Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Hammashoitola

Hammashuolto

Suun terveyden kannalta On tärkeää, että jokainen harjaa hampaansa kaksi kertaa päivässä ja välttää napostelua. Perushammashoito sisältää suun alueen tarkastuksen ja tarvittavat ennaltaehkäisevät ja korjaavat hoitotoimenpiteet.

Koronavirusepandemian vuoksi hammashuolto on siirtänyt kiireettömät vastaanottoajat huhti-toukokuulta syksylle. Potilaille on ilmoitettu uusi aika tai heidät on asetettu jonoon, josta heidät kutsutaan hoitoon myöhemmin.

Kiireetön hammashoito tapahtuu kaikissa hammashoitoloissa ja päivystys tomii tavanomaiseen tapaan.

Hammashoito toimii sosiaali- ja terveysministeriön antamien ohjeiden mukaan käyttäen asianmukaisia suojaimia ja välineitä. Hoitoon on turvallista tulla.

Potilaiden tulee perua hammashoitoaika, mikäli he ovat sairaita (kuume, flunssan oireet ym.). Mikäli potilas tulee sairaana kiireettömään hoitoon, potilas ohjataan pois vastaanotolta.

Vastaanotolle tulee saapua yksin. Lapsilla ja huolettavilla saa olla mukana yksi saattaja, ylimääräisiä henkilöitä ei saa olla mukana.

Hammashuolto toimii ainoastaan ajanvarauksella p. (06) 325 2202.

Hammashuollon arkipäivystys

  • Kiireellisen hammashoidon ajan varaat numerosta 06 325 2202.

Ajanvarauksen aukioloajat: Ma – to klo 7.30–15.30 ja pe klo 7.30–15.00.

Kiireellisissä asioissa ota yhteyttä heti aamusta klo 7.30 alkaen, kiireettömissä asioissa klo 9 jälkeen.

  • Hammashuollon päivystys ma-to klo 8.00–16.00 ja pe klo 8.00–15.00 eri hammashoitoloissa

Lue täältä kaikki korona-tilanteeseen liittyvät uutiset.

Kiireetön hammashoito

Kiireettömään hammashoitoon annetaan aika yksilöllisen hoidon tarpeen arvion mukaan. Odotusaika on keskimäärin 6 kk (13.10.2020). Tällä hetkellä uusia kiireettömiä aikoja varaavat potilaat asetetaan jonoon ja heille ilmoitetaan vastaanottoaika myöhemmin tilanteen rauhoituttua. Hoitotakuun aikarajat tulevat tällä hetkellä todennäköisesti ylittymään koronaviruspandemian vuoksi.

Suun ja hampaiden tarkastuskäynnillä asiantuntija arvioi suun terveyden lisäksi omahoidon riittävyyden ja laadun. Tarkastuskäynnillä laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma, jossa määritellään hoidon tarve ja toteuttaminen sekä seuraavan tarkastuskäynnin ajankohta. Hoitosuunnitelma perustuu hoidon tarpeeseen ja sitouttaa potilasta itseään huolehtimaan suun terveyden omahoidosta.

Varhainen hoitoon hakeutuminen oireiden ilmaantuessa sekä ehkäisevä ja varhaisvaiheen hoito mahdollistavat alkavaan suun sairauteen puuttumisen ja pysäyttämisen omahoidolla ja asiantuntijahoidolla. Tilanteen korjaaminen varhaisvaiheessa on usein vaivattomampaa ja edullisempaa.

Ethän tule hammashuoltoon, jos tunnet olosi sairaaksi (sinulla on kuumetta, yskää, nuhaa, kurkkukipua tms.) Kiitos!

(Päivitetty 13.10.2020)

Hampaiden hoito ja hoito-ohjeet

Lasten hampaiden hoito

Lapsuusaikana luodaan edellytykset suunterveyden ylläpitämiselle, jossa tärkeintä ovat terveelliset ravintotottumukset ja riittävä suuhygienia. Vanhempien hyvä esimerkki on paras tapa niiden oppimiseen.

