Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Laihian kuntoutuspalvelut

Tuemme asiakkaita, kun sairaudet tai vammat seurauksineen ovat heikentäneet mahdollisuuksia pärjätä omassa elämäntilanteessa ja ympäristössä. Palvelujen saaminen perustuu hoitavan lääkärin tekemään kuntoutussuunnitelmaan.

Lääkinnällinen kuntoutus tarkoittaa kuntoutuksen toimenpiteitä, joita tarvitaan vian, vamman tai sairauden aiheuttaman toimintakykyvajeen helpottamiseksi, toimintakyvyn parantamiseksi tai tukemiseksi.

Lääkinnällinen kuntoutus voi olla ohjausta ja neuvontaa, erilaisia terapioita tai apuvälineratkaisuja, kuntoutussuunnitelman tarkennusta sekä yhteistyötä muiden kuntoutustahojen kanssa esimerkiksi rintamaveteraanien kuntoutus.

Lääkinnällisen kuntoutuksella autetaan selviytymään itsenäisesti kotona mahdollisimman pitkään. Lääkinnällinen kuntoutus on osa sairaanhoitoa.

Puhe- ja toimintaterapia

Kuntoutuspalveluja tuotetaan Laihian terveyskeskuksen omana toimintana ja ostopalveluina, muun muassa lasten terapiat.

Laihialla ei ole omia puhe- tai toimintaterapeuttipalveluja vaan nämä palvelut ostetaan yksityisiltä palveluntuottajilta. Vaasan kaupungin kuntoutuspalvelujen ylilääkäri Heikki Kaukoranta hyväksyy ostopalveluiden kuntoutuspäätökset.

Lottien kuntoutus

Lotta Svärd -järjestöön kuuluneilla lotilla ja pikkulotilla on mahdollisuus hakea Lotta Svärd Säätiön kustantamaa kuntoutusta. Kuntoutus voidaan myöntää harkinnan mukaan laitoskuntoutuksena tai avokuntoutuksena. Avokuntoutuksessa koulutettu ammattilainen kuntouttaa fysikaalisessa hoitolaitoksessa tai kuntoutujan kotona.

Kuntoutukseen hakeminen tapahtuu Lotta Svärd Säätiön kautta. Lottatietoja voi tiedustella Kansallisarkistosta ja Puolustusministeriöstä. Lisäksi lotat voivat hakea säätiöltä raha-avustusta henkilökohtaiseen terveydenhoitoon ja sairauskuluihin.

Lisätietoja: Lotta Svärd Säätiön kuntoutukset

Sotilasvamma- ja veteraaniasioiden neuvonta

  • Sotilasvammalakiin pohjautuvien etuuksien (kuntoutuksen, erityiskorvausten, kodinhoidon, apuvälineiden ja asunnonmuutostöiden) hakeminen sekä neuvonta
  • Kunnallisten palveluiden ohjaus ja opastus
  • Kelan korvausten hakeminen ja opastus

Veteraanien kuntoutus

Veteraanikuntoutukseen haetaan lääkärin lähetteellä tai ottamalla suoraan yhteyttä Laihian yhteyshenkilöön. Kuntoutusprosessin voi käynnistää veteraani itse tai hänen edustajansa. Veteraanikuntoutukseen voi hakea ympäri vuoden.

Kuntoutukseen valittavan rintamaveteraanin tulee olla Suomessa asuva vuosien 1939 – 1945 sotiin osallistunut rintamasotilastunnuksen, rintamapalvelustunnuksen tai rintamatunnuksen omaava rintamaveteraani. Myös puolisot voivat hakea laitoskuntoutusta samanaikaisesti veteraanin kanssa.

Kuntoutus toteutetaan ostopalveluna joko laitos- tai avokuntoutuksena. Avokuntoutusta ovat päiväkuntoutus, yksilöllinen fysioterapia/hieronta paikallisissa hoitolaitoksissa tai kotona sekä jalkahoito.

Lisätietoja: Valtiokonttori

Yhteystiedot

Ota yhteyttä

Apuvälineet ja veteraanien kuntoutus

Laihian terveysasema
Fysioterapia
Vallinmäentie 43
66400 Laihia

Puhelinaika ma-pe klo 8 – 9
Fysioterapia p. 06 325 8281 (apuvälineet)
Vastaava fysioterapeutti p. 040 6555 143 (veteraanien kuntoutus)

Veteraanien kuntoutuksen asiointi ilman ajanvarausta ma-pe klo 8 – 9 ja muina aikoina ajanvarauksella.

Lottien kuntoutus

Lotta Svärd Säätiö
Mannerheimintie 93
00270 Helsinki
p. 09 4770 2881

Lääkinnällisen kuntoutuksen ostopalvelut

Vastaava fysioterapeutti p. 040 655 5143

  • Aikuisten kuntoutuspalvelut
  • Lasten fysioterapia

Neuvolan ja kouluterveydenhuollon osastonhoitaja p. 040 714 8912

  • Lasten ja nuorten puhe- ja toimintaterapiat
  • Lasten ja nuorten neuropsykologinen kuntoutus
  • Psykologi- ja psykiatriostopalvelut

Sotilasvamma- ja veteraaniasioiden neuvonta

Kivipuron Kuntoutuskodin palveluneuvoja Karoliina Tammisto p. 045 1109 459, karoliina.tammisto@kivipuro.fi