Ohita valikko

Noroviruksen kotihoito-ohjeet

Norovirukset ovat yleisimpiä vatsatautien aiheuttajia aikuisilla ja merkittäviä lapsilla. Norovirukset ovat kestäviä ja voivat säilyä tartuntakykyisenä huoneenlämmössä jopa 12 vuorokautta esim. oksennuksen tahraamassa matossa. Taudin itämisaika on 12 – 48 tuntia.

Oireet

Oireita ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, oksentelu. Valtaosalla sairastuneista on myös ripulia, joka on yleensä lyhytkestoinen ja lievä. Osalla on myös lämpöilyä. Perusterveillä lapsilla, nuorilla ja työikäisillä noroviruksen oireet alkavat rajuina ja äkillisesti, mutta oireet loppuvat nopeasti. Oireet kestävät 12 h – 3 vrk. Terveelle ja hyväkuntoiselle norovirus ei ole vaarallinen.

Norovirus tarttuu herkästi

Virusta erittyy runsaasti sairastuneen henkilön ulosteisiin. Tartunnan voi saada sairastuneen ripulista tai pinnoista, joihin sairastunut on koskettanut esim. vessan hanasta, ovenrivasta tai valokatkaisijasta. Myös oksennus sisältää paljon mikrobeja.

Hoito kotona

Norovirukseen ei ole olemassa lääkehoitoa. Kotona huolehditaan riittävästä nesteytyksestä. Vanhukset kuivuvat herkemmin, koska heillä on heikentynyt janon tunne.

Lapsille on tarjottava riittävästi nesteitä, ettei kuivumisvaaraa pääse syntymään. Lapsilla kuivumisoireita ovat väsymys, painonlasku, pissaamisen tarpeen väheneminen.

Aikuisen normaali nestetarve on 2l/vrk. Ripulointi ja kuume lisäävät nesteen tarvetta. Yleensä sairaus on lievä ja paranee nopeasti. Jos oireet jatkuvat rajuina pitkään, voi sairaus edellyttää nestehoitoa sairaalassa.

Miten voit ehkäistä norovirustartunnan

Pese kädet huolellisesti vedellä ja saippualla, erityisesti wc-käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruuanlaittoa ja ruokailua.

• Pese hyvin vihannekset ja hedelmät.

• Puhdista ja desinfioi huolellisesti klooripitoisella    puhdistusaineella pinnat, jotka ovat mahdollisesti likaantuneet viruksilla.

• Vaihda likaantuneet vaatteet, myös vuodevaatteet välittömästi ja pese ne 60 °C -vedellä

Tartuntariski on olemassa 2 vrk oireiden loppumisen jälkeen, siksi sairastaneen on hyvä toipua kotona pari päivää.

On toivottavaa, että ripuli- ja oksennustautia sairastaneet eivät vierailisi hoitolaitoksissa ennen kuin he ovat olleet oireettomina kahden päivän ajan.