Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Tuki- ja liikuntaelinsairaiden (TULES) fysioterapia ja suoravastaanotto

Fysioterapeutin suoravastaanotto 18-65-vuotiaille

Akuutin tuki- ja liikuntaelinkivun yllättäessä, ota yhteys oman terveysasemasi ajanvaraukseen. Sairaanhoitaja arvioi tilanteesi suoravastaanottotoiminnan mukaisesti ja varaa sinulle tarvittaessa ajan fysioterapeutin vastaanotolle 1-3- vuorokauden kuluessa.

Täytä esitietolomake ennen vastaanotolle tuloa.

Vastaanotolla fysioterapeutti tutkii ja arvioi tilanteesi. Saat ohjeita kipujesi omatoimiseen hoitoon, toimintakykysi nopeaan palauttamiseen ja vaivojesi uusiutumisen ehkäisyyn. Arvioimme yhdessä jatkohoidon tarpeen.

Lääkärin lähetteen perusteella toteutuva fysioterapia yli 7-vuotiaille

Pidempään vaivanneissa tuki- ja liikuntaelinsairauksissa (TULES) terveyskeskuslääkäri arvioi fysioterapian tarpeen ja tekee sähköisen fysioterapialähetteen. Saat lääkäriltä ohjeet lähetteen aktivoimiseksi. Fysioterapia-aika ilmoitetaan puhelimitse tai kirjeitse.

Fysioterapeutti tutkii ja arvioi tilanteesi. Saat ohjeita kipujesi omatoimiseen hoitoon, toimintakykysi nopeaan palauttamiseen ja vaivojesi uusiutumisen ehkäisyyn. Arvioimme yhdessä jatkohoidon tarpeen.

Jos olet saanut paperisen ”Tutkimus- ja hoitomääräys fysioterapiaan” (SV3) -lähetteen, soita ja varaa aika yksityiselle palveluntuottajalle.

Leikkausten jälkeiset kontrollit

Lonkan, polven tai olkapään tekonivelleikkauksen jälkeen tulet suunnitellusti leikkaavan lääkärin ohjeen mukaisesti fysioterapian kontrollikäynnille. Kontrollikäynti on yleensä 4-6 viikon kuluttua leikkauksesta.

Jatkossa tekonivel kontrolloidaan ortopedin seurantalinjan mukaisesti noin viiden vuoden välein. Tällöin saat Vaasan keskussairaalasta kutsukirjeen, jossa sinua pyydetään ottamaan yhteyttä terveyskeskuksen fysioterapiaan ja röntgeniin.

Selän alueen leikkauksen jälkeen leikkaava lääkäri voi tarpeen mukaan määrätä sinulle kontrollikäynnin terveyskeskuksen fysioterapiaan.

Traumapoliklinikka

Pääterveysaseman traumapoliklinikan lääkäri tai sairaanhoitaja antaa sinulle tarvittaessa fysioterapian yhteystiedot kipsin tai muun tuen poiston yhteydessä. Ota yhteys fysioterapiaan.

Yhteydenottosi jälkeen fysioterapia aloitetaan viikon sisällä ja toteutetaan pääasiassa kontrolliluonteisina itsenäistä harjoittelua tukevina käynteinä.

Maksut

Tuki- ja liikuntaelinsairaiden fysioterapia on maksutonta alle 18-vuotiaille sekä niille asiakkaille, joiden terveydenhuollon maksukatto on vuoden aikana saavutettu. Muuten fysioterapiakäynnistä laskutetaan 11,40 €.