Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Lapset koulussa

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Suvilahdessa opitaan englanniksi

Vaasassa on alkanut tänä syksynä uusi koulupolku englanninkielisille oppilaille. Nykyisen kaksikielisen opetuksen (suomi/englanti) rinnalle on perustettu englanninkielisen opetuksen linja, joka palvelee varsinkin kansainvälisiä perheitä.

– It’s easier to learn in English, I can express myself.

Tätä mieltä on Suvilahden koulun tokaluokkalainen Princedavid Okorie, 8. Prince on kotoisin Nigeriasta, ja kotona puhutaan englantia ja igboa. Prince kävi ensimmäisen luokan suomeksi, mutta pääsi käymään toista luokkaa perheen toivomaan englanninkieliseen opetukseen.

Lapset koulussa

Uudella yhdysluokalla Suvilahden koulussa on tällä hetkellä yhteensä 18 oppilasta, kahdeksan ekaluokkalaista ja 10 tokaluokkalaista. Oppilaaksi pääsemisen vaatimuksena on englannin kielen hallitseminen, suomen kielen taitoa ei vaadita.

– Kahtena ensimmäisenä opiskeluvuotena oppitunneista 80 prosenttia opetetaan englanniksi. Suomeksi opetusta on neljä tuntia viikossa, kaksi tuntia liikuntaa sekä kaksi tuntia joko äidinkieltä tai suomi toisena kielenä –opetusta, kertoo luokanopettaja Emmi Herler-Westeråker, joka toimii myös kaksikielisen ja englanninkielisen opetuksen koordinaattorina.

Hyvä valinta lyhytaikaisesti Suomessa asuville perheille

Herler-Westeråker kertoo, että englanninkielinen opetus palvelee varsinkin sellaisia perheitä, jotka aikovat asua Suomessa vain muutaman vuoden ajan esimerkiksi vanhemman työn vuoksi.

– Lapsi pääsee heti opiskelemaan tutulla kielellä. Normaalisti suomea tai ruotsia opetellaan vuosi perusopetukseen valmistavassa opetuksessa.

Mikäli alun perin lyhytaikaiseksi suunniteltu aika Suomessa pitenee yli kolmen vuoden mittaiseksi, tulee oppilaan oppia suomea laajemmin tuetusti, esimerkiksi siirtymällä valmistavaan opetukseen.

– Näin toimitaan, jos oppilaan suomen tai ruotsin kielen taito ei ole muuten kehittynyt riittävästi. Valmistavaa opetusta suositellaan kaikille niille oppilaille, jotka aikovat asua Suomessa pidempään, Herler-Westeråker selventää.

Äidinkielenä suomi, ruotsi, englanti tai vietnam

Englanninkielisen opetuksen luokassa lapsilla on hyvin erilaisia taustoja, mutta kaikki ovat oppineet englantia jo ennen kouluikää.

Noomi Åkerholmin, 8, kotikieli on ruotsi, mutta hän puhuu myös sujuvaa englantia. Noomi asui kaksi vuotta Yhdysvalloissa isän työn vuoksi.

– Kivointa koulussa on arts and crafts!

Harrison Saarniaho-Baileyn, 7, kotikieliä ovat englanti ja suomi, sillä hänen äitinsä on suomalainen ja isä englantilainen. Hellen Van Dang, 8, saapui Suomeen kotimaastaan Vietnamista tänä syksynä.

– Isä on opettanut minulle englantia, Hellen kertoo.

 

Vastaus kovaan kysyntään

Englanninkielisen opetuksen laajentamisella vastataan kovaan kysyntään.

– Vaasalaisten perheiden lisäsi englanninkielistä opetusta ovat toivoneet kansainväliset perheet sekä Vaasan yliopiston ja yritysmaailman edustajat, kertoo koulutoimenjohtaja Kari Nummela.

Uuden englanninkielisen opetuksen lisäksi Vaasassa järjestetään kaksikielistä opetusta englanniksi ja suomeksi Suvilahden koulussa (luokat 1-6) sekä Merenkurkun koulussa (luokat 7-9). Kaksikielisessä opetuksessa opiskellaan rinnakkain suomeksi ja englanniksi.

Lisätietoa Suvilahden koulusta ja englanninkielisestä opetuksesta

Julkaistu: 11.12.2019