Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Muutoksia terveysasemien, neuvoloiden, kouluterveydenhuollon ja hammashuollon toiminnassa

Vaasan kaupungin avoterveydenhuolto eli terveysasemat, neuvolat ja kouluterveydenhuolto toimivat 23.-29.3.2020 viikolla 13 seuraavan suunnitelman mukaisesti. Lisäksi hammashuollossa riskiryhmiin kuuluvien potilaiden kiireetön hammashoito ajalta 20.3.-13.4.2020 siirretään myöhempään ajankohtaan.

Päivitetty 26.3.2020
Julkaistu 17.3.2020

Koronavirus -epäilyt

Jos epäilee koronavirustartuntaa, tulee aina ensin olla PUHELIMITSE yhteydessä omaan terveysasemaan ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-14.15.

Muina aikoina valtakunnalliseen päivystysapunumeroon 116 117.

Epäilyt koronavirustapaukset pyritään edelleen ohjaamaan Vaasan keskussairaalaan näytteenottoa varten.

  • Gerbyn terveysasema puh. 06 325 1711
  • Kirkkopuistikon terveysasema puh. 06 325 1666
  • Ristinummen terveysasema puh. 06 325 1691
  • Tammikaivon terveysasema puh. 06 325 1703 ja 06 325 1770
  • Vähänkyrön terveysasema puh. 06 325 8500

Muut hengitystieinfektio-oireiset

Muiden hengitystieinfektio-oireisten potilaiden kiirevastaanotto on keskitetty 18.3. alkaen pääterveysasemalle (Tammikaivontie 4.) Sisäänkäynti on talon pohjoisesta päädystä, pääsisäänkäynnistä oikealle rakennuksen kulman taakse. Tämä ei toistaiseksi koske Vähässäkyrössä asuvia, heidät ohjataan vielä omalle terveysasemalle.

Vastaanotolle tehdään ajanvaraus oman terveysaseman kautta puhelimitse.

Pääterveysaseman vastaanotto on avoinna ma-pe klo 8-16.

Terveysasemien puhelinpalveluun on lisätty henkilökuntaa, jotta puheluihin pystyttäisiin vastaamaan nopeasti. Puhelinpalvelussa on myös lääkäri, joka voi tarvittaessa tukea sairaanhoitajia hoidon tarpeen arviossa.

Kiirevastaanotolla hoidettavien ylähengitystieinfektioiden oireita ovat: yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

– Koska tavallisen ihmisen on vaikea tietää, onko oman oireilun aiheuttaja influenssa, koronavirus tai joku muu flunssatyyppisiä oireita aiheuttava virus, kaikkia hengitystieinfektioon ohjeita ja hoitoa tarvitsevia pyydetään aina ensin soittamaan terveysaseman ajanvaraukseen, kertoo Vaasan kaupungin ylilääkäri Leena Kettunen.

Muilla Vaasan terveysasemilla ei hoideta ylähengitystieoirepotilaita 18.3.2020 alkaen.

Muut kiireellistä hoitoa tarvitsevat terveysasemapotilaat

Muiden kiireellisten terveysasemapotilaiden vastaanotto keskitetään maanantaista 23.3.2020 alkaen Tammikaivon terveysasemalle (Tammikaivontie 4). Sekä hoitajan että lääkärin vastaanotolle on ajanvaraus oman terveysaseman kautta puhelimitse.

Tammikaivon terveysaseman vastaanotto on auki ma-to klo 8-16, perjantaisin klo 8-14.

Tammikaivon terveysaseman kiirevastaanotto on ainoa toimipiste, jonne voi tulla myös ilman edeltävää puhelinsoittoa, jos on välittömän avun tarpeessa (esimerkiksi haavat, kaatumiset).

Henkeä uhkaavassa hätätilassa soitetaan 112.

Äkillisissä sairastapauksissa sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeesi, antaa kotihoito-ohjeita sekä ohjaa sinut tarvittaessa lääkärin vastaanotolle.

Kiireettömissä asioissa pyydämme soittamaan iltapäivällä tai valitsemaan takaisinsoiton.

Ei-kiireellinen ajanvarausvastaanotto

Terveysasemien ei-kiireellisiä vastaanottoaikoja sekä hoitajille että lääkäreille on alettu perua. Jokaisen potilaan tilanne arvioidaan ja potilaaseen ollaan yhteydessä puhelimitse, tarvittaessa järjestetään aika vastaanotolle. Potilaat, joiden vastaanottoaika nyt perutaan, asetetaan kutsujonoon ja heidät kutsutaan vastaanotolle tilanteen normalisoituessa.

