Ohita valikko
Lapset piirtää

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Suurin osa vanhemmista haluaisi luopua lauantaikoulupäivistä

Enemmistö vaasalaisista vanhemmista haluaisi luopua lukuvuoteen sisältyvistä lauantaikoulupäivistä. Tämä käy ilmi kyselystä, johon vastasi yhteensä 1 057 peruskoulu- tai esikouluikäisen lapsen vanhempaa.

Vaasan kaupungin perusopetuksen teettämässä verkkokyselyssä vanhemmilta kysyttiin, voiko lukuvuoteen heidän mielestään sisältyä koulupäiviä myös lauantaisin. Kieltävästi vastasi 65 % ja myöntävästi 32 % (3 % ei osannut sanoa).

Vanhemmilta kysyttiin mielipidettä myös siitä, mihin kohtaan lukuvuotta lauantaikoulupäivät voisi sijoittaa. Koulun alkamista aiemmin elokuussa kannatti 38 %, syysloman lyhentämistä 38 % ja joululoman lyhentämistä 13 % vastaajista (11 % ei osannut vastata kysymykseen).

Tulokset tiedoksi lautakunnalle

Kyselyn tulokset viedään tiedoksi 13.11. pidettävään kasvatus- ja opetuslautakunnan kokoukseen, jossa päätetään koulupäivien sijoituksesta lukuvuonna 2020-2021.

Perusopetuslain mukaan lukuvuodessa on 190 työpäivää. Lukuvuoden työpäivistä vähennetään muuksi arkipäiväksi kuin lauantaiksi sattuvat itsenäisyyspäivä, loppiainen ja vapunpäivä. Lukuvuonna 2020-2021 vähennetään vain loppiainen, joten työpäiviä on 189 työpäivää.

– Ensi lukuvuonna työpäivät sujahtavat kalenteriin luonnollisella tavalla hyvin, joten lauantaikoulupäiviä ovat vain joulu- ja kevätjuhlapäivät 19.12. ja 5.6. Halutessaan koulut voivat vaihtaa lauantaikoulupäivän 19.12.2020 lauantaihin 22.5.2021. Tarvetta ei siis ole ensi lukuvuonna esimerkiksi aloittaa kouluvuotta aiemmin elokuussa, kertoo koulutoimenjohtaja Kari Nummela.

Lukuvuosi 2020-2021 alkaa esityksen mukaan normaaliin aikaan 12.8.2020, ja sekä syysloma että talviloma ovat viikon pituisia.

Nummelan mukaan vanhemmille nyt tehdyn kyselyn tulokset otetaan huomioon myös jatkossa lukuvuosien työpäivien sijoittelua suunniteltaessa.

Myöhäisempi kesäloman aloitus ei ole mahdollinen

Monivalintakysymysten lisäksi kyselyssä annettiin jopa 357 erillistä kirjallista vastausta, joissa osassa toivottiin vaihtoehtoa, jossa kesäloma alkaisi myöhemmin.

– Valitettavasti tämä ei ole vaihtoehto, sillä perusopetusasetus määrää, että lukuvuoden koulutyö päättyy aina viikon 22 viimeisenä arkipäivänä eli toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa, kertoo Nummela.

Kysely oli avoinna 30.9.-19.10., ja siihen saivat vastata kaikki esikoulu- ja peruskouluikäisten lasten vanhemmat. Kyselystä tiedotettiin vanhemmille suoraan Wilman kautta.

Julkaistu: 08.11.2019