Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Vaasan uimarantojen uimaveden vuosittainen laadun seuranta alkaa 8.6 

Julkaistu: 2.6.2020

Uimarantojen vuosittaiset näytteenotot aloitetaan tämän kesän uimakauden alkamisen myötä 8.6.2020. Uimarannat ovat normaalisti auki, mutta rannan käyttäjien on huomioitava poikkeustilanteen ohjeistukset. 

Ympäristöterveydenhuolto seuraa vuosittain 14 uimarannan vedenlaatua Vaasassa ja Laihialla uimakaudella 15.6.–31.8. Näytteenottopäivät vuonna 2020 ovat 8.6., 29.6., 20.7. ja 10.8. Näytteet otetaan liitteenä olevan seurantakalenterin mukaisesti.

Liite Uimaveden seurantakalenteri_Vaasa_Laihia_2020

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (177/2008) laatuvaatimusten mukaan uimaveden yksittäiselle valvontatutkimukselle on asetettu seuraavat toimenpiderajat:

suolistoperäiset enterokokit on oltava alle 200 pmy/100 ml,
Escherichia coli on oltava alle 500 pmy/100 ml ja
syanobakteereja (sinileviä) ei saa havaita aistinvaraisesti uimavedessä tai uimarannalla.
Tarkemmat tiedot määrityksistä liitteessä.

Vaasan kaupungin ympäristöosasto tiedottaa tuloksista. Jos vesi ei täytä laatuvaatimuksia, otetaan uusintanäyte mahdollisimman pian. Lisäksi poikkeustilanteissa uimaveden laadusta voidaan ottaa tehostetusti ylimääräisiä näytteitä.

Uimarannat auki, poikkeustilanteen ohjeistukset huomioitava

Ympäristöosaston mukaan koronavirusepidemiasta huolimatta tulevaan uimakauteen on kuluttajaturvallisuuden ja uimarantojen veden laadun valvonnan osalta varauduttava toistaiseksi kuten normaalioloissa. Valtioneuvoston sulkemislinjaus ei ole missään vaiheessa koskenut yleisiä uimarantoja muuten kuin niillä sijaitsevien yleisten tilojen, kuten pukeutumis- tai saunatilojen osalta. Yleiset uimarannat on rinnastettu lenkkipolkuihin, jotka ovat kaikille avoimia.

Tämänhetkisen tiedon mukaan riski saada koronavirus luonnonvesissä uimisen välityksellä arvioidaan olevan alhainen. Riski liittyy lähinnä uimareiden lähikontakteissa tapahtuvaan leviämiseen, jos uimassa tai yleisellä uimarannalla on samaan aikaan koronavirusta levittävä henkilö. – Seuraamme Vaasassa valtakunnallisia ja alueellisia viranomaisten ohjeistuksia. Tiedotamme asiasta tarvittaessa, ympäristöinsinööri Ulla Udd kertoo.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry (SUH) on antanut seuraavat ohjeet uimarantojen käyttäjille:

1. Kipeänä jää kotiin!
2. Vältä ruuhkaisia rantoja.
3. Nauti rannasta läheistesi kanssa, pidä muihin kahden metrin turvaväli rannalla ja vedessä.
4. Niistä ja yski rannallakin nenäliinaan. Muista hyvä käsihygienia WC:ssä, ulkoliikuntapaikoilla ja lasten leikkipaikoilla.
5. Pidä huoli ympäristöstäsi. Huolehdi roskat roska-astioihin tai vie mukanasi.
6. Tutustu uimarannan infotauluun ja toimi rannan ohjeiden mukaan. Rantapelastaja ohjeistaa tarvittaessa.

Uimarannan ylläpitäjän on informoitava uimarannan ylläpidosta kyltein

Mikäli uimarannan ylläpitäjän toiminta on keskeytetty Covid-19 viruksen takia, voi uimarannan sulkea siihen saakka, kunnes toiminta taas jatkuu. Ylläpitäjän täytyy laittaa rannalle infokyltti ja tiedottaa kävijöille, jos uimavettä ei valvota ja muutoinkin, ettei rannalla ole toistaiseksi ylläpitoa.

Yhteydenotot

Vaasan kaupungin puhelinvaihde puh. 06 325 1111 tai sähköpostitse terveysvalvonta@vaasa.fi