Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko
Kaupunki syksyllä ilmakuva

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Pohjanmaalla päästään sopuun rikos- ja riita-asioissa

Pohjanmaalla poliisi ohjaa hyvin sovitteluun rikos- ja riita-asioissa. Pohjanmaalla ollaan halukkaampia sopimaan rikos- ja riita-asiat kuin keskimäärin muualla Suomessa. Sovitteluiden määrä Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla on noussut 12 % vuodesta 2017. Valtakunnallisesti sovittelun määrän kasvu on 2 %.

– Sovittelukeskusteluun päättyvissä tapauksissa Pohjanmaalla osapuolet pääsevät sopuun useammin kuin keskimäärin muualla Suomessa. Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sopimus on syntynyt 92 % sovittelukeskusteluissa. Valtakunnallisesti sopu on löytynyt 75 % käydyistä keskusteluista, kertoo Pohjanmaan sovittelutoimiston vastuuhenkilö Nora Muotio.

Pohjanmaalla sovitteluista on keskeytynyt vain 8 %. Valtakunnallisesti vastaava määrä on 12 %. Osapuolten kanssa keskustellaan aina ennen sovittelua ja arvioidaan sovittelun edellytyksiä. Ne, jotka haluavat tulla sovitteluun, tulevat lähtökohtaisesti myös sopimaan asian.

Pohjanmaalla 60 sovittelijaa

Pohjanmaan alueella toimii 60 koulutettua vapaaehtoista sovittelijaa, jotka osaavat hyvin auttaa sovittelun osapuolia ratkaisemaan rikos- ja riita-asioita.

– Meillä Pohjanmaan alueella sovitellaan myös pienemmällä rahalla kuin muualla Suomessa. Pohjanmaalla kustannukset ovat 367 euroa per sovittelu ja valtakunnallisesti keskimäärin 430 euroa, jatkaa Muotio.

Sovittelu on aina vapaaehtoista ja maksutonta sovittelun osapuolille.

Myös valtakunnallisesti sovittelun määrä on hienoisessa kasvussa

– Sovittelua on lisännyt se, että poliisi ohjaa entistä aktiivisemmin rikoksia sovitteluun, kertoo sovittelutoiminnan kehittämispäällikkö Henrik Elonheimo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteessa.

Lähes puolet kaikista sovitteluun ohjatuista rikos- ja riita-asioista vuonna 2018 oli väkivaltarikoksia. Lähisuhdeväkivaltarikosten osuus sovitteluun ohjatuista asioista oli 17 %.

Lue lisää valtakunnallisista tuloksista THL:n verkkosivuilta tästä

Lue lisää rikos- ja riita-asioiden sovittelun tilastoraportista tästä 

Julkaistu: 20.06.2019