Vanhempien tehtävä on huolehtia siitä, että lapsen hampaat puhdistetaan kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Alakoululainen tarvitsee vielä vanhempien apua harjauksessa tai ainakin harjaustuloksen tarkistamisessa.

Suun terveyttä hallitaan terveellisin elintavoin

Terve ja hyvinvoiva suu on tärkeä osa yleistä terveyttä. Suun alueen ongelmat vaikuttavat myös moniin yleissairauksiin. Suun sairaudet ovat valtaosaltaan itse ehkäistävissä.

Hyvän suun terveyden edellytyksenä on omahoito, joka tarkoittaa oman, läheisen tai hoidettavan suun hoitoa. Sen tulee olla päivittäistä, säännöllistä ja tarpeenmukaista. Suun terveyttä ylläpitävät ja edistävät tekijät ovat helppoja toteuttaa: hyvä suuhygienia, terveelliset ruokailutavat- ja tottumukset, fluorin ja ksylitolin käyttö, säännölliset suun ja hampaiden tarkastukset sekä varhainen hoitoon hakeutuminen.

Omilla tavoilla ja tottumuksilla voi vahvistaa ja ylläpitää suun terveyttä, mutta niillä voi myös lyhyessä ajassa aiheuttaa suun sairauksia. Suun terveyttä uhkaavat monet vaaratekijät voivat liittyä hampaiden puhkeamiseen, ikään, elämäntilanteisiin, sairauksiin, lääkkeiden käyttöön, tottumuksiin tai harrastuksiin.

Suun terveyden kannalta on tärkeää

• hampaiden harjaus fluorihammastahnalla 2 kertaa päivässä sekä hammasvälien puhdistus päivittäin
• terveelliset, säännölliset sekä monipuoliset ravinto- ja ruokailutottumukset
– napostelun välttäminen (ruokailu enintään 5-6 kertaa päivässä)
– sokerin ja happamien tuotteiden käytön minimoiminen
• ksylitolipurukumi tai -pastilli jokaisen aterian jälkeen
• janojuomana vesi

Hyödyllisiä linkkejä:

I love suu

Hammastapaturma – mitä tehdä?

Lasten hampaiden pesu

Hammaslääkäriliitto

Suun tervedenhoidon ammattiliitto (STAL)

Potilasvakuutuskeskus

Asiakkaan ja potilaan oikeudet

Terveyskirjasto

Käypä hoito

Terveysportti

Pökäle huulessa

Stumppi.fi

Sähköinen asiointi

Kansalaisen terveyspalvelussa voit pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella:

• Tarkistaa omia ja alle 15-vuotiaan huollettavan hammashoitoaikoja.

• Perua olemassa olevan hammashoitoajan.

• Varata 1-, 3- ja 5-vuotiaiden lasten määräaikaistarkastusaikoja sekä siirtää tai perua niitä. Muita hammashoidon aikoja ei voi varata tai siirtää verkkoasioinnin kautta.

Voit varata lapsellesi ajan määräaikaistarkastukseen hammashoitajalle tai suuhygienistille 2 viikkoa ennen lapsen syntymäkuukautta ja jatkuen 2 viikkoa syntymäkuukauden jälkeen (2 kk:n ajan).

• Täyttää/ tarkistaa varattuun aikaan liittyvän oman tai alle 15-vuotiaan huollettavan esitietolomakkeen.

Voit täyttää esitiedot silloin, kun sinulla on voimassaoleva ajanvaraus. Täytettyäsi lomakkeen Kansalaisen ajanvarauksessa tiedot siirtyvät automaattisesti hammashuollon potilastieto-järjestelmään. Paperisen esitietolomakkeen voi edelleen täyttää hammashoitoloissa.

Internet Explorerin tuki hammashuollon Kansalaisen sähköisessä terveyspalvelussa loppuu syyskuussa 2020. Hammashuollon aikojen tarkistus, peruminen, terveystietojen täyttäminen tai rajattujen ryhmien ajan varaaminen ei enää täysin onnistu sen jälkeen IE-selaimella.

Palvelua suositellaan käyttämään Chrome, Firefox ja Safari –selaimilla

 

Hammashoitolat

Gerbyn hammashoitola
Mäntymaantie 5
65280 Vaasa

Katso sijainti kartalla.

