Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Miten toimia, jos epäilee koronavirustartuntaa?

WHO on nimennyt Kiinasta alkaneen koronavirusepidemian aiheuttajan nimellä COVID-19. Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa.

Nykytiedon mukaan monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus.

Koronavirusepäily edellyttää aina:

1. Oleskelua epidemia-alueella  tai varmistettua lähikontaktia koronaviruspotilaaseen 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Epidemia-alueen voi tarkastaa THL:n sivuilta.

JA

2. Potilaalla on kuumeisen hengitystieinfektion oireita (ja/tai yskä, hengitysvaikeus) ja/tai keuhkokuumelöydös.

Miten toimia, jos epäilee koronavirustartuntaa?

Jos epäilee koronavirustartuntaa, tulee aina aluksi olla PUHELIMITSE yhteydessä omaan terveysasemaan ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-14.15. Näin on mahdollista arvioida tartunnan riskin suuruus.

Mikäli oireet ja mahdollinen altistus tukevat diagnoosia, ottaa terveyskeskuslääkäri yhteyttä Vaasan keskussairaalaan jatko-ohjeiden saamiseksi. Tämä on tärkeää sen vuoksi, että koronavirusinfektioepäilyt ohjataan suoraan keskussairaalan päivystyksen ilmaeristyshuoneeseen kulkematta sairaalan yleisten tilojen kautta.

Vaasan kaupungin terveysasemien hoitohenkilöstö on ohjeistettu virusinfektioepäilyjen varalta.

Mikäli epäily herää virka-ajan ulkopuolella ma-to klo 16.00-8.00 ja pe klo 14.15 – ma klo 8.00, tulee potilaan olla suoraan PUHELIMITSE yhteydessä keskussairaalan päivystyspoliklinikkaan:
ensisijaisesti soitetaan numeroon 116 117.

Uudesta koronaviruksesta on avattu myös valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535.

Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Miten suojautua koronavirus-tartunnalta?

Koronavirus-tartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla:
• Käsien pesu vedellä ja saippualla
• Käsihuuhteen käyttö
• Yskiminen nenäliinaan tai hihaan, ei vapaasti päin muita ihmisiä tai kämmeneen

Lisätietoja THL:n sivuilta:

Päivitetty 4.3.2020
Päivitetty 25.2.2020
Julkaistu 31.1.2020

Julkaistu: 04.03.2020