Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Vaasan lyseon lukio

Uuden opiskelijan tietokoneen hankinta - Vaasan lyseon lukio

Hyvä lukion aloittava opiskelija

Kaikilla opiskelijoilla on oltava kannettava tietokone käytettävissä. Valmistautuessa sähköisiin yo-kokeisiin on tietokone välttämätön työkalu jokaisessa opetustilanteessa. Tietokone on mukana samalla tavalla kuten oppikirjat, kirjoitusvälineet ja laskin, usein myös oppikirjat ovat sähköisessä muodossa.

Moni näppärä ohut tietokone on teknisesti vähemmän soveltuva Abittiin, sähköiseen ylioppilastutkintojärjestelmään, ja hankinta olisi syytä perustua muihin kriteereihin.

Tärkein ominaisuus on tavallinen USB-portti (USB-A) joka on välttämätön Abitin käytössä. Suurimmassa osassa uusissa koneissa on modernimpi USB-C-liitin ainoana vaihtoehtona, ja siinä tapauksessa pitää myös hankkia adapteri missä on USB-A-liitin, ja samalla voi valita sellainen adapteri missä on myös Ethernet-verkkoliitin. Tätä verkkoliitintä tarvitaan yo-kirjoituksissa, koska muuten koneella ei pääsee liittymään koeverkkoon. Kurssikokeita tehdään langattomasti ja jotkut konemallit vaativat ulkoiset wifi-adapterin toimiakseen.

Jos valitset vähemmän tunnetun merkin tai poikkeavan mallin (esim. kallis peliläppäri), on syytä kokeilla, että kone todella toimii Abitissa.  Abitti-käynnistystikun voit luoda itse ja sillä testata toimiiko kone kaikin puolin yo-koejärjestelmässä. Vuoden 2018 jälkeiset Macbookit vaativat ulkoisen näppäimistön, hiiren, wifi-adapterin, ääni-adapterin ja silti ei ole täyttä varmuutta, että se toimii Abitissa, joten emme suosittele sen hankintaa.

iPad, Surface tai Chromebookit eivät toimi Abitissa ollenkaan. Joskus vuoden pari vanha läppäri, jossa hyvä akku on parempi vaihtoehto verrattuna uuteen erikoiseen malliin siitä syystä, että Linuxiin, johon Abitti perustuu, on ehditty luoda siihen malliin tarvittavat ajurit.

vaasan yhteiskouluyhdistys tukee tietokoneen hankintaa. Tukea varten tarvitset kaupungin toimeentuloturvan lausunnon. Tuo lausunto rehtorille, joka antaa yksityiskohtaiset ohjeet koneen hankintaan. Omavastuu on 150€.

Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeet löytyvät täältä: https://www.abitti.fi/fi/ohjeet/abitti-yhteensopivat-tietokoneet/

TVT-pedagogin ohjevideo läppärin hankinnasta: http://eforum.fi/index.php/2019/04/29/minkalainen-lappari-luokioon/

TVT-pedagogi Peter Ahlroos​

Julkaistu: 16.06.2020