Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Sosiaali- ja terveystoimessa otetaan joitakin toimintoja uudelleen käyttöön

Julkaistu: 11.5.2020

Päivitetty: 2.6.2020

Koronavirustilanteen ollessa rauhallinen ja hallituksen päätettyä rajoitusten asteittaisesta purkamisesta 14.5.2020 alkaen, voidaan vaiheittain ottaa joitakin toimintoja uudelleen käyttöön myös Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveystoimessa.

Avoterveydenhuollon toiminnassa ryhdytään vähitellen palaamaan normaaliin toimintaan.

Lastenneuvolan ja kouluterveyden vastaanottotoimintaa aloitetaan 18.5.2020 alkaen

Lastenneuvoloissa lapset kutsutaan normaaliin tapaan ikäkausitarkastuksiin. Ensimmäiseksi kutsutaan ne lapset, joiden ikäkausitarkastukset rajoitusten aikana jäivät tekemättä.

– Edelleen korostamme sitä, että lastenneuvolaan tullaan vain, kun lapsi ja muut perheenjäsenet ovat terveitä ja neuvolakäynnille vain yksi huoltaja mukaan, muistuttaa ylilääkäri Leena Kettunen.

Perusopetuksen siirtyessä lähiopetukseen myös kouluterveydenhuollon terveydenhoitajat palaavat kouluille. Tarkastuksiin kutsutaan ensisijaisesti ne oppilaat, joiden laajat 1.lk:n, 5.lk:n ja 8.lk:n terveystarkastukset jäivät tekemättä koulujen ollessa etäopetuksessa. Myös muut kiireelliset asiat pyritään hoitamaan. Kesäkuussa aloitetaan tulevien 1.lk:n ja 7.lk:n oppilaiden terveystarkastukset, joihin terveydenhoitajat kutsuvat oppilaat. Tarkastuksiin tullaan vain terveenä ja yhden huoltajan kanssa.

Hengitystieinfektio-oireisten vastaanotto jatkuu keskitettynä

Hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto on edelleen keskitetty erillisiin tiloihin Pääterveysaseman 1. kerroksessa, Tammikaivontie 4. Hengitystieinfektiovastaanotto toimii ajanvarauksella ma-to klo 8-16 ja perjantaisin klo 8-14.15. Soita aina ensin terveysasemasi numeroon ennen tuloasi paikan päälle.

Muut kiireelliset potilaat

Muut kiireelliset potilaat ohjataan edelleen keskitetylle kiirevastaanotolle Pääterveysaseman 2. kerrokseen, Tammikaivontie 4.

Pääterveysaseman 2. kerroksen kiirevastaanotto on ainoa toimipiste, jonne voi tulla myös ilman edeltävää puhelinsoittoa, jos on välittömän avun tarpeessa, esimerkiksi haavat ja kaatumiset. Äkillisissä sairastapauksissa sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen, antaa kotihoito-ohjeita sekä ohjaa tarvittaessa lääkärin vastaanotolle.

Vähässäkyrössä asuvat ottavat yhteyttä Vähänkyrön terveysasemaan.

Henkeä uhkaavassa hätätilassa soitetaan 112.

Terveysasemien kiireetön ajanvarausvastaanotto

Terveysasemien kiireetöntä ajanvarausvastaanottoa avataan vähitellen. Ensin kutsutaan hoitajien ja lääkäreiden vastaanotolle ne potilaat, joiden vastaanottoaika jouduttiin rajoitusten aikana perumaan. Potilaat kutsutaan vastaanotolle puhelimitse. Vastaanottoaikoja avataan kerrallaan 2-3 viikkoa eteenpäin, samalla seurataan mahdollisia muutoksia koronatilanteessa. Terveysasemien ovet ovat suljettuina ja sisään pääsee vain varatulle ajalle.

– Kehotamme ottamaan yhteyttä puhelimitse oman terveysaseman ajanvaraukseen hoidon tarpeen arvioinnissa sekä kiireellisissä että kiireettömissä terveydentilaan liittyvissä asioissa. Myös uusien terveysongelmien tai pitkäaikaissairauden oireiden pahenemisen vuoksi tulee olla yhteydessä omalle terveysasemalle, jotta tilanne voidaan arvioida ja tarvittava hoito järjestää, vahvistaa Kettunen.

Terveysasemien puhelinpalvelunumerot:
Gerbyn terveysasema puh. 06 325 1711
Kirkkopuistikon terveysasema puh. 06 325 1666
Ristinummen terveysasema puh. 06 325 1691
Tammikaivon terveysasema puh. 06 325 1703 ja 06 325 1770
Vähänkyrön terveysasema puh. 06 325 8500

Kiireettömissä asioissa pyydämme soittamaan iltapäivällä tai valitsemaan takaisinsoiton.

Hammashuolto

Tiedote 18.5.2020: Kiireetön hammashoito alkaa 1.6.2020

Ikäihmisten palveluasumisessa uusia keinoja yhteydenpitoon omaisten kanssa

Ikäihmisten palveluasumisen yksiköiden vierailukielto jatkuu toistaiseksi hallituksen asettaman määräyksen mukaisesti, siksi palveluasumisen yksiköissä on keksitty luovasti erilaisia mahdollisuuksia järjestää yhteydenottoja omaisten ja asukkaiden välillä.

– Olemme hankkineet kaikkiin pienkoteihin kuvapuhelimet, joiden avulla omaiset voivat sovitusti olla yhteydessä asukkaisiin. Lisäksi soitamme puhelimella yhdessä asukkaan kanssa omaiselle ja käytämme kaiutintoimintoa, jolloin puhuminen onnistuu hyvin, kertoo vs. palveluasumisen johtaja Eila Nyby.

Joitakin tapaamisia on voitu sovitusti järjestää esimerkiksi eteisen lasiseiniä hyödyntäen. Ratkaisut ovat talokohtaisia, sillä rakennukset ovat hyvin erilaisia. Edelleen omaiset voivat toimittaa läheisilleen kortteja ja lahjoja palveluyksiköihin.

– Otamme mielellämme vastaan myös omaisten ehdotuksia siitä, millä eri tavoilla he voivat olla yhteydessä asukkaisiimme, toivoo Nyby.

Osa omaisista on ostanut palveluyksikössä asuvalle läheiselleen älypuhelimen, jolla voi käyttää eri sovelluksia esimerkiksi videopuheluja varten.

Muistipoliklinikka käynnistää toimintaansa asteittain

Muistipoliklinikalle otetaan ensisijaisesti vastaan ne asiakkaat, joilla on kiireellinen lähete. Muistihoitajien vastaanotot ja kotikäynnit aloitetaan vaiheittain yhdessä lääkärivastaanoton kanssa.

Kaupunginsairaalassa vierailukielto jatkuu edelleen, ja muita keinoja yhteydenpitoon omaisten ja potilaiden välillä hyödynnetään. Laitoshoidossa mahdollisia koronapotilaita varten varatut vuodepaikat otetaan käyttöön perustoimintaan.

Jos koronavirustilanne jatkuu rauhallisena, on mahdollista, että ikäihmisten viriketoimintaa, joitakin liikuntapalveluja sekä päivätoimintaa järjestetään kesäkuun aikana.

Kotihoidossa ja kotisairaanhoidossa toiminta jatkuu normaalisti.