Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Laihian terveysasema kesällä.

Laihian terveysasema

Vaasa ja Laihia ovat tehneet yhteistoimintasopimuksen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä.

Hakeudu koronatestiin matalalla kynnyksellä!

Infektiovastaanotolle ajan saamiseksi edellytämme negatiivista koronatestitulosta. Hakeudu pienistäkin flunssan oireista koronavirustestiin, vaikka olisit saanut 2 koronarokotetta. Testaukset Vaasan drive in-koronatestauspaikassa kasarmialueella, joka päivä klo 8 – 20.20. Kellonaika muuttuu lauantaista 23.10 lähtien klo 8-17 joka päivä. Koronatestiin et tarvitse lähetettä.

Koronarokotusajanvarauspuhelin on suljettu, rokotusajanvaraukset sähköisesti tai puhelimitse lääkärinvastaanoton numerosta 06 325 8200 ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15.

Laihian terveysasemalla järjestetään Drop In-rokotukset to 14.10. ja to 28.10. klo 13-15.30 välisenä aikana, jolloin voi tulla ottamaan ensimmäisen koronarokotuksen.

Lisäksi rokotuksen voivat tulla ottamaan ne, jotka ovat halukkaita aikaistamaan kakkosrokotteen ottamista 6 viikon päähän ensimmäisestä rokotteesta (aikaisemman ohjeen mukaan aikoja annettu nyt 12 ja 8 viikon päähän) ja ne, jotka kuuluvat riskiryhmiin ja on oikeus saada kolmas koronarokotus.

Kriteerit kolmannen rokotteen saajille ovat:

–          Elinsiirto

–          Kantasolusiirto

–          Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos

–          Immunosuppressiivinen syöpähoito

–          Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä

–          Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta

–          Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV

–          Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

 

Kolmannen rokotteen voi ottaa, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Jos tulet ottamaan tilaisuuteen kakkosrokotusta, muistathan samalla perua valmiiksi varatun tehosterokotusajan.

Drop In – rokotustilaisuus järjestetään Laihian terveysaseman pääaulassa, Tervetuloa!

 

Vaasan drive-in -koronatestaus kasarmin alueella

Vaasan drive-in -koronatestaus on muuttanut keskussairaalan päivystyksen luota Vaasan kasarmialueelle, Korsholmanpuistikon ja Artellikujan välissä. Testauspiste on avoinna joka päivä klo 8-20.20. mutta aukioloaika muuttuu lauantaista 23.10. lähtien klo 8 – 17. Testattavaksi pääsee ilman lähetettä ja ajanvarausta.

 

KORONAROKOTUSAIKOJA KAIKILLE 12-15 -VUOTIAILLE SÄHKÖISESTI VARATTAVISSA.

Maksuttomat koronarokotukset 12-15 -vuotiaille laihialaisille. Aikoja varattavissa sähköisesti Laihian terveysasemalle https://sote.easiointi.fi/fi/web/vaasa-te.

Huom! Sähköiseen ajanvaraukseen tarvitaan henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Vanhemmat voivat varata sähköisesti koronarokotusajan 12-14 -vuotiaalle.

Huom! Kun varaat sähköisesti aikaa, huomaathan vaihtaa lapsen puolesta asioidessa lapsesi asiakkaaksi.

  • Valitse asiointipalvelun oikeasta ylänurkasta oman nimesi (puhelimella ihmishahmo sivun oikeassa ylänurkassa), jolloin aukeaa valikko, josta valitset: Hae valtuudet Suomi.fi -palvelusta

  • Valitse lapsi, jonka puolesta haluat asioida ja siirry tämän jälkeen ajanvaraukseen.

 

15 vuotta täyttänyt voi itse varata ajan sähköisesti, jos hänellä on käytössään henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenne muussa tapauksessa aika varataan puhelimitse.

Puhelimitse voi aikoja varata numerosta 040 617 4448 ma-to klo 9-10.

Jos sinulla on koronaan liittyviä oireita tai tuntemuksia:

Tee koronavirustaudin oirearvio verkossa omaolo.fi/palvelut/oirearviot/649.

Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta ja/tai menetät haju- ja/tai makuaistin, jää kotiin ja soita terveysasemalle  06 325 8200 tai virka-ajan ulkopuolella 116117 hoidon tarpeen arvion saamiseksi ja mahdollisen koronatestaamisen järjestämiseksi.

Älä mene töihin tai kouluun sairaana, älä myöskään vie sairasta lasta päivähoitoon tai isovanhemmille. Lapsi hoidetaan kotona terveeksi asti. Jos lapsi sairastuu päiväkoti- tai koulupäivän aikana, huoltajille ilmoitetaan ja lapsi noudetaan kotihoitoon. Noutamisen kiireellisyys riippuu lapsen voinnista. Muiden altistumisen kannalta parin tunnin viiveellä ei ole merkitystä.

Jos hengitystie-infektio pitkittyy lapsilla yli kolme päivää tai ilmaantuu merkkejä esimerkiksi korvatulehduksesta, otetaan puhelimitse yhteys omalle terveysasemalle hoidon tarpeen arviota ja mahdollista koronatestauksen järjestämistä varten.

Hengitystieoireista kärsinyt lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen 1-2 oireettoman päivän jälkeen. Terveet perheenjäsenet voivat käydä työssä, koulussa ja harrastuksissa rajoituksetta.

Pohjanmaan alueen asukkaille, noin 12 ikävuodesta ylöspäin, annetaan vahva suositus käyttää kasvomaskia aina asioidessa julkisissa tiloissa kodin ulkopuolella. Suuria väkijoukkoja on syytä välttää ja toisiin ihmisiin tulee pyrkiä pitämään riittävä väh. 2 metrin turvaetäisyys.

Vaasan sairaanhoitopiiri sekä Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveystoimi seuraavat COVID-19-tilannetta ja toimivat kansallisten ja alueellisten ohjeistusten mukaan.

Ehkäise tartunta

Virus voi tarttua lähikontakteissa pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa sekä kosketusvälitteisesti pinnoilta käsien välityksellä. Vältä yleisesti lähikontaktia muihin ihmisiin, sillä suurin osa sairastuneista on joko täysin oireettomia tai vähäoireisia.Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta. Alkoholipitoista käsihuuhdetta kannattaa käyttää.Varaa kotiin flunssan hoitoon käytettäviä tuotteita. Yski ja aivasta kertakäyttönenäliinaan ja laita se välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta kyynärtaipeeseesi.Ulkomailta saapuessasi sovi poissaolosta (suositus 14 vrk) työpaikan, opiskelupaikana tai lapsesi päivähoitopaikan kanssa.Koronavirukselle alttiita ovat erityisesti ikääntyneet ja perussairauksia sairastavat henkilöt. Suomessa on tällä hetkellä liikkeellä myös kausi-influenssaa, jonka oireet ovat hyvin samanlaiset kuin koronavirustartunnan.Yleistä neuvontaa koronaviruksesta antaa valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta numerossa 0295 535 535.

Kaikki käynnit terveysasemalla on etukäteen varattava puhelimitse tai netin kautta!

Muistutus! Laboratoriokokeet vain ajanvarauksella, ainoastaan lääkärinvastaanotolta määrätyt päivystyskokeet ilman ajanvarausta.

Jos epäilee koronavirustartuntaa, tulee aina ensin olla PUHELIMITSE yhteydessä Laihian terveysasemalle ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-14.15 puh. 06 325 8200, soita muina aikoina koronavirusepäilyssä valtakunnalliseen päivystysapunumeroon 116 117.

Myös muiden hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto Laihian lääkärinvastaanotolla. Vastaanotolle ajanvaraus PUHELIMITSE.

Kiirevastaanotolla hoidettavien ylähengitystieinfektioiden oireita ovat: yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

Muut kiireelliset sairastapaukset hoidetaan toistaiseksi omalla terveysasemalla kuten aiemminkin. Äkillisissä sairastapauksissa sairaanhoitaja arvioi puhelimessa hoidon tarpeesi, antaa kotihoito-ohjeita sekä ohjaa sinut tarvittaessa lääkärin vastaanotolle.