Kaikilla terveysasemilla toiminta jatkuu vielä 23.-29.3.2020 viikolla 13, mutta muilla kuin Tammikaivon ja Vähänkyrön terveysasemilla sisään pääsevät vain potilaat, joilla on varattu vastaanottoaika.

Murtumapoliklinikan toiminta jatkuu Tammikaivon terveysaseman yhteydessä, Tammikaivontie 4, 2. kerros.

Sukupuolitautipoliklinikan toiminta jatkuu Tammikaivon terveysaseman yhteydessä, Tammikaivontie 4, 2. kerros.

Äitiysneuvola

Toiminta jatkuu keskitetyn äitiysneuvolan tiloissa Tammikaivontie 4, rakennus 3, 3. krs. Pyydämme, että vain odottava äiti tulee neuvolan tiloihin.

Lastenneuvola

Lastenneuvolatoiminta jatkuu omissa toimipisteissään toistaiseksi. 30.3.2020 alkaen perutaan kaikki yli 1 vuoden ikäisten lasten iänmukaiset tarkastukset.

Jos sinulla on huoli lapsesi kasvusta tai kehityksestä, ota puhelimitse yhteyttä omaan neuvolaan; järjestämme tarvittaessa neuvolakäynnin. Pyydämme, että lapsi tulee neuvolan tiloihin vain yhden huoltajan kanssa. Ja kuten yleensäkin, neuvolaan ei tulla, jos lapsella on hengitystieinfektion oireita.

Perhesuunnitteluneuvola

Toiminta jatkuu entisissä tiloissa Tammikaivontie 4, rakennus 3, 4. kerros.

Ilmoitamme puhelimitse tai tekstiviestein, jos aika perutaan koronapandemian takia.

Muistathan perua aikasi, jos et pääse tulemaan vastaanotolle.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Suuri osa terveydenhoitajista on siirretty epidemian torjuntatyöhön ja vastaanottotoiminnan tueksi. Terveydenhoitajan tavoittaa kuitenkin tarvittaessa Wilman tai oppilaitoksen sähköisen asioinnin kautta.

Hammashuolto

Koronavirusepidemiaan liittyen riskiryhmiin kuuluvien potilaiden kiireetön hammashoito ajalta 20.3.-13.4.2020 siirretään myöhempään ajankohtaan, myös kaikkien muiden potilaiden kiireettömät vastaanottoajat ajalta 30.3.-30.4.2020 siirretään syksylle. Potilaille ilmoitetaan mahdollisuuksien mukaan uusi aika tai heidät asetetaan jonoon, josta heidät kutsutaan hoitoon myöhemmin.

Uusia kiireettömiä aikoja varaavat potilaat asetetaan jonoon ja heille ilmoitetaan vastaanottoaika myöhemmin tilanteen rauhoituttua. Hoitotakuun aikarajat tulevat todennäköisesti ylittymään koronavirusepidemian vuoksi.

Koronavirukselle altistuneiden/sairastuneiden tai karanteenissa olevien potilaiden kiireellinen hammashoito toimii keskitetysti omassa yksikössään.

Hammashuollon arkipäivystys

Koronavirukselle altistuneilla tai siihen sairastuneilla potilailla hoidetaan ainoastaan kiireellinen hoito päivän viimeisenä potilaana. Kaikki muu kiireetön hoito siirretään eteenpäin, kunnes on varmistettu, ettei potilaalla ole virusta.

Ethän tule hammashuollon päivystykseen, jos tunnet olosi sairaaksi (sinulla on kuumetta, yskää, nuhaa, kurkkukipua tms.). Kiitos!

Kiireellisen hammashoidon ajan varaat numerosta 06 325 2202 ma-to klo 7.30–16.00 ja pe klo 7.30–15.00. Hammashuollon päivystys ma-to klo 8.00–16.00 ja pe klo 8.00–15.00 eri hammashoitoloissa.

 

Vältä ei-kiireellisiä käyntejä laboratoriossa, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita

Jos olet jo varannut ei-kiireellisen laboratoriotutkimusajan, voit muuttaa sen www.nettilab.fi tai puhelimitse 06 213 1626.

Kiireelliset ja välttämättömät tutkimukset (esim. verenohennushoidon kontrollit) otetaan kuten ennenkin.

 

Tietoa koronaviruksesta

Julkaistu: 20.03.2020