Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Variskan henki täyttää 30 vuotta

Variskan koulu täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Vuosiin on mahtunut tärkeän päivittäisen koulutyön lisäksi myös paljon erityisiä hetkiä niin sirkuksen, musikaalien kuin eräretkienkin muodossa. Pääosassa koulussa ovat kuitenkin aina oppilaiden ja opettajien välinen arvostus ja jokaisesta yhteisön jäsenestä välittäminen.

Kaupunginarkkitehti Asko Halmeen suunnittelema koulurakennus valmistui Vanhaan Vaasaan vuonna 1990. Koulun nimi Variska tulee sanoista Vanha Vaasa, Ristinummi ja Kappelinmäki.

– Tällä hetkellä koulussa opiskelee 425 oppilasta, ja henkilökuntaan kuuluu yhteensä 70 aikuista, joista opetushenkilöstöä on 54. Koulun kanssa samassa rakennuksessa toimii Variskan kirjasto, ja liikuntasali on iltaisin urheiluseurojen ahkerassa käytössä, kertoo rehtori Päivi Kaarniemi.

Vaellus on unohtumaton kokemus

Variskalla on painotetun opetuksen luokkia, eli oppilas voi hakeutua kiinnostuksen kohteidensa mukaisesti joko liikuntaluokalle tai kieliä tai matematiikkaa painottaville luokille. Variskan ysiluokkalainen Peppiina Rissanen opiskelee liikuntaluokalla.

– Lisäliikuntatunneilla on kova vauhti, ja nautin siitä kovasti. Valinnaisaineeksi voi myös ottaa oman lajinsa valmennuskurssin, jossa on mahdollisuus treenata omaa lajiaan koulupäivän aikana, Rissanen kertoo.

Rissasen mielestä parasta Variskalla ovat tähän mennessä olleet eräkerhon vaellukset ja erilaiset teemapäivät.

– Vaellus on unohtumaton kokemus! Variskalla pidämme myös aina yhtä, varsinkin näin vaikeina aikoina. Meillä on hyvä meininki ja yhteishenki, Rissanen kehuu.

Normaalissa tilanteessa leirikouluja ja retkiä tehdään sekä lähiympäristöön että muihin kotimaan kohteisiin ja jopa ulkomaille saakka.

Yläasteelta löytyi ystäviä ja aviomies

Vaasalainen kaupunginvaltuutettu Ivanka Capova kävi yläasteen Variskalla vuosina 1996-1999. Vaasan yliopiston Levón-instituutin jatkuvan oppimisen koordinaattorina työskentelevä Capova muistelee, että Variska oli erittäin aktiivinen koulu.

– Teimme peruskoulutyön lisäksi paljon erilaisia projekteja esimerkiksi musiikin parissa. Olen laulanut musikaalien kuoroissa, ja käsityötunnilla tehtiin esiintymisvaatteita. Todella paljon ehdimme kolmen vuoden aikana tehdä!

Myös luontoretket opettaja Vesa Heinosen johdolla ovat jääneet erityisesti Capovan mieleen.

– Vesan kanssa retkeilimme ihan tosissaan ja kävimme telttaretkillä, esimerkiksi Salamajärven kansallispuistossa Keski-Pohjanmaalla.

Hyvien opettajien lisäksi Capovalla on säilynyt yläkouluajoilta hyviä ystäviä, ja sattuipa niinkin, että myös aviomies löytyi Variskalta.

– Olen siis nyt naimisissa entisen yläasteen luokkakaverini kanssa, Capova hymyilee.

Koulupuutarhasta antimia kotitaloustunnille

Vuosien varrella Variskan koulussa ovat korostuneet kansainvälisyys- ja yrittäjyyskasvatus sekä oppilaiden osallisuus. Niitä toteutetaan paitsi koulun arjessa, myös erilaisten hankkeiden, yhteistyön ja kerhotoiminnan kautta.

Variskan koulun oppilaat hoitavat esimerkiksi Vanhassa Vaasassa sijaitsevaa Yxgärden puutarhaa, joka on perustettu jo vuonna 1907.

– Meillä on myös läheisellä Alkulan tilalla Variskan koulupuutarha, jossa viljellään vihanneksia ja juureksia erityisesti kotitaloustuntien tarpeita varten. Oppilaat voivat tehdä myös kesätöitä kummallakin puutarhalla, rehtori Kaarniemi kertoo.

Variska kokee muodonmuutoksen vuonna 2022

Vuonna 2022 Variskan koulu laajenee, kun alueen alakoululaisille valmistuvat uudet tilat yläkoulun yhteyteen. Samalla koulut yhdistyvät Variskan yhtenäiskouluksi, jossa ala- ja yläkoulun luokat opiskelevat samassa koulurakennuksessa.

– Isossa yhteisössä on paljon erilaista osaamista, josta kaikki pääsevät hyötymään niin koulun arjessa kuin juhlahetkissä. On tärkeää varmistaa oppilaille turvallinen yhdeksän vuoden koulupolku tutussa fyysisessä ympäristössä, jossa isommat pitävät huolta pienemmistä, kertoo Kaarniemi.

Julkaistu: 09.11.2020