Koronavirustartuntojen hoito

Tartuntojen toteaminen tehdään Vaasan keskussairaalassa, joka päättää potilaan hoitopaikan. Tartunnan saanut asetetaan kotikaranteeniin, ellei hän tarvitse sairaalahoitoa. Tartunnan saaneen kanssa lähikontaktissa olleet ihmiset asetetaan kotikaranteeniin kahden viikon ajaksi. Näin estetään viruksen leviämistä. Kotikaranteenista päättävät Vaasan sairaanhoitopiirin lääkärit.

Kotikaranteeniin määrätyn alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja jää kotiin hoitamaan lasta. Karanteenien ajalta maksetaan tartuntatautipäivärahaa. Lisätietoa löydät Kelan sivulta.

Kotikaranteenin aikana tulee pysyä kotona, silloin ei esimerkiksi voi käydä kaupassa tai mennä harrastuksiin.

Seuraa tietoja koronaviruksesta

Asukkaita neuvotaan seuraamaan myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekuvaa ja noudattamaan THL:n ohjeita. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos

Jos tarvitset keskusteluapua tai tukea,  voit jättää soittopyynnön psyk.sairaanhoitajalle puh. 050 551 1281.

Lääkärivastaanotto

Vallinmäentie 43
66400 Laihia
Osastonhoitaja p. 040 182 2714

Ajanvaraus sekä lääkäreiden että hoitajien vastaanotoille ma-to 8 -16 ja pe 8 -15  puhelin 06 325 8200 tai puhelinkeskus 06 325 8111. Hoitajien vastaanotto: ma – to klo 8-16 ja pe klo 8-15.

Meillä on käytössä takaisinsoitto, joten jos numero ei vastaa, voit jättää takaisinsoittopyynnön. Soittopyyntöihin vastaamme saman päivän aikana.

Päiväaikainen päivystys omalla terveysasemalla: Kiireellistä hoitoa tarvitsevat hoidetaan ajanvarauksella ensisijaisesti omalla terveysasemalla arkisin ma-to klo 8 – 16 ja pe klo 8 – 14.

Terveydenhoitoon liittyvät käynnit, kuten rokotukset ja neuvolakäynnit, ovat jatkossakin maksuttomia.

Päivystys virka-ajan ulkopuolella

Päivystys on keskitetty yhteispäivystykseen, joka sijaitsee Vaasan keskussairaalan Y-rakennuksessa Hietalahdenkatu 2-4, Vaasa, puh. 06 213 1310.

Sairaanhoidon neuvonta perjantaisin klo 14 – 15 p. 06 325 1700. Vaasan keskussairaalan yhteispäivystyksen neuvontapuhelin ma – pe klo 15 – 08, viikonloppuisin ja pyhinä ympäri vuorokauden puh. 06 213 1001.

 

Laihian kriisiryhmä

Kriisiryhmän tehtävänä on antaa henkistä ensiapua äkillisen, henkeäuhkaavan, tramaattisen tilanteen kokeneille. Tälläisiä tilanteita voivat olla esim. läheisen äkillinen kuolema, tapaturma, onnettomuus, itsemurha.

Laboratorio ja röntgen

Laboratorio- ja röntgenpalvelut järjestää Vaasan sairaanhoitopiiri.

Laboratorionäytteenotto

Ajanvaraukset www.nettilab.fi puh. 06 213 1626 ma – pe klo 7-15. Huom! 3.5.2021 alkaen laboratorion ajanvaraus uudesta Fimlabin Vihta-ajanvarauksesta.

Laihian terveysasemalla ma-to klo 7.30 – 14.30, pe ja aattopäivisin klo 7.30 – 14. Vaasan pääterveysasemalla ma-to klo 7.30-14.30 ja pe klo 7.30 – 14. Vaasan keskussairaalan laboratoriossa ma-pe klo 7 – 15.

Yksityislääkärin lähetteellä tutkimuksia ei oteta, koska hoidon jatkuvuuden kannalta on tärkeää, että vastaukset myös tulkitsee lähetteen tehnyt taho.

