Ohita valikko
Pääministeri Rinne ja nuorisovaltuusto

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Pääministeri nuorisovaltuustolle: "Opiskelkaa niin paljon kieliä kuin vain voitte”

Vaasan nuorisovaltuusto tapasi 2.10. kaupungissa vierailleen pääministeri Antti Rinteen. Nuoret keskustelivat pääministerin kanssa muun muassa nuorten mielenterveydestä, kouluruuasta, nuorten yrittäjyydestä ja kaksikielisyydestä.

Pääministeri Antti Rinne tapasi Vaasan vierailullaan nuorisovaltuuston jäseniä nuorisotalo Kultsan tiloissa. Puheenjohtaja Kirill Helsing toivotti pääministerin tervetulleeksi nuorisovaltuuston ”päämajaan”, ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Ellen Bos valotti nuorisovaltuuston toimintaa ja vaikutusmahdollisuuksia.

– Arvostan tosi paljon teidän tekemäänne työtä, pääministeri Rinne kehui heti aluksi.

Koulupsykologeja ja kasvisruokaa

Nuorten pääministerille esittämissä kysymyksissä esiin nousivat muun muassa nuorten mielenterveys ja koulukiusaamisen ehkäiseminen. Nuoret ja pääministeri olivat yhtä mieltä siitä, että resursseja mielenterveysongelmien ehkäisemiseen pitää lisätä, esimerkiksi koulupsykologien palkkaamiseen.

Keskustelua herätti myös kouluruoka sekä ruokavalintojen vaikutukset ilmastoon. Nuoret halusivat tietää, tullaanko kasvisruokaa lisäämään kouluissa.

– Mielestäni ilmastotekojen pitää ruuankin suhteen olla tehtävissä olevia asioita, esimerkiksi sellaisia, että söisi edes pikkuisen vähemmän lihaa ja tilalle kalaa tai kasviksia, Rinne muotoili.

Pakollisen ruotsin paluu yo-kirjoituksiin lisäisi jaksamisongelmia

Nuoret halusivat tietää, miten pääministeri aikoo vaalia positiivista henkeä kaksikielisyyden suhteen sekä mielipidettä pakollisen ruotsin palauttamisesta ylioppilaskirjoituksiin.

– Suomi on virallisesti kaksikielinen maa, ja ruotsin kielellä on tärkeä asema, jota pitää myös vaalia. Ylioppilaskirjoituksia ajatellen pakko ei ole mielestäni paras keino, vaan kieliopintoihin ja vieraiden kielten puhumiseen motivoiminen muilla tavoin. Yo-kirjoituksissa on nyt jo niin paljon pakollisia aineita, että yhden lisääminen aiheuttaisi jo jaksamisongelmia, Rinne pohti.

Vaasassa hyvät mahdollisuudet opiskella kieliä

Yksi pääministerin viesteistä nuorille liittyikin kielitaitoon, joka on hänen mielestään aina suuri rikkaus.

– Opiskelkaa niin paljon kieliä kuin vain voitte. Olen itse tosi tyytyväinen, että voin jutella Ruotsin pääministerin kanssa ruotsiksi, ja harmittaa, etten ole opiskellut esimerkiksi ranskaa.

Nuoret kehuivat pääministerille Vaasan perusopetusta ja lukioita sekä niiden laajoja mahdollisuuksia opiskella kieliä.

Myös yrittäjyydestä puhuttaessa nuoret totesivat, että Vaasassa on hyvä tilanne yritysneuvonnan suhteen.

Julkaistu: 03.10.2019