoisuudet olivat edellisten näytteiden tavoin pieniä ja sitä myötä uimareiden terveysriskin arvioidaan olevan alhainen. Riskiä vähentää, mikäli päätä ei kastele ja vettä ei joudu suuhun.

Uimavesissä esiintyville viruksille ei ole toimenpiderajoja kuten säännöllisesti tutkittaville suolistobakteereille. Viruksien taudinaiheuttamismahdollisuuden takia uimista ei kuitenkaan suositella.

Noro- ja adenovirus ei lisäänny ympäristössä eivätkä eläimet levitä niitä, joten sen löytyminen kertoo aina ihmisperäisestä ulostesaastumisesta.

Uusintanäytteet otetaan maanantaina 19.8. Norovirukset aiheuttavat vatsakipua, pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Adenovirukset aiheuttavat tavallisimmin hengitystieinfektioita.

Julkaistu: 08.08.2019