Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Nuorisovaltuuston jäseniä laiturilla

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Nuorisovaltuustovaaleihin saatiin 48 ehdokasta: vaalit sähköisinä ensimmäisenä Suomessa

Vaasan nuorisovaltuuston vaaleihin ilmoittautui ehdokkaiksi suuri määrä vaasalaisia nuoria. Yhteensä 48 nuorta on aloittanut vaalityönsä marraskuun alussa käytäviä vaaleja varten. Äänestys järjestetään koronatilanteen vuoksi sähköisesti, ja kyseessä ovatkin Suomen ensimmäiset sähköiset nuorisovaltuustovaalit.

Nuorisovaltuustovaalien ehdokaslista on nähtävillä osoitteessa www.vaasa.fi/nuorisovaltuusto. Vaalit järjestetään 3.–4.11.2020. Äänioikeus on jokaisella 13–20-vuotiaalla vaasalaisella.

– Saimme nuortenkin arkeen vaikuttavasta epidemiatilanteesta huolimatta nuorisovaltuuston vaaleihin hyvän määrän ehdokkaita, mikä on todella hienoa, kertoo nuorisoasiainkoordinaattori Teemu Saarinen Vaasan kaupungin nuorisopalveluista.

Vaalit toteutetaan marraskuussa sähköisen äänestyksen avulla. Saarinen kertoo, että nuorisovaltuustovaaleja ei ole aiemmin järjestetty sähköisinä Suomessa.

– Kyseessä on merkittävä kokeilu valtakunnankin mittakaavalla. Äänestys tapahtuu Wilman tai muun koulun käytössä olevan järjestelmän kautta, joko luokassa tai kotona, jos vaalien aikaan ollaan etäopetuksessa.

Vaasassa nuorten ääni kuuluu

Nuorisovaltuuston edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus kaupungin lautakuntien kokouksissa. Jäsenten tehtävänä on tuoda nuorten ääni kuuluviin, ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin sekä tehdä aloitteita ja kannanottoja. Vaikuttamisen polku on ollut esillä Vaasan kaupungin nuorisopalveluissa jo vuosia.

– Nykyinen nuorisovaltuusto on tehnyt esimerkiksi aloitteen keskusta-alueen siistimisestä siirtämällä hylätyt pyörät pois sekä esityksen erään onnettomuusalttiin risteyksen parantamiseksi Ristinummella, Saarinen kertoo.

Nuorisovaltuusto on myös järjestänyt maksuttomia elokuvailtoja vaasalaisille nuorille.

– Elokuvailloista tehtiin sosiaalisempia tuomalla paikalle myös muuta ohjelmaa: keväällä mukana oli kaupungin nuorten Rokkikoulu soittamassa, ja nyt syksyllä mukana oli taiteen perusopetus eli TaiKon järjestämässä tanssihetken ja improvisaationäytöksen, kertoo Saarinen.

Nuorisovaltuustoon valitaan 22 varsinaista jäsentä ja kymmenen varajäsentä. Vaalit järjestetään kahden vuoden välein.

Julkaistu: 19.10.2020