Olet täällä

GigaVaasa

Energiateknologian keskus tarjoaa parhaat puitteet tulevaisuuden innovaatioille

gigavaasa.jpg
Menemme täysillä eteenpäin, Vaasan seutu on ollut yksimielisesti akkutehdashankkeen takana heti sen julkistamisesta lähtien.
Tomas Häyry
kaupunginjohtaja, Vaasa
invest-in-vaasa-gigavaasa_-_gigavaasa.jpg
invest-in-vaasa-gigavaasa_-_innovative.jpg
invest-in-vaasa-gigavaasa_-_logistically.jpg
invest-in-vaasa-gigavaasa_-_the_area_is.jpg
invest-in-vaasa-gigavaasa_-_the_cheapest.jpg
invest-in-vaasa-gigavaasa_-_the_gigavaasa.jpg

Energiateknologian keskus tarjoaa parhaat puitteet tulevaisuuden innovaatioille

Pohjatyö teidänkin liiketoiminnallenne on Vaasassa jo tehty. Laaja GigaVaasa-hanke on luonut maailmanluokan toimintaympäristön energiateknologia-alan yrityksille. Monipuolinen yrityskanta, ammattitaitoiset asiantuntijat ja arvostettu energiaosaaminen ovat seikkoja, joiden ansiosta GigaVaasa on erityisesti akkutuotannolle paras paikka investoida ja kehittää tulevaisuuden innovaatioita.

Yksinomaan akkuteollisuuden tarpeisiin varaamamme GigaVaasa-tehdasalue on ainoa laatuaan Pohjoismaissa ja koko Euroopassa. Tämä yhtenäinen, satoja hehtaareja kattava T/Kem-kaavamerkinnän mukainen alue sijaitsee logistisesti keskellä maamme merkittävimpiä akkuteollisuuden raaka-ainevarantoja. GigaVaasan alueelle sijoittuvat yritykset voivat hyödyntää sekä Euroopan halvinta kestävää energiaa että osaavan paikallisen työvoimamme innovatiivista yhteistyötä energiateknologian suunnittelusta valmistukseen. Tällaisen ekosysteemin etuna on tavallista lyhyemmän kehitys- ja suunnittelutyöhön tarvittavan ajan ohella myös merkittävästi edullisemmat tuotantokustannukset.

 Hienoa, että Suomeen kehitetään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa uudenlaista energiaklusteria, jolla on erinomainen vientipotentiaali. Olemme mielellämme mukana tällaisessa yhteistyöverkostossa.” - Pertti Lamberg, toimitusjohtaja, Keliber Oy

GigaVaasa-tehdasalue

 • Sijainti: Kansainvälisen Vaasan lentokentän ja rautatien välissä, lähellä moottoriteitä E3 ja E8.
 • Kokonaispinta-ala: Noin 1 000 hehtaaria.

 • Teollisuuskemikaalitonttien koko: Eri kokoisia tontteja, suurin noin 200 hehtaaria

 • Ympäristötutkimus: Valmistunut 11/2017

  Ympäristövaikutusten arviointia koskeva ohjelma nykyselvityksineen: Valmistunut 12/2017


Vaasan tarjoamat kaikki neljä liikennemuotoa – ilma-, vesi-, maantie- ja rautatieliikenne, – varmistavat hyvät kulku- ja kuljetusyhteydet GigaVaasa-tehdasalueen yrityksille.

Tärkeiden raaka-ainevarantojen läheisyys

 • Merkittävimmät litium-, koboltti-, nikkeli- ja grafiittivarannot sijaitsevat vain 2–3 tunnin etäisyydellä Vaasasta.
 • Suomen kobolttivarannot ovat merkittävät. Maailman suurin kobolttijalostamo, Freeport Cobalt, toimii Kokkolassa.
 • Sotkamossa sijaitsee yksi Euroopan suurimmista nikkelikaivoksista. Terrafame pyrkii aloittamaan Sotkamossa merkittävän koboltti- ja nikkelisulfaattituotannon vuonna 2020.
 • Keski-Pohjanmaalla kotimainen kaivosyhtiö Keliber on aloittamassa litiumkemikaalituotantoa, jonka vuosittaisena tavoitteena on tuottaa 9 000 tonnia litiumkarbonaattia erityisesti akkuteollisuuden tarpeisiin.
 • Norilsk Nickel Harjavallassa tuottaa vuosittain 50 000 tonnia nikkeliä.
 • Kemian alan jättikonserni BASF perustaa akkumateriaaleja valmistavan tehtaan Harjavaltaan.
 • Suomen grafiittiesiintymiä pidetään lupaavina. Ensimmäinen kaivos, osana Beowulf Miningin grafiitinetsintä-hanketta, voitaisiin avata Heinävedellä vuoden 2020 alussa.

 

gigavaasa_mineraalien_sijainnit.png

Additional info

Related pages