Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Vaasan sairaanhoitopiiri sekä Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveystoimi seuraavat COVID-19-tilannetta ja toimivat kansallisten ja alueellisten ohjeistusten mukaan. Päivitämme näitä sivuja tarvittaessa.

Päivitetty 15.10.2020

Ehkäise tartunta

Virus voi tarttua lähikontakteissa pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa sekä kosketusvälitteisesti pinnoilta käsien välityksellä. Vältä yleisesti lähikontaktia muihin ihmisiin, sillä suurin osa sairastuneista on joko täysin oireettomia tai vähäoireisia.

Pidä puhdasta maskia aina mukanasi. Käytä maskia julkisissa tiloissa ja huolehdi 1-2 metrin turvaväleistä. Vahva suositus yli 15-vuotiaille.

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta. Alkoholipitoista käsihuuhdetta kannattaa käyttää.

Varaa kotiin flunssan hoitoon käytettäviä tuotteita. Yski ja aivasta kertakäyttönenäliinaan ja laita se välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta kyynärtaipeeseesi.

Ulkomailta saapuessasi sovi poissaolosta (suositus 10 vrk) työpaikan, opiskelupaikan tai lapsesi päivähoitopaikan kanssa. Jos saavut Suomeen maasta, joka on THL:n liikennevalomallissa vihreä, sinun ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin. Katso tästä THL:n liikennevalomalli. 

Koronavirukselle alttiita ovat erityisesti ikääntyneet ja perussairauksia sairastavat henkilöt. Suomessa on tällä hetkellä liikkeellä myös kausi-influenssaa, jonka oireet ovat hyvin samanlaiset kuin koronavirustartunnan.

Yleistä neuvontaa koronaviruksesta antaa valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta numerossa 0295 535 535.

Toimi näin:

Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita ja tuntemuksia, tee koronavirustaudin oirearvio verkossa Omaolo.fi. Soita tarvittaessa omalle terveysasemallesi.

Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta ja/tai menetät haju- ja/tai makuaistin, jää kotiin ja soita omalle terveysasemallesi hoidon tarpeen arvion saamiseksi ja mahdollisen koronatestaamisen järjestämiseksi.

Älä mene töihin tai kouluun sairaana, älä myöskään vie sairasta lasta päivähoitoon tai isovanhemmille. Lapsi hoidetaan kotona terveeksi asti.

Jos lapsi sairastuu päiväkoti- tai koulupäivän aikana, huoltajille ilmoitetaan ja lapsi noudetaan kotihoitoon. Noutamisen kiireellisyys riippuu lapsen voinnista. Muiden altistumisen kannalta parin tunnin viiveellä ei ole merkitystä.

Jos lapsella on hengitystieinfektion oireita ja/tai ilmaantuu merkkejä esimerkiksi korvatulehduksesta, otetaan puhelimitse yhteys omalle terveysasemalle hoidon tarpeen arviota ja mahdollista koronatestauksen järjestämistä varten.

Hengitystieoireista kärsinyt lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen 1-2 oireettoman päivän jälkeen. Terveet perheenjäsenet voivat käydä työssä, koulussa ja harrastuksissa rajoituksetta.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, soita terveysasemalle

Jos epäilet koronavirustartuntaa ja jos olet ollut SELVÄSSÄ ALTISTUMISVAARASSA esim. tilaisuuksissa, joissa on todettu tartuntoja tai altistumisia, soita terveysasemallesi vähäisissäkin flunssan oireissa mahdollista testausta varten ja vältä sosiaalisia kontakteja. Terveysasemalta saat jatko-ohjeet puhelimitse. Älä tule paikan päälle terveysasemalle tartuttamaan muita.

Gerbyn terveysasema puh. 06 325 1711
Kirkkopuistikon terveysasema puh. 06 325 1666
Ristinummen terveysasema puh. 06 325 1691
Tammikaivon terveysasema puh. 06 325 1703 ja 06 325 1770
Vähänkyrön terveysasema puh. 06 325 8500

Muiden hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto jatkuu keskitettynä Pääterveysasemalle, Tammikaivontie 4. Sisäänkäynti talon pohjoisesta päädystä, pääsisäänkäynnistä oikealle rakennuksen kulman takana. Tämä ei toistaiseksi koske Vähässäkyrössä asuvia; heidät ohjataan vielä omalle terveysasemalle.

Vastaanotolle on ajanvaraus oman terveysaseman kautta puhelimitse. 

Soita muina aikoina valtakunnalliseen päivystysapunumeroon 116 117. HUOM! Tämä numero on tarkoitettu vain vakavasti oireileville henkilöille.

Koronavirustartuntojen hoito

Lieväoireisilta ja matkoilta palaavilta näytteitä otetaan vain lääkärin harkinnan mukaan. Oireettomia ei testata.

Tartuntojen toteaminen tehdään Vaasan keskussairaalassa, joka päättää potilaan hoitopaikan. Tartunnan saanut asetetaan kotiin eristykseen, ellei hän tarvitse sairaalahoitoa. Tartunnan saaneen kanssa lähikontaktissa olleet ihmiset asetetaan kotikaranteeniin 10 vuorokauden ajaksi. Näin estetään viruksen leviämistä. Kotikaranteenista päättävät Vaasan sairaanhoitopiirin lääkärit.

Kotikaranteeniin määrätyn alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja jää kotiin hoitamaan lasta. Karanteenien ajalta maksetaan tartuntatautipäivärahaa. Lisätietoa löydät Kelan sivulta.

