Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Opettajat keskustelee

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Vaasan kaupunki mukana vammaispalvelujen asiakaslähtöisessä kehitystyössä

Julkaistu: 5.1.2021

Vaasa-Laihia –yhteistoiminta-alueella toteutetaan ”Omannäköistä elämää” –hanke, jonka tavoitteena on vahvistaa vammaisen henkilön itsemääräämisoikeutta, osallisuutta ja valinnanmahdollisuuksia palvelujen suunnittelu- ja toteuttamisprosessissa.

Hankkeessa tarkastellaan henkilökohtaisen budjetoinnin soveltuvuutta henkilöille, joilla on erilaisia toimintarajoitteita sekä avun ja tuen tarpeita. Kehitystyön tavoitteena on mallintaa henkilökohtaisen budjetoinnin prosessin paikallista järjestämistapaa sekä budjetilla saatavia palveluita vammaisen omannäköisen elämän mahdollistajana. Lisäksi kartoitetaan digitaalisten palveluiden mahdollisuuksia sekä lainsäädännön muutostarpeita.

– Henkilökohtaisen budjetoinnin mallissa asiakas on itse suunnittelemassa ja valitsemassa tarvitsemansa avun kokonaisuutta. Palvelukokonaisuus räätälöidään yksilölliseen tarpeeseen perustuen, kertoo projektipäällikkö Jessica Nygård.

Hankkeen käynnistystilaisuus 26.1.

Hankkeen käynnistystilaisuus järjestetään etänä Teamsin kautta 26.1.2021 klo 13.30-15.30. Tilaisuudessa kerrotaan valtakunnallisesta hankkeesta ja hankkeen käytännön toteutuksesta Vaasa-Laihia –yhteistoiminta-alueella. Tilaisuuteen ovat lämpimästi tervetulleita kaikki vammaispalveluiden kehittämisestä kiinnostuneet henkilöt.

– Osana kehitystyötä teemme alueellista verkostotyötä, johon ovat tervetulleita kehittämisestä kiinnostuneet vammaiset henkilöt, heidän läheisensä ja vammaisten henkilöiden parissa työskentelevät asiantuntijat. Tulemme hankkeen aikana järjestämään muun muassa työpajoja ja henkilökohtaisia haastatteluja paikalliselle verkostolle, havainnollistaa Nygård.

Palveluiden kehittämisestä tai työpajoihin osallistumisesta ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta. Verkoston työpajoihin osallistuminen mahdollistaa osallistujille omien näkemysten huomioimisen tulevaisuuden vammaispalvelujen kehitystyössä. Tiedotamme tilaisuudesta lisää myöhemmin.

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee valtionavustuksella Omannäköistä elämää –hanketta, joka on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimaa valtakunnallista kehityshanketta. Alueellinen hanke päättyy 31.12.2021.

Hankkeen verkkosivu: Omannäköistä elämää – Henkilökohtaisen budjetoinnin kokeiluhanke