Röntgentutkimukset

Laihian terveysasemalla röntgen on avoinna ma, ti ja to klo 7.30 – 15.15 puh. 06 325  8279. Yksityislääkärin lähetteellä tutkimuksia ei oteta.

Tulokset

Laihian lääkärinvastaanotolta määrättyjä laboratoriokokeiden ja röntgentutkimusten tulokset numerosta puh. 040 188 6200 ma – pe klo 13 – 15.

Meillä on käytössä takaisinsoitto, joten jos numero ei vastaa, voit jättää takaisinsoittopyynnön. Soittopyyntöihin vastaamme saman päivän aikana.

Reseptien uusinnat

Reseptien uusinnat ma – pe klo 12-15 p. 06 325 8200. Muistathan että voit lähettää reseptisi uusittavaksi myös internetin OmaKanta -sivun kautta: www.kanta.fi/omakanta.

Lääkäreiden vastaanotolle kiireettömään hoitoon jonotusaika 4 – 5 viikkoa. Tilanne 11 / 2019.

Akuutti- ja kuntoutusosasto (vuodeosasto)

Vuodeosasto muuttui 1.8.2019 alkaen akuutti – ja kuntoutusosastoksi. Osastolla on 10 potilaspaikkaa.

Huom! Vierailut akuutti -ja kuntoutusosastolle klo 14 – 15 ja klo 17 – 18, ilmoitathan hoitajalle vierailustasi! Koronatilanteesta johtuen, toivomme että vierailuaikoja noudatetaan sekä vain 1-2 vierailijaa kerrallaan huoneeseen! Tulethan vain terveenä vierailulle!

Kulku osastolle arkisin klo 8 – 16 pääovesta, klo 16 – 18 osaston terassin ovesta

Osaston kanslia p. 040 714 8916

Potilaspuhelin p. 040 480 3593

Osastonhoitaja p. 050 331 6421

Hoitotarvikejakelu

Hoitotarvikejakelu on siirtynyt aikuisvastaanotolta lääkärinvastaanotolle.

Hoitotarvikejakelu torstaisin klo 8 – 9.

Tarvikkeiden tilaukset sähköpostilla laihianhoitotarvikejakelu@vaasa.fi (muista ilmoittaa tilaajan nimi ja syntymäaika, tuotteen nimi ja määrä sekä REF-tunnus).

Yhteystiedot

Ota yhteyttä

  • Ajanvaraus hoitajien ja lääkäreiden vastaanotoille ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15  06 325 8200

  • Osastonhoitaja  040 182 2714

  • Laihian kriisiryhmä päivystää ma - pe klo 8 - 16  040 091 9933

  • Psykiatrinen sairaanhoitaja Paula Santtila, puh.aika ma, ke ja pe klo 10.30–11  040 861 2765

  • Psykiatrinen sairaanhoitaja Kristiina Mäkelä, puh.aika ti klo 12 – 13 ja to klo 14 – 15  050 551 1281

  • Akuutti-ja kuntoutusosaston hoitajat  040 714 8916

  • Akuutti-ja kuntoutusosaston kanslia  06 325 8217

  • Akuutti-ja kuntoutusosaston osastonhoitaja  050 331 6421

Ajanvaraus hoitajien ja lääkäreiden vastaanotoille p. 06 325 8200. Keskus p. 06 325 8111.

Osastonhoitaja p. 040 182 2714.

Laihian terveysasema
Vallinmäentie 43
66400 LAIHIA
Fax 06 312 1007

Kriisiryhmä

Laihian kriisiryhmä päivystää ma – pe klo 8 – 16, puh. 040 091 9933.

Psykiatriset sairaanhoitajat

Psykiatrinen sairaanhoitaja Paula Santtila p. 040 861 2765, puh.aika ma, ke ja pe klo 10.30–11.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Kristiina Mäkelä p. 050 551 1281, puh.aika ti klo 12 – 13 ja to klo 14 – 15.

Lähetettä ei tarvita. 13-24 -vuotiaita palvelee Nuorisoasema Klaara Vaasassa. Katso tästä.

Akuutti- ja kuntoutusosasto

Osastonhoitaja p. 050 331 6421

Kanslia, hoitajat p. 06 325 8217, 040 714 8916