Ohita valikko

Terveysasemapalvelut

Jos epäilee koronavirustartuntaa, tulee aina ensin olla PUHELIMITSE yhteydessä omaan terveysasemaan ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-14.15, soita muina aikoina valtakunnalliseen päivystysapunumeroon 116 117.

Tästä voit varata hoitajalle vastaanottoajan tai puhelinajan. Voit varata hoitajan sähköisen ajan tai puhelinajan lapsellesi, joka on alle 15-vuotias. Kirjaudu palveluun ja valitse lapsesi nimi valtuutuspalvelusta (suomi.fi).

Koronavirustilanteen vaikutukset

Hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto on keskitetty Pääterveysasemalle, Tammikaivontie 4. Sisäänkäynti talon pohjoisesta päädystä, pääsisäänkäynnistä oikealle rakennuksen kulman takana. Tämä ei koske Vähässäkyrössä asuvia.

Ylähengitystieinfektioiden oireita ovat: yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Kaikkia hengitystieinfektioon ohjeita ja hoitoa tarvitsevia pyydetään aina ensin soittamaan terveysaseman ajanvaraukseen. Muilla Vaasan terveysasemilla ei hoideta ylähengitystieoirepotilaita.

Muut kiireellistä hoitoa tarvitsevat terveysasemapotilaat

Henkeä uhkaavassa hätätilassa soitetaan 112.

Kiireellistä hoitoa tarvitsevat hoidetaan ensisijaisesti omalla terveysasemalla arkisin ma-to klo 8 – 16 ja pe klo 8 – 14.15 muina aikoina Vaasan keskussairaalan yhteispäivystyksessä (Hietalahdenkatu 2 – 4).

Äkillisissä sairastapauksissa sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeesi, antaa kotihoito-ohjeita sekä ohjaa sinut tarvittaessa lääkärin vastaanotolle.

Kiireettömissä asioissa pyydämme soittamaan terveysasemalle iltapäivällä tai valitsemaan takaisinsoiton. Takaisinsoitto on valittavissa ma-to klo 13 ja pe klo 12 asti.

Laboratoriovastaukset mielellään klo 12 jälkeen iltapäivällä. Ajat kuulontutkimukseen ja spirometriaan varataan oman terveysaseman kautta.

Laboratoriot

Vältä ei-kiireellisiä käyntejä laboratoriossa, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita. Jos olet jo varannut ei-kiireellisen laboratoriotutkimusajan, voit muuttaa sen Fimlabin Vihta-ajanvarauksesta tai puhelimitse 06 213 1626.

Kiireelliset ja välttämättömät tutkimukset (esim. verenohennushoidon kontrollit) otetaan kuten ennenkin.

Lue kaikki uutiset koronaviruksen vaikutuksista palveluihin 

Terveysasemien puhelinpalveluun lisää valintoja

Terveysasemien puhelinpalvelun vastausvalikoimaa laajennettiin niin, että kielivalinnan jälkeen valittavina ovat seuraavat vaihtoehdot:

 • 1 Koronaan liittyvät asiat
 • 2 Ajanvaraus
 • 3 Laboratorio- ja röntgenvastaukset sekä reseptiasiat

Laboratorioon tutkimusajan voit soittaa puh. 06 213 1626

Hoitajan vastaanotto

Sairaanhoitajat tekevät tavallisesti korvahuuhteluja, haavahoitoa, sidevaihtoja, ompeleiden ja hakasten poistoa. Lisäksi he antavat lääkärin määräämiä lääkeinjektioita sekä aikuisten rokotuksia. Ajan sairaanhoitajan vastaanotolle saat soittamalla omalle terveysasemalle.

Netissä voit varata ajan hoitajalle korvahuuhteluita, ompeleiden poistoa, lääkeinjektioita ja rokotuksia varten. Kiireettömissä asioissa voit varata myös puhelinajan hoitajalle sähköisesti. Tästä pääset varaamaan aikaa.