Gerbyn terveysasema

 

Kirkkopuistikon hammashoitola
Kirkkopuistikko 26
65100 Vaasa

Katso sijainti kartalla.

Kirkkopuistikon terveysasema

 

Malmöntalon hammashoitola
Vöyrinkatu 2
65100 Vaasa

Katso sijainti kartalla

Malmöntalo kesällä.

 

Opetushammashoitola
Hietasaarenkatu 18, 3 krs.
65100 Vaasa

Katso sijainti kartalla.

Opetushammashoitola kesällä

 

Ristinummen hammashoitola
Jyrsijänkatu 2
65370 Vaasa

Katso sijainti kartalla.

Ristinummen hammashoitola kesällä.

 

Tammikaivon hammashoitola
Tammikaivontie 4
65100 Vaasa

Katso sijainti kartalla.

Keväinen kuva Tammikaivon terveysasemasta

 

Vaasanpuistikon hammashoitola
Vaasanpuistikko 20, 3.krs
65100 Vaasa

Tiedote 28.5.2020: Hietalahden hammashoitola muuttaa Vaasanpuistikolle

Katso sijainti kartalla.

 

Vähänkyrön hammashoitola
Vähänkyröntie 18
66500 Vähäkyrö

Katso sijainti kartalla.

Vähänkyrön terveysasema kesällä.

Terveysaseman vaihto

Lasten, nuorten ja opiskelijoiden hammashuolto

Lasta odottavat perheet

Lasta odottavilla perheillä on mahdollisuus maksuttomaan suun terveysneuvontakäyntiin, johon heidät ohjataan neuvolasta. Käynnin aikana keskustellaan suun ja hampaiden terveyttä edistävistä ja ylläpitävistä tavoista. Odotusaika on otollinen hetki saada tietoa tulevan lapsen terveyden ylläpidosta. Hyvällä suun ja hampaiden omahoidolla turvataan lapsen ja vanhempien suun ja hampaiden terveys. Käynti ei siis sisällä yksilöllistä suun terveystarkastusta, joka on maksullinen toimenpide. Suun ja hampaiden hoito on maksullista.

Suuhygienistit käyvät kertomassa suun terveydestä myös odottavien perheiden perhevalmennuksessa.

Alle kouluikäiset

Alle kouluikäisten määräaikaistarkastukset ovat 1-, 3- ja 5-vuotiaina. Lapsen huoltajat varaavat itse lapsen määräaikaistarkastusajan joko hammashoitajalle tai suuhygienistille. Ajan voi varata kaksi viikkoa ennen lapsen syntymäkuukautta tai kaksi viikkoa syntymäkuukauden jälkeen, yhteensä kahden kuukauden ajan.

Koronapandemian vuoksi hammashuollon kiireettömän hoidon ajat on peruttu. Kansalaisen ajanvaraus -palvelu on tästä syystä toistaiseksi pois käytöstä. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa.

Huoltajat voivat varata alle kouluikäisten määräaikaistarkastukset hammashuollon verkkoasioinnissa (https://www.vaasa.fi/palvelut/hammashuolto) huoltajan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Määräaikaistarkastusajan voi varata myös hammashuollon ajanvarauksesta p. 06 325 2202.

Koululaiset

Koululaiset kutsutaan suun terveystarkastuksiin kotiin lähetettävällä kutsulla seuraavasti:

1. luokan syksy (hammaslääkäri)
3. luokan kevät (hammaslääkäri)
5. luokan syksy (suuhygienisti)
8. luokan syksy (hammaslääkäri)

Tarvittaessa koululainen kutsutaan hammashuollon käynneille yksilöllisen tarpeen mukaan.

Suun terveydenhuolto on osa kouluterveydenhuoltoa, joten suun ja hampaiden hoito järjestetään yleensä koulupäivän aikana. Erityisesti alaluokilla olevien koululaisten huoltajien toivotaan tulevan mukaan tarkastuskäynnille. Näin lapsen suun terveyteen liittyvät asiat tulevat esille myös vanhemmille. Pyydämme huomioimaan, että hammashoitolassa menee tarkastuskäynnin yhteydessä aikaa, koska koululaiset tulevat tarkastuskäynnille ryhmissä.

