Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Tarja Paikkala teki uraauurtavaa työtä vaasalaisten terveyden edistämiseksi

Julkaistu: 9.9.2020

Terveydenedistämisen koordinaattori Tarja Paikkala on jäänyt lomalle ja jatkaa siitä ansaituille eläkepäiville 1.11.2020 alkaen. Tarja on luovuttanut tietotaitonsa jatkajalleen Hanna-Mari Joutsenelle. Ihania tulevia eläkepäiviä Tarja ja kiitos upeasta työstäsi meidän kuntalaisten hyvinvoinnin eteen!

Tarjan ura kaupunkilaisten hyväksi alkoi vuonna 1976 laborantin kesäsijaisena Vaasan Vedellä. 1980-luvun lopussa Tarja aloitti terveydenhoitajan opinnot ja työskenteli valmistuttuaan vuosia kouluterveydenhoitajana. Välillä Tarja kartutti mielenkiintoista työkokemusta ns. sivarikeskuksen terveydenhoitajana.

Terveydenedistämisen työura alkoi vuodesta 2008, kun vuonna 2006 kunnille tulleet terveydenedistämisen suositukset vaativat kokopäiväistä työntekijää käytännön tehtäviin. Tarja hoiti terveydenedistämisen koordinaattorin tehtävää aina toukokuuhun 2020 asti, jolloin Tarja jäi ensin lomille ja siitä eläkkeelle.

– Terveydenedistäminen on kaupungin eri hallintokuntien ja yksiköiden, yhdistysten ja muiden yhteistyökumppanien kanssa tehtävää aitoa yhteistyötä. Aina on tehty yhdessä! Olen itse tehnyt tätä työtä suurella palolla ja kokenut työssäni kaikkia tunteita, iloja sekä suruja, onnistumisia ja epäonnea. Olen saanut näyttää tunteeni, ja tehdä persoonani tunnetuksi. Paremmin en olisi tätä työtä voinut tehdä. Olen todella kiitollinen, Tarja hymyilee.

Ihanat ihmissuhteet osa työtä

– Itse työtä en jää kaipaamaan, sillä tiedän seuraajani Hanna-Mari Joutsenen hoitavan terveydenedistämistä erinomaisella ammattitaidolla ja laajalla yhteistyöllä muiden toimijoiden kanssa. Työkavereita ja yhteistyökumppaneita jään kaipaamaan, sillä heidän kanssaan muodostui hienoja ihmissuhteita. Onneksi joitakin heistä näen harrastustoimintani kautta, ikävöi Tarja.

Tarja ehti olla osa-aika eläkkeellä 2,5 vuotta. Tänä aikana Tarja pystyi jättämään työtehtäviään ja karttunutta osaamistaan seuraajalleen. Tarjan vinkki työnsä jatkajalle kuuluu näin: ”Usko ittees ja yhteistyöhön!”

Kutsu Linnan juhliin ja oikeanlainen hyvinvointikertomus

– Se, että sain vuonna 2013 kutsun Suomen Tasavallan Presidentin Itsenäisyyspäiväjuhliin terveydenedistämisen koordinaattorina, kertoi minulle ja työkavereilleni, että työtämme kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin eteen arvostetaan, Tarja muistelee työnsä suurimpia hetkiä.

– Myös se, että tänä kesänä kaupunginvaltuusto hyväksyi hyvinvointikertomuksen, jossa Vaasan kaupunki sitoutetaan terveydenedistämisen toimenpiteisiin, oli yksi merkittävä askel tulevaisuuteen, jatkaa Tarja.

Terveydenedistäminen ei tule koskaan valmiiksi, sillä aina syntyy uusia kuntalaisia ja kuntalaisille uusia elämänvaiheita, joissa terveydenedistämiseen liittyvät asiat tulevat esiin uudelleen eri yhteyksissä.

– Olemme vuosien aikana tulleet kuntalaisille tutuksi tahoksi, josta saa asiantuntevaa, tutkittua ja luotettavaa tietoa hyvinvointiin liittyvistä asioista, iloitsee Tarja.

Tarjan aika ei käy pitkäksi lomalla, eikä eläkkeelläkään. Tarja aikoo viettää eläkepäiviään kesäisin muun muassa puutarhaa hoitaen ja talvella kutsuvat käsityöt. Ompelukurssillekin on jo ilmoittauduttu.