Kotikaranteenin ja eristyksen aikana tulee pysyä kotona, silloin ei esimerkiksi voi käydä kaupassa tai mennä harrastuksiin.

Yleisiä ohjeita koronavirukselle altistuneelle.

Seuraa tietoja koronaviruksesta

Asukkaita neuvotaan seuraamaan myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekuvaa ja noudattamaan THL:n ohjeita. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos

Vaasan sairaanhoitopiiri
Tietoa koronaviruksesta viittomakielellä (THL)
Jos koronavirustilanne huolettaa (THL)
Twitter: @THLorg
Ulkoministeriön matkustustiedotteet 
Koronahuoli -chat (HUSin tuottama Mielenterveystalossa toimiva tukipalvelu)

Ajankohtaista

Joukkoliikenne ja tekninen toimi

Kirjastot, kulttuuri, yleisötilaisuudet ja tapahtumat

5.10.2020: Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tiukemmista toimista koronavirustilanteen pahenemisen vuoksi
18.6.2020: Vaasan kaupungin kulttuuritoimijoille korona-avustusta 390 000 euroa
29.5.2020: Näin asioit turvallisesti kirjastoissa kesän aikana
20.5.2020: Kesätoimintaa lapsille Vaasan kirjastoissa
20.5.2020: Kaupungin kesäartistit keikkailevat vaasalaisten toivomissa paikoissa
18.5.2020: Vaasan kirjastot avautuvat vaiheittain ja siirtyvät kesäaukioloihin
15.5.2020: Vaasan Taiteiden yö 6.8. painottuu tänä vuonna virtuaalisiin sisältöihin
13.5.2020: Vaasan kaupungin museoita avataan kesäksi 2.6. lähtien
7.5.2020: Kirjastosta saa noutaa varattua aineistoa 11.5. lähtien
5.5.2020: Vaasan kirjastojen lainaustoimintaa voidaan aloitella piakkoin
27.4.2020: Vaasan pääkirjaston ja Vähänkyrön kirjaston palautusluukut avataan 28.4.
6.4.2020: Museoiden kesän näyttelyitä siirretään ensi vuodelle
31.3.2020: Koulut, kirjastot, liikuntapaikat ja museot suljettuina 13.5. saakka
30.3.2020: Kulttuurivinkkejä poikkeukselliseen arkeen
27.3.2020: Pääkirjastosta voi noutaa varauksia kansalaisinfon aukioloaikoina 31.3. ja 7.4. klo 14-16 (Huom! varausten noutopäivä peruttu)
18.3.2020: Vaasan kuorofestivaaleja ei järjestetä tänä keväänä
17.3.2020: Kaikki kirjastot ovat suljettu eikä kirjastoauto aja 18.3.-13.4. välisenä aikana
17.3.2020: Vaasan kaupungin museot on suljettu 18.3.-13.4.2020
14.3.2020: Vaasan kaupunginorkesteri peruuttaa konsertit 13.4. asti
13.3.2020: Kaupungin järjestämiä kevään yleisötilaisuuksia perutaan koronavirustilanteen vuoksi
Seuraathan tapahtumanjärjestäjän tiedotusta tapahtuman järjestämisestä sekä lippumaksujen palautuksesta.

  • Coronavirus instructions in Albanian, Arabic, Chinese, Estonian, French, Kinyarwanda, Persian, Russian, Somali, Swahili, Tigrinja and Vietnam.

  • Koronavirus ja sen aiheuttama poikkeustilanne voi aiheuttaa esimerkiksi ongelmia jaksamisessa, epävarmuutta, ahdistusta ja pelkoa. Kokoamme tälle sivulle organisaatioiden, yhdistysten, järjestöjen ja muiden tahojen yhteystietoja, jotka tarjoavat henkistä tukea asukkaille Vaasassa.

  • Koronaan liittyvät paikalliset rajoitukset, suositukset ja toimenpiteet vaikuttavat Vaasan kaupungin palveluiden saatavuuteen. Alla ovat eriteltyinä rajoitukset, suositukset ja toimenpiteet sekä niiden vaikutukset Vaasan kaupungin palveluihin.

  • Tältä sivulta löydät ajantasaisen tiedon koronaviruksen altistumispaikoista Vaasassa. Vaasan kaupunkina tiedotamme vain niistä julkisista altistumispaikoista, joissa altistuneita ei voida jäljittää henkilökohtaisesti, eli emme tiedä, ketkä ovat olleet samaan aikaan kyseisessä paikassa. Niistä altistumispaikoista, joissa kaikki altistuneet ovat tiedossa ja tavoitettu, kukin organisaatio huolehtii itse.

  • Yli 70-vuotiaiden ja erityisryhmien neuvontapuhelin, Mielenterveyden kriisipuhelinpalvelu, Kansalaisten neuvontapalvelu Kansalaisinfossa, Koronavirus-epäilyt

  • Yleisiä ohjeita koronavirukselle altistuneelle

    Karanteeni on tarpeellinen varotoimi uusien tartuntojen ehkäisemisessä. Tässä on joitakin yleisiä ohjeita, jos olet altistunut koronavirukselle.

  • Vaasan kulttuuritoimijat tarjoavat uusia tapoja käyttää palveluitaan poikkeusaikana. Löydät vinkkejä myös etäopetukseen ja vapaa-ajanviettoon digitaalisesti.