Äkillisissä sairastapauksissa sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeesi, antaa kotihoito-ohjeita sekä ohjaa sinut tarvittaessa lääkärin vastaanotolle. Jos tarvitset hoitoa äkillisesti, voit tulla hoitajalle ilman ajanvarausta.

Vastaanotto avoinna: ma-to klo 8-11 ja klo 12-15.30, pe klo 8-11 ja klo 12-13.30.

Hoitolomatodistus lapsen sairastuessa hoitajan etävastaanotolta

Jos lapsesi on sairastunut ja tarvitset hoitolomatodistuksen ja kotihoito-ohjeita, voit oman terveysaseman ajanvarauksen kautta saada ajan hoitajan etävastaanotolle.

Ajanvarauksen yhteydessä sinulta pyydetään sähköpostiosoitetta ja sinulle varataan aika etävastaanottoa pitävälle hoitajalle. Hoitaja lähettää sinulle linkin sähköpostiisi, jonka kautta pääset liittymään etävastaanottoon. Lataa Teams-sovellus käyttämääsi laitteeseen.

Ohjeet etävastaanotolle

Videovastaanottomme toimii vaivattomasti, kaikilla yleisimmillä kameralla varustetuilla laitteilla. Etävastaanotto tapahtuu Teamsissä tietosuojan mukaisesti. Sinun tulee huolehtia omalta osaltasi tietosuojasta ja turvallisesta käytöstä. Valitse rauhallinen ympäristö, jossa voit puhua lapsesi tilanteestasi ja hänen hoitoon liittyvistä asioista.

Etävastaanottojen tallentaminen ei ole sallittua ilman kaikkien osallisten yhteistä sopimusta.

Kun tulet etävastaanotolle, toimi näin:

 • Kirjaudu Teamsiin hyvissä ajoin ennen vastaanoton alkua.
 • Jos tietoliikenneyhteydet eivät toimi, hoitaja soittaa sinulle. Muistathan tarkistaa, että yhteystietosi ovat ajan tasalla.

Etävastaanoton pilotointi Vaasan terveysasemilla on uusien palvelumallien kehittämistä. Etävastaanoton käynnistä ei peritä maksua.

Lääkärin vastaanotto

Voit tulla lääkärin vastaanotolle terveydellisten tai muiden lääkärin osaamista vaativien syiden takia.

Ei-kiireellisen lääkärikäynnin syynä voivat olla esimerkiksi

 • lääkärin tutkimusta ja hoitoa vaativat ei-kiireelliset sairaudet
 • pitkäaikaissairauksien seuranta ja hoito
 • päivystyskäyntien kontrollit
 • ei-kiireelliset mielenterveyden ongelmat tai sellaisten epäily
 • reseptien uusinnat, mikäli vastaanottokäynti on katsottu aiheelliseksi
 • röntgen- ja laboratoriovastaukset, mikäli vastaanottokäynti on katsottu aiheelliseksi
 • sairauksiin liittyvät lääkärintodistukset

Tarvittaessa lääkäri laatii sinulle lähetteen sopivaksi katsomaansa jatkopaikkaan.

Peruuta aikasi soittamalla terveysaseman ajanvaraukseen viimeistään kaksi tuntia ennen vastaanottoaikaa. Peruuttamatta jätetystä lääkärinvastaanottoajasta peritään 18 vuotta täyttäneeltä 50,80 euroa. Sähköisesti varattu aika tulee peruuttaa 24 tuntia ennen vastaanottoaikaa.

Odotusajat lääkäreille terveysasemilla

Laboratorio ja röntgen

Laboratorio ajanvarauksella Fimlabin Vihta-ajanvarauksesta tai p. 06 213 1626 ma-pe klo 7-15.

Vältä ei-kiireellisiä käyntejä laboratoriossa, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita. Jos olet jo varannut ei-kiireellisen laboratoriotutkimusajan, voit muuttaa sen Fimlabin Vihta-ajanvarauksesta tai puhelimitse 06 213 1626.

Kiireelliset ja välttämättömät tutkimukset (esim. verenohennushoidon kontrollit) otetaan kuten ennenkin.