Lasten huoltajat ovat vastuussa lapsensa hammashoitolakäyntien matkoista. On tärkeää, että huoltajat ottavat huomioon myös liikenneturvallisuuden, jos lapsi tulee hammashoitolaan yksin.

Alaikäisten poisjäännin selvittäminen

Jos lapsi ei saavu hammashuollon tarkastukseen, otetaan yhteys kotiin. Yhteydenotossa selvitetään poisjäännin syy.

Jos alaikäisellä lapsella on toistuvia poisjääntejä hammashoidosta, tämä voidaan katsoa lapsen hoidon laiminlyönniksi. Valtioneuvoston asetuksen (6.4.2011/338) mukaan hoitavalla ammattihenkilöllä on lainmukainen velvollisuus ilmoittaa asiasta eteenpäin mm. sosiaaliviranomaisille.

Opiskelijat

Opiskelijalle järjestään kerran opiskeluaikana suun terveystarkastus, jossa selvitetään suun terveysneuvonnan ja palvelujen tarve. Opiskelija itse varaa ajan suun terveystarkastukseen.

Toisen asteen (ammattikoulu/lukio) 17-vuotiaat vaasalaiset opiskelijat kutsutaan suun terveystarkastukseen. Muissa oppilaitoksissa opiskelevien tai välivuotta viettävien tulee varata aika itse. Kaikki Vaasassa opiskelevat opiskelijat voivat varata ajan suun terveystarkastukseen. Ulkopaikkakuntalaisten opiskelijoiden tulee todistaa opiskeluoikeutensa Vaasan alueella olevaan oppilaitokseen voimassa olevalla opiskelijakortilla.

Suun terveystarkastuksesta ja hoitotoimenpiteistä peritään asetuksen mukaiset maksut, siitä päivästä lähtien, kun opiskelija täyttää 18 vuotta.

Hammashuollon ohjeistus koskien koronavirusta

Koronavirukselle altistuneilla tai siihen sairastuneilla potilailla hoidetaan ainoastaan kiireellinen hoito keskitetysti omassa yksikössään.

Ajanvaraus selvittää altistumistiedot jokaisen potilaan kohdalla, puhelinnumero mistä potilaan tavoittaa) ja mikäli COVID-19 kriteerit täyttyvät, hammashuollon ajanvaraus ohjaa potilaan ottamaan yhteyttä omalle terveysasemalle lisäohjeiden saamiseksi.

 

  • Hammashuollon maksut tarkistetaan joka vuosi ja päivitetään tarvittaessa.

  • Päivystys turvaa tutkimuksen ja ensiapuhoidon, jota ei voi siirtää ilman hengenvaaraa tai merkittävää terveydellistä haittaa. Huolehdit itse tarvittavan jatkohoitoajan varaamisen.

Yhteystiedot

Ota yhteyttä

Keskitetty ajanvaraus

  • 06 325 2202

Ajanvarauksen aukioloajat

  • Ma - to klo 7.30–15.30 ja pe klo 7.30–15.00. Kiireellisissä asioissa ota yhteyttä heti aamusta klo 7.30 alkaen, kiireettömissä asioissa klo 9 jälkeen.

Asiakaslaskutus ja muita yhteystietoja

  • Maksamiseen liittyvät tiedustelut puh. 020 619 8077
  • Laskun sisältöä koskevat tiedustelut puh. 06 325 3016

Johtava ylihammaslääkäri  (virkavapaalla 14.9.2020-14.3.2021)
EHL Katri Palo
p. 06 325 2118

Ylihammaslääkäri (vs. johtava ylihammaslääkäri 14.9.2020-14.3.2021)
EHL Hanna Kangasmaa
p. 06 325 2118

Vs. ylihammaslääkäri (14.9.2020-14.3.2021)
HLL Annika Nummela-Mänty
p. 06 325 2236

Osastonhoitaja
HH, HTM, SH Päivi Meriruoho
p. 06 325 3030

Apulaisosastonhoitaja
HH, TH Heli Peltomäki
p. 06 325 2148