Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Muistathan varautua, jos helle yllättää

Näin kesäaikaan on helteisiin hyvä varautua ja muistaa muutama tärkeä asia. Kesähelteillä on juotava ja syötävä säännöllisesti. Myös suoraa auringonpaistetta tulee välttää ja siirtyä varjoon, mielellään viileään paikkaan.

– Vesi on paras janojuoma, siksi helteillä vesipulloa kannattaa pitää mukana koko ajan. Alkoholia ja kofeiinipitoisia juomia kannattaa välttää, koska ne kuivattavat elimistöä, muistuttaa hallintoylihoitaja Camilla Mäkinen. – Kehoa voi viilentää myös viileiden suihkujen tai kylmäkääreiden avulla.

Erityistä huolenpitoa helteellä tarvitsevat lasten lisäksi iäkkäät ihmiset, jotka herkästi kärsivät nestehukasta. Ikäihmisten palveluasumisen yksiköissä huolehditaan iäkkäiden hyvinvoinnista myös helteillä.

Ilmalämpöpumput on vihdoin asennettu Ruukinkartanoon

– Monien vuosien toiveet ovat toteutuneet, sillä viime viikolla Ruukinkartanon jokaiseen kuuteen pienkotiin asennettiin ilmalämpöpumput. Eräs omainen on ajanut asiaa eteenpäin yhdessä henkilöstön kanssa. Nyt olemme todella iloisia tästä kovasti odotetusta parannuksesta, hymyilee vs. palveluasumisen johtaja Eila Nyby.

– Pidämme erityisesti helteillä koko ajan pöydillä tarjolla raikasta vettä ja mehua. Pidämme huolta, että jokainen asukas juo tarpeeksi, kertoo Ruukinkartanon vastaava sairaanhoitaja Ann-Sofie Nordlund.

Muut ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksiköt Fyrrykartano, Himalaja, Kotiranta, Krannila ja Präntöön Helmi ovat 1–5 vuotta sitten rakennettuja, joten niissä kaikissa on hyvin toimivat ilmastointilaitteet.

Lisää hyviä ohjeita löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta:
Helle
Helteen terveyshaittojen torjunta väestölle
Muista nämä viisi asiaa helteillä

Julkaistu: 13.06.2019