Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko
Nainen kirjoittaa tietokoneella

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Yksinyrittäjätukea haettu vilkkaasti

Yksinyrittäjätuen haku Vaasan seudun yksinyrittäjille avattiin 20.4. Ensimmäisen viikon aikana VASEK vastaanotti yli 130 hakemusta. Ensimmäisen viikon aikana yli 70 hakijaa sai myönteisen päätöksen hakemukseensa.

Kuntien omistama Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ottaa omistajakuntiensa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isokyrö) puolesta vastaan yksinyrittäjien hakemukset. VASEKin yritysneuvojat käsittelevät hakemukset työ- ja elinkeinoministeriön (myöhemmin TEM) asettamien kriteerien mukaisesti ja antavat niistä lausuntonsa kunnille. Kunnat tekevät päätöksen tuen maksamisesta ja hoitavat myös tuen maksatuksen.

– Ehdimme ensimmäisen viikon aikana käsitellä lähes kaikki meille saapuneet hakemukset. Harmillisesti kuitenkin perjantaina melkein 40 hakemuksen käsittely jäi kesken, koska hakijoilta jouduttiin pyytämään tarvittavia liitteitä tai tiedustelemaan tarkemmin koronan vaikutuksista liikevaihtoon, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

– Ohjeistuksestamme huolimatta monen hakemuksesta puuttui verovelkatodistus. Aika monessa hakemuksessa tilinpäätös tai tiliotteet eivät riittävän selkeästi osoittaneet, että liikevaihto olisi pudonnut TEMin asettamien kriteerien mukaiset 30 prosenttia 16.3. jälkeen, Virkama listaa ja muistuttaa:

– Ei kannata hätäillä hakemuksen lähettämisen kanssa, mikäli hakemus ei täytä TEMin asettamia kriteerejä. Jos liikevaihto ei ole vielä laskenut, voi hyvin odottaa hakemuksen kanssa ja lähettää vasta sitten, kun tämä lasku on selvästi nähtävissä.

Jonkin verran hakemuksia eksyi myös väärään paikkaan, ja saapuneissa hakemuksissa oli yrittäjiä, joille oikeampi tuki olisi ELY-keskuksen myöntämä koronarahoitus. Lisäksi hakijoista muutama ei ollut päätoiminen yrittäjä, kuten TEM edellyttää.

– Yrittäjän on toimittava päätoimisena yrittäjänä eikä hänellä saa olla muuta tuloa, kuten eläke- tai palkkatuloa työsuhteesta. Päätoiminen yrittäjyys on määritelty siten, että hakijan tulee olla joko YEL-vakuutettu tai osoittaa vähintään 20 000 euron yrittäjätulo tai laskutus, Virkama viittaa TEMin ohjeistukseen.

Ensimmäisen hakuviikon aikana myös tuen maksaminen eteni kunnissa:

– Olemme tähän mennessä myöntäneet tuen jo 58 yrittäjälle. Päätöksiä tehdään VASEKin valmistelun pohjalta päivittäin, myös tukia tullaan saamaan maksuun joka päivä, Vaasan kaupungin talous- ja strategiajohtaja Miia Äkkinen kertoo.

Ohjeet hakemiseen ja linkki hakulomakkeelle: https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/tuki-yksinyrittajalle

Julkaistu: 28.04.2020