Ohita valikko
isä ja lapsi

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Välittämisen illoissa vanhemmat ja lapset pohtivat asioita yhdessä

Välittämisen illat ovat yksi uusimpia ehkäisevän päihdetyön malleja, joita tullaan järjestämään kaikissa Vaasan kouluissa joka vuosi. Uutta mallissa on se, että Välittämisen illoissa lapset ovat yhdessä vanhempiensa kanssa keskustelemassa eri aiheista. Vanhemmille annetaan myös malli, miten keskustella lapsen kanssa päihteistä.

Välittämisen illat järjestetään kaikissa suomen- ja ruotsinkielisissä kouluissa Vaasassa. Illat on suunnattu 3.-luokkalaisille ja heidän vanhemmilleen. Välittämisen illoista tulee meidän kaikkien yhteinen juttu.

– Perheen merkitys on erittäin tärkeä lapsen arjessa. Perhe on yksi päihde- ja mielenterveysongelmilta suojaava tekijä, siksi vanhemman ja lapsen myönteistä vuorovaikutusta halutaan tukea, vahvistaa ehkäisevän päihdetyön projektityöntekijä Sari Pukkinen.

Välittämisen ilta -mallissa on kolme tärkeää ja ajankohtaista osiota: lasten hyvinvointi omalla asuinalueella, päihteet lapsen silmin sekä media lapsen arjessa.

Lapset mukana keskustelemassa

Koskaan aikaisemmin ei ole ollut tällaisia vanhempainiltoja, joissa lapsetkin saavat olla mukana. On tärkeää, että lapset ovat mukana keskusteluissa. Asiat kerrotaan niin, että lapset voivat ymmärtää, mistä puhutaan ja siten he voivat osallistua keskusteluun.

– Vanhempainillasta tuleekin yhteistä aikaa oman lapsen kanssa tärkeiden asioiden äärellä. Ehkä pitäisikin ennemmin puhua perheillasta kuin vanhempainillasta, vinkkaa Pukkinen.

Vanhempien näkemykset mediasta vaihtelevat paljon

– Keskustelu mediasta on herättänyt paljon eri näkemyksiä. Vanhemmat suhtautuvat mediaan hyvin eri tavoin, ja siksi aiheesta tarvitaankin nykyistä enemmän keskustelua. Media lapsen arjessa- osio käsittelee kaikkea mediaa lapsen arjessa. Keskustelun pohjana käytetään kyselyn tuloksia, johon lapset ja vanhemmat voivat vastata ennen Välittämisen iltaa. Illassa on luvassa myös somejumppaa, Pukkinen kertoo.

Uutena malli päihteistä keskustelemisen pohjaksi

Lapsi törmää arjessaan päihteisiin tai päihteidenkäyttäjiin esimerkiksi koulumatkalla ja nettimaailmassa. Lapset suhtautuvat tilanteisiin hyvin eri tavalla; toiset eivät kiinnitä mitään huomiota, toisia pelottaa, osa kiinnostuu. Päihteet lapsen silmin –osiossa vanhemmille annetaan malli, jonka avulla vanhemman on helpompaa keskustella päihteistä 3. luokkalaisen lapsensa kanssa.

– Jos aihe tuntuu salamyhkäiseltä eikä siitä koskaan puhuta, voi lapsen uteliaisuus päihteitä kohtaan herätä. Lapset tarkkailevat jatkuvasti ympäristöään ja osa lapsista on taipuvaisia ottamaan mallia ympäristöstään. Me vanhempina emme voi tietää, mitä lapsemme ajattelee päihteistä, jos emme puhu hänen kanssaan. Puhumalla oman vanhempansa kanssa pelot lievenevät tai lapsi ymmärtää, että päihteidenkäyttöön ei liity mitään hienoa ja tavoiteltavaa, Pukkinen korostaa puhumisen tärkeyttä.

Välittämisen illat yhteistyössä

Välittämisen illat järjestävät Vaasan kaupungin terveydenedistämisyksikkö, Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Pohjanmaan piiri, koulu ja oppilashuolto. Ruotsinkielisillä kouluilla tapahtumissa on mukana myös Nykterhetsförbundet hälsa och trafik rf.

Välittämisen iltoja on järjestetty tänä syksynä jo kahdeksan koulun kanssa.

Julkaistu: 06.11.2019