Ohita valikko
Lapset juoksevat päiväkodin pihalla

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Vipinää vaasalaisiin vekaroihin!

Kun Palosaaren päiväkodin lapset lähtevät ulos, juoksevat kaikki ensin ympäri pihaa ja halaavat puita. Vasta sitten, hieman hengästyneinä, kaivetaan lelut esiin ja aletaan perinteisempiin pihapuuhiin. Tämä on yksi pieni esimerkki siitä, miten vaasalaisten lasten arkeen tuodaan uuden hankkeen avulla lisää liikettä.

Vipinää vekaroihin ja vauhtia vaasalaisiin -hankkeen tärkeimpänä tavoitteena on lisätä liikettä alle kouluikäisten arkeen, niin päiväkodissa kuin kotonakin.

Palosaaren päiväkodissa myös sisätiloja on otettu paremmin käyttöön liikuntaa ajatellen.

– Puolapuut on kaivettu esiin, ja tilavaa eteistilaa käytetään hyväksi. Käytävällä ei enää säilytetä ruokakärryjä, jotta siellä voi pelata esimerkiksi sählyä, kertoo varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Riika Koskela Palosaaren päiväkodista.

Kaikki Vaasan varhaiskasvatusyksiköt mukaan

Käynnissä on kolmivuotisen projektin ensimmäinen vuosi. Mukana on neljä vaasalaista päiväkotia: Palosaaren päiväkoti, Alkulan päiväkoti, Gerby daghem ja Malmögårdens daghem.

– Näistä pilottipäiväkodeista saamme kokemuksia siitä, mikä toimii ja mikä ei. Toisen vuoden tavoitteena on saada toimintaan mukaan puolet Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksen yksiköistä ja kolmantena vuonna kaikki yksiköt, kertoo hankkeen koordinaattori Jessie Koivunen.

Pilottipäiväkotien jokaisen ryhmän henkilökunnasta on valittu vauhdittaja, joka saa koulutusta ja vie tietotaitoa eteenpäin ryhmän muille aikuisille. Näin halutaan juurruttaa hyväksi todetut menetelmät osaksi päiväkotien arkea.

– Ainahan meillä on ollut liikunnallisia leikkejä, mutta nyt toiminta on suunnitelmallisempaa, ja liikunta liitetään tiedostetummin osaksi esimerkiksi ulkoilua, musiikin kuuntelua ja loruttelua, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja ja vauhdittaja Marjukka Kuusisto Palosaaren päiväkodista.

Jonglöörausta ja mahalautoja

Pilottipäiväkoteihin on syksyn aikana tulossa Action Bag –kasseja, jotka sisältävät lasten iästä riippuen välineitä esimerkiksi jonglööraukseen ja tasapainoiluun, sisäpeleihin ja ulkoiluun.

– Välineiksi on valittu sellaisia, joita päiväkodeilla ei vielä ole, esimerkiksi mahalauta, jolla rullailemalla kehitetään keskivartalon hallintaa ja motoriikkaa, kertoo Koivunen.

Hankkeen ensimmäiselle vuodelle on saatu rahoitusta Aluehallintovirastolta 43 000 euroa. Hankkeen kokonaiskustannuksista puolet katetaan AVI:n rahoituksella ja puolet kaupungin omalla rahalla. Mukana Vaasan kaupungilta ovat varhaiskasvatus, liikuntapalvelut ja henkilöstöpalvelut.

Maksuttomia lajikokeiluja alle kouluikäisille

Myös vanhempia osallistetaan lasten liikuttamiseen. Pilottipäiväkoteihin on tulossa porteille postilaatikot, josta perhe voi päiväkotiin tullessaan poimia liikuntakortin. Kortissa on vinkki, miten siirtyä portilta päiväkodin ovelle.

– Liikkua voi esimerkiksi pomppimalla, takaperin tai haarahypyillä. Monesti aamuisin on kiire, ja pienempiä lapsia usein kannetaan, mutta haluamme näillä korteilla kannustaa pieneen liikuntahetkeen aamun kiireessäkin, Jessie Koivunen innostaa.

Alle kouluikäisille lapsille tarjotaan tulevan talven aikana myös mahdollisuuksia tutustua eri harrastusmahdollisuuksiin maksutta. Lajikokeiluja järjestetään tanssissa, jalkapallossa, koripallossa, telinevoimistelussa, sählyssä, jääkiekossa, sekä taiteen perusopetuksen sirkuksessa ja teatterissa. Lue lisää: Vekaroiden harrastustoiminta

Julkaistu: 11.11.2019