Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Koronavirustartunnan saaneen potilaan ohje

Sinulla on todettu koronavirus. Tartuntataudeista vastaava lääkäri on asettanut sinut Tartuntatautilain mukaiseen eristykseen ja kirjoittaa sinulle eristyspäätöksen. Eristys on tarpeellinen varotoimi uusien tartuntojen ehkäisemisessä.

Olet sakon uhalla velvollinen noudattamaan eristysmääräyksiä ja olemaan jatkuvasti tavoitettavissa puhelimella. Olet oikeutettu tartuntatautipäivärahaan, joka kattaa täysimääräisesti tulonmenetyksesi eristyksen aikana. Siihen tarvittavan paperin (eristyspäätös) saat postitse ja hakemuslomakkeen voit täyttää Kelan nettisivuilla www.kela.fi.

Korona-positiivisen henkilön eristys on aina 10 vrk näytteenottopäivästä alkaen. Eristystä jatketaan tarvittaessa 10 vrk jälkeen. Eristystä jatketaan aina 7 vrk. Korona-näytteitä ei rutiinisti kontrolloida eristyksen päättyessä potilaan ollessa oireeton.

Perheenjäsenten/samassa taloudessa elävien karanteenin kesto on 14 vrk koronapositiivisen perheenjäsenen näytteenottopäivästä. Perheenjäsenten karanteeni tulisi kestää viikon pidempään kuin perheessä sairastuneen eristys tilanteessa, jossa sairastuneen eristystä joudutaan jatkamaan; eli jos positiivisen eristys pitenee oireiden vuoksi viikolla, myös samassa taloudessa asuvien karanteeneja pidennetään viikolla.

Päiväraha on 100% eristykseen määrätyn tuloista ja se on veronalaista tuloa. Tulotiedot tulevat työnantajalta. Maksaminen tapahtuu erissä jälkikäteen. Ensimmäinen jakso on 6 päivää ja seuraavat 25 päivää. Tartuntatautipäivärahaan ei liity omavastuuta, vaan sitä aletaan maksaa ensimmäisestä eristyspäivästä alkaen. Hakemukseen tarvitaan kopio eristyspäätöksestä.

Vaasan terveyskeskuksen hoitaja soittaa Sinulle eristyksen lopussa, tarvittaessa myös aikaisemmin, ja keskustelee kanssasi voinnistasi. Jos Sinulla on jotain eristykseen liittyvää kysyttävää, voit kysyä niistä häneltä. Hän vastaa joko itse tai siirtää asian sellaiselle henkilölle, joka asian parhaiten tuntee.

Muut perheenjäsenesi ovat altistuneita, mikäli he asuvat samassa taloudessa. Heidät asetetaan karanteeniin. Jos heille kehittyy hengitysteiden tulehdukseen tai vatsatautiin viittaavia oireita karanteenin aikana, on heidän hakeuduttava koronatestiin.

Eristyksen aikana

 • Sinun tulee pysytellä sisätiloissa, mutta esimerkiksi ulkoilu omalla takapihalla, mikäli siellä ei ole muita, on sallittua.
 • Jos tupakoit, suosittelemme sen lopettamista, sillä tupakointi heikentää elimistön vastustuskykyä infektioille. Tarvittaessa saat apua tupakkavierotukseen. Kerro asiasta tarvittaessa sairaanhoitajalle.
 • Pidä yhteyttä läheisiisi sähköisten viestimien avulla. Pidä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Niistä ja yski kertakäyttönenäliinaan ja hävitä se välittömästi käytön jälkeen. Pese kädet vedellä ja saippualla ja kuivaa kädet huolellisesti käsipyyhkeeseen aina ennen ruokailua ja jokaisen wc -reissun jälkeen.
 • Kaupassa ja muilla asioilla et voi käydä. Nämä asiat täytyy jonkun ulkopuolisen hoitaa puolestasi. Voit tilata kauppakassin esim. alla olevista kaupoista.
  • Neste K Raastuvankatu
  • K-Supermarket Wasa
  • K-supermarket Piffi
  • K-Market Sundom
  • K-Market Kvevlax
  • K-Supermarket Huutoniemi
  • Prisma Kotiranta
  • K-Citymarket Kivihaka
  • S-market Vaasanpuistikko
  • S-market Gerby

Sinun pitää kertoa kauppakassin tuojalle, että hän jättää ostokset ulko-ovesi viereen ja soittaa lähtiessään ovikelloa, josta voit käydä ostoksesi hakemassa.

Voit pyytää omaisen tai esim. ystävän hakemaan sinulle omalta terveysasemalta suunenäsuojuksia (2 kpl). Toinen suunenäsuojus on tarkoitettu mahdolliselle kuljettajalle esim. taksille, jos joudut menemään sairaalaan.

 

Torjutaan tartunnat yhdessä.

Heikki Kaukoranta
Tartuntataudeista vastaava lääkäri

 

Tietoa koronaviruksesta