Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko
ilmakuva

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Tupakkaa ja alkoholia myydään liian usein ikää tarkistamatta

Vaasassa tupakan ostoyrityksistä ilman henkilöllisyyspapereita onnistui 52 prosenttia ja alkoholin osalta 35 prosenttia vuoden 2019 ostokokeissa. Pienemmissä marketeissa, kioskeissa ja huoltoasemilla ostaminen onnistui pääosin helpommin kuin suuremmissa marketeissa ja erikoisliikkeissä.

Joulukuussa 2019 tehdyillä ostokokeilla selvitettiin, kuinka hyvin alle 30-vuotiaan näköisiltä asiakkailta kysyttiin henkilöllisyyspapereita. Ja myytiinkö heille tupakkaa ja alkoholia, vaikka henkilöllisyyspaperit olivatkin ”unohtuneet” kotiin. Koeostajat olivat 20-22-vuotiaita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita.

Kehitystä parempaan on tapahtunut jonkin verran

Tupakan ostaminen ilman papereita oli nyt vaikeampaa kuin aikaisemmin. Vuoden 2017 ostokokeissa tupakan ostoyrityksistä ilman henkilöllisyyspapereita onnistui 59 prosenttia ja alkoholin osalta onnistui 24 prosenttia.

Molemmilla kerroilla tupakan ostaminen ilman paperien esittämistä on ollut alkoholin ostoa helpompaa, yllättävänkin helppoa. Ostokokeita tehneet opiskelijat pohtivatkin sitä, koetaanko tupakka yleisesti vähemmän vaaralliseksi kuin alkoholi. Alkoholin myynti ilman henkilöllisyyspapereiden näkemistä on Vaasassa yleistynyt näiden ostokoetulosten mukaan.

– Ostokokeita tehneet opiskelijat kohtasivat monenlaisia tilanteita kokeen aikana. He tarvitsivat tilanteeseen heittäytymistä ja näyttelijän lahjojakin, valaisee ostokokeita koordinoinut ehkäisevän päihdetyön toiminnanohjaaja Merja Huttunen-Metsi.

Pääosin myyjät toimivat oikein

Useat myyjät toivat oikeaoppisesti esille, että heidän tulee nähdä henkilöllisyyspaperit, muuten he eivät voi myydä tupakkaa tai alkoholia. Opiskelijat olivat yllättyneitä, miten vahvasti heille pahoiteltiin sitä, ettei voitu myydä, vaikka ostajat itse olivat ”unohtaneet” paperit kotiin.

– Eräässä liikkeessä heille kehuttiin kyseistä juomaa samalla, kun pahoiteltiin, ettei voitu myydä. Monessa paikassa kannustettiin ottamaan ”henkkarit” mukaan ensi kerralla. Oli myös tilanne, jossa nuori myyjä ei myynyt ostajan sinnikkyydestä huolimatta. Jonossa ollut asiakas oli luullut ostamisen olevan rahasta kiinni ja olisi tarjonnut rahaa auttaakseen, kuvailee Huttunen-Metsi ostotilanteita.

Vaihteleviakin käytäntöjä löytyi. Eräs myyjä kertoi huomanneensa ostajan tulleen autokyydillä ja pyysi kuskia vahvistamaan ostajan iän. Ostaja kävi hakemassa kuskina olleen ”isosiskon”, joka vahvisti iän, ja ostaminen onnistui.

– Yhdessä paikassa myyjä ensin kieltäytyi myymästä ilman papereita. Kun ostaja vihjaisi pikkujoulusta, myyjä kävi hakemassa toisen myyjän, joka antoi luvan myyntiin, kertoo Huttunen-Metsi.

Ruuhka-ajalla ei ole merkitystä, ostajan kiireellä on vaikutus

Opiskelijat havaitsivat, että oletettu ruuhka-aika klo 16-18 ei vaikuttanut koeostojen onnistumiseen. Myöhemmin illalla, kun henkilökuntaa oli vähän ja työntekijällä monia työtehtäviä, ostaminen onnistui helpommin.

Ostajat totesivat, että joissakin tapauksissa ”äijämäinen” asenne sekä vastakkainen sukupuoli edesauttoivat ostojen onnistumista. Myös ostajan esittämä kiire tai kännykän käyttö ostotilanteessa oli avuksi.

Ostopaikat saavat omat tulokset

Vaasan vähittäismyyntipaikoissa tehtiin tupakan ja alkoholin ostokokeita joulukuussa 2019. Koeostoja tehtiin yhteensä 56 kertaa, joista 31 kertaa koski alkoholia ja 25 kertaa tupakkaa.

– Ostopaikat ovat saaneet omat tulokset käyttöönsä ja voivat hyödyntää niitä vastuullisuutensa kehittämisessä. Paikkakohtaiset tulokset jäävät vain heidän omaan tietoonsa. Luottamuksellisuus näissä asioissa on tärkeää, vahvistaa Huttunen-Metsi.

Ostokokeet toteutettiin Vaasan Ammattikorkeakoulun (Vamk) ja Vaasan kaupungin terveydenedistämisyksikön ehkäisevän päihdetyön yhteistyönä. Ostokokeet tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Pakka-toimintamallin mukaisesti.

Julkaistu: 08.04.2020