Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Yleisiä ohjeita koronavirukselle altistuneelle

Karanteeni on tarpeellinen varotoimi uusien tartuntojen ehkäisemisessä. Tässä on joitakin yleisiä ohjeita, jos olet altistunut koronavirukselle.

Jos sinut asetetaan karanteeniin, niin lääkäri kirjoittaa sinulle karanteenimääräyksen, joka toimii myös tarvittaessa sairaslomatodistuksena.  Sinun tulee noudattaa karanteenimääräyksiä ja olla jatkuvasti tavoitettavissa puhelimella. Jos karanteenia ei noudata, siitä on seurauksena sakko. Kun sinut asetetaan karanteeniin, saat tarkemmat ohjeistukset terveydenhuollon ammattilaisilta.

Jos olet täysi-ikäinen, niin sinulla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, joka kattaa täysimääräisesti tulonmenetyksesi karanteeniaikana. Siihen tarvittavan karanteenipäätöksen saat postitse. Lisätietoja ja hakemuslomakkeen löydät Kelan verkkosivuilta.

Jos olet 16-17 vuotias, tartuntatautipäivärahaa ei makseta.

Jos olet alle 16-vuotias, karanteenipäätöstä valvomaan kotiin jää toinen vanhemmistasi. Hänelle maksetaan ansionmenetyksestä tartuntatautipäivärahaa.

Jos saat karanteenin aikana hengitystieinfektio-oireita (kuumetta, yskää tai hengenahdistusta),  voit ottaa yhteyttä arkisin ja viikonloppuisin klo 8-18 numeroon 040 190 6142 ja muina aikoina päivystyspoliklinikalle 06 213 1310 ja sopia näytteenotosta sekä saada lisäohjeita.

Muut perheenjäsenesi saavat liikkua yleisten voimassa olevien koronaohjeiden mukaisesti töissä ja mahdollisissa harrastuksissa. Jos heille kehittyy hengitystieinfektion oireita (kuume, yskä, hengenahdistus), soita numeroon 040 190 6142 arkisin ja viikonloppuisin klo 8-18. Saatte sieltä lisäohjeita.

Pysy karanteenin aikana sisätiloissa. Voit kuitenkin esimerkiksi ulkoilla omalla takapihallasi, lenkkeillä tai ulkoiluttaa koiraasi siten, että et ole tekemisissä toisten ihmisten kanssa ja käytät maskia.

Jos tupakoit, suosittelemme sen lopettamista, sillä tupakointi heikentää elimistön vastustuskykyä infektioille.

Pidä yhteyttä kauempana oleviin läheisiisi etäyhteyksien avulla.

Omassa kotitaloudessasi voit toimia rajoituksetta. Voit osallistua myös ruuanlaittoon ja syödä läheistesi kanssa kuten tähänkin asti.

Pidä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Kaupassa ja muilla asioilla et voi käydä. Nämä asiat joutuvat muut perheenjäsenesi tai ystäväsi hoitamaan. Jos asut yksin, voit tilata kauppakassin kaupoista, joilla on kotiinkuljetuspalvelu.

Torjutaan tartunnat yhdessä!