Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Onnellisuustutkija Markku Ojanen

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Mitä jouluna lahjaksi?

Joulun kertomuksessa idän tietäjät toivat Jeesukselle kultaa, suitsuketta ja mirhaa. Puusepän köyhä perhe olisi iloinnut myös leivästä, viinistä ja hedelmistä. Nykyajan idän tietäjät luultavasti toisivat lahjaksi mielentyyneyttä ja taitoa olla huolehtimatta huomisesta. Nämä ovat hyviä ohjeita, mutta monien elämäntilanteessa ne voivat tuntua liian hienoilta.

Vaikka joulu on tulossa, huolet eivät kysy, saako taloon tulla, sillä huolet, murheet, ahdistukset, kivut ja säryt tulevat silloin, kun ne itse tahtovat. Muiden murheiden lisäksi korona on aiheuttanut paljon pelkoa ja huolta. Moni on sairastunut, jotkut hyvin vakavastikin. Joudummekin nyt kysymään, miten vietämme joulua? Ja ilman läheisiä ihmisiä joulusta voi tuntua puuttuvan palanen.

Mitä muuta lahjakoriin voisi laittaa? Moni haluaisi sinne jotakin konkreettisempaa kuin mielentyyneyttä. Ei hylätä vielä idän tietäjiä. Heidän esikuvansa mukaisesti voimme ilahduttaa toisiamme lahjoilla muulloinkin kuin jouluna. Olkoon lahja kuitenkin paljon, paljon pienempää, kuten suklaata, kirja tai jotakin itse tehtyä. Ostan jouluna mielelläni läheisilleni pieniä lahjoja ja haluan ne itse paketoida. Se on yksi mukavimpia jouluun liittyviä asioita. Aiheutin kerran eräässä suuressa liikkeessä ihmettelyä, kun minua ohjattiin paketointiin. Sanoin, että voin ottaa joulupaperin, mutta paketoin itse. Kuulin, kuinka myyjäni sanoi toiselle: täällä on herra, joka haluaa itse paketoida.

Itämaan tietäjät toivat tuolle vaatimattomalle pariskunnalle jotakin vähintään yhtä arvokasta kuin kulta ja mirha. He osoittivat Josefille ja Marialle ja Jeesus-lapselle kunnioitusta ja arvostusta. Sitä me kaikki kaipaamme. Mieleeni muistuu oppikoulun englannintunti. Opettaja sanoi minulle hymyillen; ”Kyllä sinulla Markku on paljon tietoa.” Se oli niin arvokas ja harvinainen asia kouluaikana, että muistan sen vielä 60 vuoden kuluttua. Tätä kiitosta ja arvostusta me laitamme lahjakoriin. Sitä ei koskaan ole liikaa maassa, jossa sitä ei ole totuttu luontevasti antamaan. Tällainen lahja sopii yhtä lailla kaikenikäisille, mutta lapsille ja nuorille se on kultaakin kalliimpaa. Korissa on jo aika paljon, mutta vielä sinne mahtuu, koska on olemassa muitakin lahjoja, jotka eivät vie paljon tilaa. Ne ovat niin pehmeitä, että niitä mahtuu paljon. Kyseessä ovat asiat, joita voi sekä antaa lahjaksi että saada myös itselleen iloa ja hyvää mieltä.

Iloa tuottavat asiat on huomattava. Voi kuinka helposti me sokeudumme kaikkeen siihen hyvään mitä saamme toisiltamme! Pidämme itsestään selvänä sitä, että meillä on läheisiä, jotka meitä hoitavat ja tukevat. Vasta kun jokin menetys tai vastoinkäyminen, kuten juuri korona, vaikeuttaa toimeentuloa ja lähisuhteiden ylläpitoa, alamme tajuta, kuinka hyvin meillä asiat olivat – ja ovathan ne vieläkin, kun muistamme, miten vaikeata elämä monissa maissa on.

Elämässä on kyse matkalla olosta, jossa on seurana paljon muitakin matkaajia. Heistä on paljon iloa, kun vain muistamme suhtautua heihin ystävällisesti ja rakentavasti. Miten paljon mukavampi on kulkea pitkällä taipaleella, kun on hyvää seuraa! Joillakin reput ovat kovin raskaita. He tarvitsevat meitä muita kantajina.

Iloa tuottavat asiat ovat pieniä, jonka jokainen auliisti myöntää. On lahjoja, hyvää ruokaa, yhdessäoloa, musiikkia, kynttilöitä, mahdollisuus levätä ja rauhoittua. Monilla iloiset asiat liittyvät lapsiin, lapsenlapsiin ja läheisiin ihmisiin. Silti muistamme juuri jouluna, että kaikilla ei ole näin hyvin. Siitä tulemme ehkäpä kaikkein tärkeimpään asiaan: jakamiseen. Voisitko olla jouluna onnellinen, jos ympärilläsi kaikki olisivat onnettomia? Tuskinpa vain, sillä yhdessä olemme onnellisia. Psykologit ovat viime vuosina tutkineet lahjan antamisen vaikutuksia ja kas kummaa, toiselle annettu lahja tuottaa usein enemmän iloa kuin samanlainen hankinta itselle. Me tiesimme tämän ennestään, mutta onhan se hienoa, että myös tutkimus sen osoittaa.

Mitä kaikkea voimme jakaa? Jaettavaa on paljon. Voimme antaa lahjoituksia vaikka Pelastakaa lapset -järjestölle tai jollekin muulle yhdistykselle. Voimme antaa aikaa niille, jotka kaipaavat meidän yhteydenottoamme. Yksinäisyyden kokeminen on mitä vakavin onnellisuuden vähentäjä. Juuri läheisyyttä korona on monien elämässä vaikeuttanut. Yhteyksiä voi ottaa, kunhan muistaa suojautumisen ohjeet. Onneksi puhelimet ja muutkin yhteyden pitoa helpottavat laitteet toimivat.

Ihmeellisintä on se, että nyt kyse on asioista, jotka jaettaessa lisääntyvät. Ei siis ole niin, että kun annan jotakin, se on minulta pois. Jaettaessa ystävällisyys, kiitollisuus, anteeksianto ja aivan erityisesti rakkaus lisääntyvät. Kun niin paljon puhutaan rajallisista resursseista, tässä on resursseja, jotka eivät koskaan vähene, vaan mitä enemmän niitä käytetään, sitä enemmän ne lisääntyvät. Rakkaus on todellinen eheytymätön luonnonvara.

– Hallitsemme jo tuulten, merten ja auringon energian. Mutta kun ihminen on oppinut hallitsemaan rakkauden energiaa, se päivä on yhtä merkittävä kuin aikanaan päivä jolloin tuli keksittiin, Paulo Coelho.

Rakkaus ei aina tunne määrää, vaan hehkuu yli kaiken määrän. Rakkaus ei tunne taakkaa eikä laske vaivojaan; se haluaa tehdä enemmän kuin jaksaa, ei valita mahdottomuutta, vaan pitää kaiken itselleen mahdollisena ja luvallisena. Sen vuoksi se pystyy kaikkeen ja toteuttaa niin paljon, missä rakkaudeton lannistuu ja väsyy, Tuomas Kempiläinen.

 

Markku Ojanen

Julkaistu: 27.11.2020