Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Vaasan sairaanhoitopiiri sekä Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveystoimi seuraavat COVID-19-tilannetta ja toimivat kansallisten ja alueellisten ohjeistusten mukaan. Päivitämme näitä sivuja tarvittaessa.

Päivitetty 30.7.2021

Koronarokotukset Vaasassa

Rokotusaikojen saaminen riippuu siitä, milloin, minkä verran ja mitä rokotteita saapuu ensin Suomeen ja sairaanhoitopiirin kautta Vaasaan. Päivitämme tälle sivulle tietoa koronarokotuksista Vaasassa.

Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita ja tuntemuksia:

Tee koronavirustaudin oirearvio verkossa Omaolo.fi. Soita tarvittaessa omalle terveysasemallesi.

Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta ja/tai menetät haju- ja/tai makuaistin, jää kotiin ja soita omalle terveysasemallesi hoidon tarpeen arvion saamiseksi ja mahdollisen koronatestaamisen järjestämiseksi.

Älä mene töihin tai kouluun sairaana, älä myöskään vie sairasta lasta päivähoitoon tai isovanhemmille. Lapsi hoidetaan kotona terveeksi asti.

Jos lapsi sairastuu päiväkoti- tai koulupäivän aikana, huoltajille ilmoitetaan ja lapsi noudetaan kotihoitoon. Noutamisen kiireellisyys riippuu lapsen voinnista. Muiden altistumisen kannalta parin tunnin viiveellä ei ole merkitystä.

Jos lapsella on hengitystieinfektion oireita ja/tai ilmaantuu merkkejä esimerkiksi korvatulehduksesta, otetaan puhelimitse yhteys omalle terveysasemalle hoidon tarpeen arviota ja mahdollista koronatestauksen järjestämistä varten.

Hengitystieoireista kärsinyt lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen 1-2 oireettoman päivän jälkeen. Terveet perheenjäsenet voivat käydä työssä, koulussa ja harrastuksissa rajoituksetta.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, soita terveysasemalle

Jos epäilet koronavirustartuntaa tai jos olet ollut altistumisvaarassa, soita terveysasemallesi vähäisissäkin flunssan oireissa mahdollista testausta varten ja vältä sosiaalisia kontakteja. Terveysasemalta saat jatko-ohjeet puhelimitse. Älä tule paikan päälle terveysasemalle tartuttamaan muita.

Gerbyn terveysasema puh. 06 325 1711
Kirkkopuistikon terveysasema puh. 06 325 1666
Ristinummen terveysasema puh. 06 325 1691
Tammikaivon terveysasema puh. 06 325 1703 ja 06 325 1770
Vähänkyrön terveysasema puh. 06 325 8500

Muiden hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto jatkuu keskitettynä Pääterveysasemalle, Tammikaivontie 4. Sisäänkäynti talon pohjoisesta päädystä, pääsisäänkäynnistä oikealle rakennuksen kulman takana. Tämä ei toistaiseksi koske Vähässäkyrössä asuvia; heidät ohjataan omalle terveysasemalle.

Vastaanotolle on ajanvaraus oman terveysaseman kautta puhelimitse. 

Soita muina aikoina valtakunnalliseen päivystysapunumeroon 116 117.

Seuraa tietoja koronaviruksesta

Asukkaita neuvotaan seuraamaan myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekuvaa ja noudattamaan THL:n ohjeita. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos

Vaasan sairaanhoitopiiri tiedottaa muun muassa tartuntojen ja otettujen näytteiden määrät tälle sivulle.
Tietoa koronaviruksesta viittomakielellä (THL)
Jos koronavirustilanne huolettaa (THL) ja Neuvoja päihteiden käyttäjälle (THL)
Twitter: @THLorg
Ulkoministeriön matkustustiedotteet 
Koronahuoli -chat (HUSin tuottama Mielenterveystalossa toimiva tukipalvelu)

Ajankohtaista

Varhaiskasvatus, perusopetus, toinen aste ja opistot

Huoltajille tiedotetaan suoraan Wilman kautta: muistathan seurata Wilman tiedotteita!

Kirjastot, kulttuuri, tapahtumat ja muut

12.5.2021: Muutoksia Vaasan kaupunginkirjaston koronarajoituksissa toukokuussa 2021

Seuraathan tapahtumanjärjestäjän tiedotusta tapahtuman järjestämisestä sekä lippumaksujen palautuksesta sekä tarkempaa tietoa palveluiden muutoksista ja aukioloajoista yksikön omilta verkkosivuilta tai muista viestintäkanavista.

Ehkäise tartunta

Virus voi tarttua lähikontakteissa pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa sekä kosketusvälitteisesti pinnoilta käsien välityksellä. Vältä yleisesti lähikontaktia muihin ihmisiin, sillä suurin osa sairastuneista on joko täysin oireettomia tai vähäoireisia.

Pidä puhdasta maskia aina mukanasi. Käytä maskia julkisissa tiloissa ja huolehdi 2 metrin turvaväleistä. Vahva suositus on 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille.

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta. Alkoholipitoista käsihuuhdetta kannattaa käyttää.

Varaa kotiin flunssan hoitoon käytettäviä tuotteita. Yski ja aivasta kertakäyttönenäliinaan ja laita se välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta kyynärtaipeeseesi.

Ulkomailta saapuessasi sovi poissaolosta (suositus 14 vrk) työpaikan, opiskelupaikan tai lapsesi päivähoitopaikan kanssa. Jos saavut Suomeen maasta, joka on THL:n liikennevalomallissa vihreä, sinun ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin. Katso tästä THL:n liikennevalomalli. 

