
Lapsi- ja perhesosiaalityön palvelutarpeen arviointi
Sosiaalityöntekijä tai sosiaaliohjaaja aloittaa palvelutarpeen arvioinnin, kun lapsesta on tullut lastensuojeluilmoitus. Myös perhe itse tai jokin muu taho voi ottaa yhteyttä lapsi- ja perhesosiaalityöhön avun saamiseksi.
Toteutamme palvelutarpeen arvioinnin yhdessä perheen kanssa. Tapaamme perhettä arvioinnin aikana 2-4 kertaa. Järjestämme tapaamisia sekä meidän toimistollamme että perheen kotona.
Tapaamisten aikana keskustelemme lapsen ja perheen tilanteesta sekä mahdollisista huolenaiheista. Olemme tarvittaessa yhteydessä yhteistyötahoihin, kuten päiväkotiin ja kouluun.
Mihin tukea?
Tukea saatetaan tarvita lastenkasvatukseen liittyvissä asioissa, perheen sisäiseen vuorovaikutukseen tai elämäntilanteen kuormittavuuteen. Haasteita voi tuoda muun muassa lapsen oma käytös, perheenjäsenen päihteidenkäyttö, sairaus tai äkillinen kriisitilanne perheessä.
Arvioinnissa keinot perheen auttamiseksi
Arvioinnissa selvitetämme yhdessä perheen kanssa mahdollisen tuen tarpeen ja etsimme keinoja perheen auttamiseksi. Voimme ohjata lapsen tai perheen peruspalveluihin, kuten Nuorisoasema Klaaran palveluihin, perheneuvolaan tai terveyspalveluihin. Tarvittessa aloitamme asiakkuuden lapsi- ja perhesosiaalityössä tai lastensuojelussa.
Jos tuelle ei ole tarvetta, merkitsemme tiedon palvelutarpeen arviointiin ja asiakkuus ei jatku.
Kun palvelutarpeen arviointi on valmis, lähetämme sen lapsen molemmille huoltajille.
Hyvä tietää
Lapsi- ja perhesosiaalityön työntekijöillä on vaitiolovelvollisuus ja palvelutarpeen arviointi on salassapidettävä.