Huom! Tammikaivontien laboratorio on suljettu 28.6.2021 alkaen kokonaan ja uusi Fimlabin Vaasanpuistikon näytteenottokeskus on avattu 28.6.2021 keskustaan (entiseen Halpa-Hallin rakennukseen).

Vaasan keskussairaalassa otetaan vain kiireetön sydänfilmi jonotusnumerolla.

Röntgen: ajanvaraus p. 06 325 1990 ma-pe klo 8-15, os Tammikaivontie 4, 65100 Vaasa.

Laboratorio- ja röntgentutkimuksiin tarvitset aina lähetteen.

Terveysaseman vaihto

Terveysaseman vaihto käsittää terveysaseman palvelut kokonaisuutena, muun muassa terveysneuvonnan ja terveystarkastukset, sairaanhoidon, suunterveydenhuollon, lääkinnällisen kuntoutuksen ja neuvolapalvelut.

Täältä löydät terveysaseman vaihtolomakkkeet.

Varatun ajan peruuttaminen

Peruuta aikasi soittamalla terveysaseman ajanvaraukseen viimeistään kaksi tuntia ennen vastaanottoaikaa.

2.8.2021 alkaen voit peruuttaa vastaanottoaikasi Gerbyn, Kirkkopuistikon, Ristinummen ja Tammikaivon terveysasemille lähettämällä tekstiviestin numeroon 040 190 8576. Ilmoita nimesi, peruutettava aika, päivämäärä ja kellonaika. Jos et saa vastausviestiä, peruutuksesi ei ole tullut perille. Jos tarvitset uuden ajan, ota yhteyttä terveysaseman ajanvaraukseen puhelimitse.

Sähköisesti varattu aika tulee peruuttaa 24 tuntia ennen vastaanottoaikaa.

Peruuttamatta jätetystä lääkärinvastaanottoajasta peritään 18 vuotta täyttäneeltä 50,80 euroa.

Sähköinen ajanvaraus

Hoitajalle voit varata ajan netin kautta, kun tarvitset ajan lääkeinjektion antoon, rokotukseen, korvahuuhteluun tai ompeleiden poistoon. Ei kiireellisissä asioissa voit varata netissä myös puhelinajan hoitajalle. Hoitajan ajanvaraus aikuisille onnistuu ilman sähköisen asioinnin sopimusta. Varaa aika tästä.

Voit täyttää sähköisen asioinnin suostumuslomakkeen tästä linkistä vahvan tunnistautumisen kautta ja saada käyttöösi muita sähköisiä palveluja. Voit myös täyttää ja tulostaa lomakkeen: eTerveyspalvelut sähköisen asioinnin sopimus (pdf).

Lapsen puolesta asioiminen

Kirjauduttuasi eTerveyspalveluun omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, huomaathan aina vaihtaa lapsesi asiakkaaksi. Valitse asiointipalvelun oikeasta ylänurkasta oma nimesi, jolloin aukeaa valikko: Edusta henkilöä -> Hae valtuudet Suomi.fi -palvelusta

Valitse lapsi, jonka puolesta haluat asioida. Jos asioit ensimmäistä kertaa lapsen puolesta, niin aktivoi kohdasta Lomakkeet myös lapsen puolesta asiointi. Lomaketta täyttäessä voit sallia verkkoasioinnin ja tekstiviestipalvelun, niin voit käyttää kaikkia tarjolla olevia palveluita. Ajan varaaminen ei vaadi suostumusta. Pääset tästä eTerveyspalvelun sähköiseen asiointiin.

Jos eTerveyspalvelun käytössä tai yhteydessä tulee teknisiä ongelmia, lähetä sähköpostia: eterveys@vaasa.fi.

Alasivut

Yhteystiedot

Ota yhteyttä

Terveysasemien puhelinpalvelunumerot:
Gerbyn terveysasema puh. 06 325 1711
Kirkkopuistikon terveysasema puh. 06 325 1666
Ristinummen terveysasema puh. 06 325 1691
Tammikaivon terveysasema puh. 06 325 1703 ja 06 325 1770
Vähänkyrön terveysasema puh. 06 325 8500