Koronavirukselle alttiita ovat erityisesti ikääntyneet ja perussairauksia sairastavat henkilöt. Suomessa on tällä hetkellä liikkeellä myös kausi-influenssaa, jonka oireet ovat hyvin samanlaiset kuin koronavirustartunnan.

Yleistä neuvontaa koronaviruksesta antaa valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta numerossa 0295 535 535.

Koronavirustartuntojen hoito

Lieväoireisilta ja matkoilta palaavilta näytteitä otetaan vain lääkärin harkinnan mukaan. Oireettomia ei testata.

Tartuntojen toteaminen tehdään Vaasan keskussairaalassa, joka päättää potilaan hoitopaikan. Tartunnan saanut asetetaan kotiin eristykseen, ellei hän tarvitse sairaalahoitoa. Tartunnan saaneen kanssa lähikontaktissa olleet ihmiset asetetaan kotikaranteeniin 14 vuorokauden ajaksi. Perhealtistuksissa karanteenin pituus on 21 vuorokautta. Näin estetään viruksen leviämistä. Kotikaranteenista päättävät Vaasan sairaanhoitopiirin lääkärit.

Kotikaranteeniin määrätyn alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja jää kotiin hoitamaan lasta. Karanteenien ajalta maksetaan tartuntatautipäivärahaa. Lisätietoa löydät Kelan sivulta.

Kotikaranteenin ja eristyksen aikana tulee pysyä kotona, silloin ei esimerkiksi voi käydä kaupassa tai mennä harrastuksiin.

Yleisiä ohjeita koronavirukselle altistuneelle.

Vähävaraisille jaetaan maskeja

Vaasalaisille vähävaraisille, yli 15-vuotiaille henkilöille, jaetaan maksutta kasvomaskeja.

Kasvomaskien jakelupisteet:

Aikuisten sosiaalityö: os. Korsholmanpuistikko 44, 1 krs.
ma, ke, pe klo 14-16

Kansalaisinfo: Pääkirjasto, os. Kirjastokatu 13
ma-pe klo 10-12

Vaasan ruoka-avun jakelupisteet (vain ruoka-avun hakijoille)
ent. Steinerkoulu, os Kauppapuistikko 22: maanantai klo 14
Elim seurakunta, Palosaarentie 92: tiistai klo 14
Ristikka, Jyrsijänkatu 2: keskiviikko klo 14

Vähänkyrön alue, ViaDia Cafe:
Ruoka-apu, Heikkiläntie 1: ke ja pe klo 12-13.30

Lue koko tiedote

 • Koronan hillitseminen ei vaadi ihmeitä, vaan yksinkertaisia arjen tekoja sekä yleistä malttia ja välittämistä lähimmäisistäsi. Vaikka et itse kokisi olevasi suuressa vaarassa viruksen suhteen, mieti hetki ystäviäsi ja läheisiäsi. Ovatko he kaikki yhtä hyvässä tilanteessa? Tuskin, joten meidän jokaisen on syytä tehdä osamme tartuntojen välttämiseksi.

 • Coronavirus instructions in Albanian, Arabic, Chinese, Dari, Estonian, French, Kinyarwanda, Persian, Russian, Somali, Swahili, Tigrinja and Vietnam.

 • Koronavirus ja sen aiheuttama poikkeustilanne voi aiheuttaa esimerkiksi ongelmia jaksamisessa, epävarmuutta, ahdistusta ja pelkoa. Kokoamme tälle sivulle organisaatioiden, yhdistysten, järjestöjen ja muiden tahojen yhteystietoja, jotka tarjoavat henkistä tukea asukkaille Vaasassa.

 • Koronaan liittyvät paikalliset rajoitukset, suositukset ja toimenpiteet vaikuttavat Vaasan kaupungin palveluiden saatavuuteen. Alla ovat eriteltyinä rajoitukset, suositukset ja toimenpiteet sekä niiden vaikutukset Vaasan kaupungin palveluihin.

 • Vaasassa annetaan koronarokotuksia THL:n ja Vaasan sairaanhoitopiirin ohjeistuksen mukaisesti. Rokotusaikojen saaminen riippuu siitä, milloin, minkä verran ja mitä rokotteita saapuu ensin Suomeen ja sairaanhoitopiirin kautta Vaasaan. Päivitämme tälle sivulle tietoa koronarokotuksista Vaasassa.

 • Tältä sivulta löydät ajantasaisen tiedon koronaviruksen altistumispaikoista Vaasassa. Vaasan kaupunkina tiedotamme vain niistä julkisista altistumispaikoista, joissa altistuneita ei voida jäljittää henkilökohtaisesti, eli emme tiedä, ketkä ovat olleet samaan aikaan kyseisessä paikassa. Niistä altistumispaikoista, joissa kaikki altistuneet ovat tiedossa ja tavoitettu, kukin organisaatio huolehtii itse.

 • Koronavirustartunnan saaneen potilaan ohje

  Sinulla on todettu koronavirus. Lääkäri on asettanut sinut tartuntatautilain mukaiseen eristykseen. Eristyksen tarkoitus on estää tartuntojen leviämistä. Alle 16-vuotiaan eristystä pitää jäädä valvomaan toinen vanhemmista.

 • Mielenterveyden kriisipuhelinpalvelu, Kansalaisten neuvontapalvelu Kansalaisinfossa, Koronavirus-epäilyt

 • Yleisiä ohjeita koronavirukselle altistuneelle

  Karanteeni on tarpeellinen varotoimi uusien tartuntojen ehkäisemisessä. Ohje koronavirukselle altistuneelle.

 • Vaasan kulttuuritoimijat tarjoavat uusia tapoja käyttää palveluitaan poikkeusaikana. Löydät vinkkejä myös etäopetukseen ja vapaa-ajanviettoon digitaalisesti.