Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Merimetsot on häädetty Onkikarilta

Julkaistu: 7.6.2019

ELY-keskus myönsi Vaasan kaupungille poikkeusluvan merimetsoyhteiskunnan häätämiseksi Onkikarin saarelta keväällä 2017. Häätötoimien jälkeen vuosina 2018 ja 2019 on toteutettu jatkohankkeet, joiden avulla on huolehdittu, että linnut eivät tee paluuta Onkikarille. Toukokuussa pesien määrä koko eteläisellä kaupunginselällä oli tipahtanut nollaan.

Onkikari on Vaasan kaupungin omistama saari, joka sijaitsee aivan kaupungin tuntumassa Eteläisellä kaupunginselällä. Vuonna 2016 Onkikarilla pesiä oli yhteensä 499 kpl. Vuodesta 2017 lähtien saarella ei ole pesinyt enää merimetsoja.

Häätötoimina maaliskuussa 2017 pudotettiin puista kaikki edellisen vuoden pesät. Linnut on pidetty poissa alueelta linnunpelättimien sekä tarkkailukäyntien avulla.

– Ihmisten oleskelu pesintäalueella on tehokas keino merimetsojen häätämiseen. Myös pelättimet toimivat ainakin merimetsojen osalta hyvin, sillä uusia pesintäyrityksiä ei saarella kevään 2019 aikana havaittu, ympäristötoimenjohtaja Christer Hangelin kertoo.

ELY-keskus myönsi kaupungille poikkeusluvan merimetsoyhteiskunnan häätämiseksi, sillä kaupunki pystyi osoittamaan, että ongelma oli vakava ja johtui nimenomaan merimetsoista.

– Hajuhaitat ja puuston kuoleminen olivat todellinen ongelma. Tilanteen jatkuessa merimetsojen jätökset olisivat voineet vaikuttaa myös läheisten uimarantojen vedenlaatuun, Hangelin muistelee tilannetta.

Merimetsojen pesintää on seurattu Eteläisessä kaupunginselällä Onkikarin lisäksi myös Juckasgrynnanilla ja Pikisaarten kareilla. Vuonna 2017 pesiä oli alueella yhteensä 1831 kpl. 13.5.2019 suoritetulla pesänlaskentakäynnillä eteläisellä kaupunginselällä ei havaittu enää ainuttakaan pesää.

Lajin lähtemiseen alueella on vaikuttanut kaupungin häätötoimien lisäksi muut seikat. Österbottens Fiskarförbund rf:n munien öljyämistoimien jälkeen suuri osa merimetsoista poistui Juckasgrynnanilta vuonna 2018. Juhannusmyrskyllä ja merikotkilla oli myös vaikutuksensa lajin pesimätulokseen.

– Merimetso saattaa hyvinkin tulevina vuosina palata alueelle. Merimetsoyhdyskunnat vaihtavat herkästi pesimäpaikkaa etenkin, jos yhdyskuntaa häiritään tai pesintä epäonnistuu, Hangelin kertoo.

Lue Carbo III – hankeraportti tästä.