Ohita valikko
Hulevesi

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Postilakon vaikutukset Vaasan kaupungin toiminnassa

Palvelualojen työnantajat Paltan ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n ilmoituksen mukaan lakko alkaa maanantaina 11.11. klo 6. Lakko koskee osaa Postin palveluista ja vaikeuttaa postinkulkua, siksi Vaasan kaupungilla on varauduttu tilanteeseen.

– Olemme tehneet toimintasuunnitelmia, joilla pyrimme Vaasan kaupungilla vähentämään lakon vaikutuksia asiakkaillemme. Seuraamme tilannetta ja tarvittaessa tiedotamme lisää toimintamuutoksista, kertoo vs. hallintojohtaja Anna-Maija Iitola.

Monet asiakirjat pystytään toimittamaan sähköisesti asiakkaalle. Jos asiakas tarvitsee asiakirjan paperiversiona, on asiakkaan noudettava se itse. Jos asiakas ei tiedä, mihin olla yhteydessä, apua voi kysyä Vaasan kaupungin puhelinvaihteesta puh. 06 325 1111.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

– Terveyspalveluissa toivomme, että asiakkaat tulevat lakon aikana hakemaan terveysasemilta lausunnot, jotka on luvattu lähettää postitse. Ilmoitamme puhelimitse, kun lausunto on valmiina haettavaksi. Ajanvarauskutsun saaneille ilmoitamme tarvittaessa ajan myös puhelimitse, kertoo ylilääkäri Leena Kettunen.

Sosiaalityö ja perhepalveluissa sosiaalityön päätöksistä asiakkaat voivat halutessaan soittaa aikuisten sosiaalityöhön puh. 06 325 2326.

Laskutusasiat lakon aikana

–  Sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksutoimistossa pyydämme asiakkaita maksamaan laskunsa silloin, kun se heille tulee. Muistutuslaskuja ei lähetetä lakon aikana, kertoo asiakasmaksutoimiston vs. maksupäällikkö Emilia Rintamäki.

Vastaava toimintamalli pätee muihinkin Vaasan kaupungilta tulleisiin laskuihin. Jos saadun laskun eräpäivä on ylittynyt Postin lakon takia, asiakas ei joudu maksamaan lisämaksuja, kun hän maksaa laskun sen saatuaan.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut

Varhaiskasvatuksessa asiakasmaksuja koskevat uusimmat laskut on jo lähetetty, mutta lakon vuoksi niiden toimitus viivästyy. Laskun voi maksaa sitten, kun se tulee kotiin. Jos saadun laskun eräpäivä on ylittynyt lakon takia, asiakas ei joudu maksamaan lisämaksuja, kun hän maksaa laskun sen saatuaan. Laskuja ei valitettavasti ole mahdollista saada esimerkiksi sähköpostilla tai noutaa paikan päältä.

Palvelusetelipäiväkodeissa olevien lasten vanhemmat voivat kysyä lisätietoja laskutuksesta suoraan kyseisistä päiväkodista.

Hammashuollon laskut

Hammashuollon laskuja ei lähetetä lakon aikana.

– Lähetämme laskut viiveellä lakon loputtua huomioiden pidemmän eräpäivän. Asiakas voi halutessaan pyytää hammashuollon laskun tulostettavaksi itselleen vastaanottokäynnillään, kertoo vs. ylihammaslääkäri Annika Nummela-Mänty.

Kirjasto

Postin lakko vaikuttaa lehtien jakeluun. Kirjastoon ei tule lakon aikana aikakauslehtiä eikä suurinta osaa sanomalehdistä.

Postin lakko vaikuttaa myös postin kautta lähetettäviin myöhästymismuistutuksiin ja varatun aineiston noutoilmoituksiin. Myöhästymismaksut karttuvat kuitenkin normaaliin tapaan, joten seuraa eräpäiviesi tilannetta lainauskuitistasi, verkkokirjastosta tai soittamalla/käymällä kirjastossa.

Myös varatun aineiston tilannetta täytyy seurata verkkokirjastosta tai soittamalla/käymällä kirjastossa. Varattu aineisto poistetaan noutohyllystä viimeisen noutopäivän jälkeen normaaliin tapaan ja tästä veloitetaan noutamatta jääneen varauksen sakkomaksu (2 e).

Kauko- ja seutulainat eivät kulje postin lakon aikana.

Kaavoitus

Lausuntopyynnöt viranomaisille ja organisaatioille lähetetään aina sähköisesti, joten niihin lakko ei vaikuta.

Jos Postin lakko pitkittyy, kaavoitus varautuu tilanteeseen seuraavasti:

  • Pienemmistä kaavahankkeista, poikkeamisluvista ja yleisten alueiden suunnitelmista ilmoitukset naapureille hoidetaan kuulutuksilla lehdissä.
  • Isommista kaavahankkeista tehdään tiedote www.vaasa.fi –sivuille, lehdissä olevien kuulutusten lisäksi.
  • Harkinnan mukaan, jos kyseessä on pienialainen kaavamuutos tai muu hanke, jossa kuultavia naapureita on vähäinen määrä rajatulla alueella, voidaan käydä itse viemässä kirjeet postilaatikoihin.

– Postin lakon aikana kuntalaisten on oltava tavallista valppaampia, seurattava lehtiä ja kaupungin nettisivuja, jotta he saavat tietoa lähiympäristönsä muutoksista ja vaikuttamismahdollisuuksista, toivoo kaavoitusarkkitehti Anne Majaneva.

Normaali tilanne on se, että kaavamuutosalueen ja poikkeamislupa-alueen rajanaapureille lähetetään kaavoituksesta kirje, jossa pyydetään mielipidettä aiheesta. Loppuvuoden aikana tällaisia kirjeitä ennakoidaan lähetettävän vielä parista kaavahankkeesta.

Kiinteistötoimi

Kiinteistötoimessa tiedot toimitetaan pääasiassa sähköpostitse, mutta yksittäisille asukkaille lähetämme jonkin verran kirjepostia. Lakon aikana kiinnitämme erityistä huomiota asiakkaan antamiin yhteystietoihin ja tarvittaessa kysymme myös sähköpostiosoitetta katuosoitteen lisäksi. Tärkeistä päätöksistä varaudumme soittamaan asiakkaille.

Normaalin käytännön mukaan sekä kaavoituksessa että kiinteistötoimessa postin lähettämispäivästä lasketaan viikko siihen, että asiakas on saanut tiedon.

Lakon ulkopuolelle turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt

Palvelualojen työnantajat Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on rajannut lakon ulkopuolelle turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt muun muassa ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat paikalliset ja valtakunnalliset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset.

Posti edellyttää PAU:n kantavan vastuunsa ja huolehtivan osaltaan siitä, että näiden erittäin tärkeiden lähetysten normaali kulku turvataan.

Postin tiedotteessa arvioidaan, että painettujen lähetysten kuten kirjeiden jakelu häiriintyy ja viiveet voivat olla viikkoja. Myös pakettitoimituksissa voi olla useampien päivien viiveitä. Postin palvelupisteet toimivat normaalisti. Postin varastopalvelut toimivat työtaisteluista huolimatta normaalisti ja rahtipalveluissa ei ole odotettavissa merkittävää viivettä.

Julkaistu: 25.11.2019