Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Vaasan lyseon lukio

Vaasan lyseon lukio - Koronaviruskaranteenissa olevan oireettoman yo-kokelaan testauspolku Pohjanmaalla

Julkaistu: 6.9.2021

Tätä ohjetta noudatetaan vain niillä ylioppilaskokeisiin osallistujilla, jotka kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin koronavirukselle altistumisen vuoksi. Mikäli karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla, hänen pitää hakeutua testiin eikä tässä tapauksessa ylioppilaskirjoituksiin osallistuminen ole mahdollista.

Ylioppilastutkintolautakunta on ohjeistanut karanteenissa olevaa kokelasta lähtökohtaisesti hakemaan ilmoittautumisen mitätöintiä ja osallistumaan kokeisiin seuraavalla tutkintokerralla. Mikäli ylioppilaskokelas on oireeton ja hän haluaa osallistua yo-kokeeseen täytyy noudattaa alla olevaa ohjeistusta ja erityisjärjestelyitä. https://thl.fi/fi/-/karanteenissa-olevien-ylioppilaskokelaiden-osallistuminen-kokeisiin-on-mahdollista-erityisjarjestelyin  

OHJE kokelaalle, jos karanteeniin asetettu yo-kokelas haluaa osallistua kirjoituksiin

1. kokelas tai hänen omaisensa on yhteydessä kotikuntansa terveyskeskukseen kahta päivää ennen ylioppilaskoetilaisuutta ja ilmoittautuu testattavaksi. Jos yo-koepäivä on maanantai, ilmoittautuminen näytteenottoon tehdään edellisenä perjantaina viimeistään klo 12. Ilmoittautumisen yhteydessä tarkistetaan kokelaan matkapuhelinnumero.

2. kokelas kutsutaan testiin omaan terveyskeskukseen tai Vaasan keskussairaalan koronanäytteenottoon alueen näytteenottokäytänteen mukaisesti. Testiin siirtyminen tapahtuu omalla autolla, vanhempien kyydillä tai taksilla ja siirtymisen aikana kokelas käyttää kirurgista suunenäsuojusta. Matkakustannuksista vastaa kokelas itse. Näyte otetaan aina ylioppilaskoetta edeltävänä päivänä, viimeistään kello 10. Sunnuntaina näytteitä otetaan ainoastaan Pietarsaaressa ja Vaasan keskussairaalan koronanäytteenotossa.

3. kokelas saa vastauksen testituloksestaan omaan matkapuhelimeensa ja näyttää sen koetilaisuuteen saapuessaan koepaikalla olevalle terveydenhoitajalle. Terveydenhoitaja varmistaa viestin aitouden soittamalla Fimlabin Vaasan laboratorioon nroon 06 213 2842. Pohjoisen alueella numero on 06 213 1626 (Pietarsaari). Vain oireeton kokelas, jolla on tämän ohjeen mukaan edellispäivänä testattu negatiivinen koronatestitulos, saa osallistua kokeeseen. Terveydenhoitaja epää kokeeseen osallistuminen oireiselta kokelaalta.

4. kokelas saapuu kokeeseen omalla autolla, vanhempien kyydillä tai taksilla ja osallistuu kokeeseen erillisessä tilassa mahdollisten muiden karanteeniin määrättyjen kokelaiden kanssa. Kaikki kokeeseen osallistujat ja valvojat pitävät kirurgista suu-nenäsuojusta.

5. kokelas poistuu koetilaisuudesta välittömästi koepaperin palauttamisen jälkeen omalla autolla, vanhempien kyydillä tai taksilla ja jatkaa karanteenia kotona tartuntatautilääkärin määräämän ajan.

6. seuraavan kokeen kohdalla toistetaan karanteenin jatkuessa kohdat 1-5.