Olet täällä

Haarapääsky

Koe Vaasa

Haarapääsky

Hirundo rustica

luontovaasa_haarapaasky_ch.jpg
Haarapääskyemo ruokii pesän jättänyttä poikasta. Kuva Christer Hangelin.

 

Yleistä. Haarapääsky on yleinen kulttuuri- sekä maatalousympäristöjen pesimälintu. Lajin pesimäkannat ovat viimevuosina vähentyneet hieman, muutos on ollut noin 10 % luokkaa. Vähenemisen on ajateltu johtuvan maatalousympäristöissä tapahtuneissa muutoksissa sekä mahdollisesti lajin talvehtimisalueilla Afrikassa tapahtuneissa ympäristömuutoksissa. Haarapääsky on ollut 2000-luvulla linturengastajien erityisseurannan kohteena Euroopan unioinin jäsenmaissa.

  • Ruumiin pituus 17-21 cm, pyrstöjouhet 3-6,5 cm
  • Pesä rakennukset räystään alla, navetassa, ladossa vajassa yms. paikassa
  • Muuttaa Keski- ja Etelä-Afrikkaan talveksi
  • Ravintona lentävät hyönteiset

 

Elinympäristö. Haarapääsky pesii kaikkialla ihmisen naapurina. Vaasassa haarapääskyjä on maaseudulla, saaristossa ja kaupunkialueilla. Laji rakentaa pesänsä talojen räystäiden alle, navetoiden kurkihirsien päälle, kalakämppien suojiin, latoihin yms. Myös urbaanimmat rakennukset kuten bensanjakeluasemat ja paikoin kerrostalot soveltuvat lajin pesäpaikoiksi.

Esiintyminen Vaasassa. Haarapääsky on rakennettujen alueiden lintulaji. Laji on havaittu pesimäaikaan kesä-elokuussa yli 200:lla atlasruudulla. Haarapääsky on tavallinen pesimälintu erityisesti maaseutuasutuksen piirissä ja se on odotettu kesävieras maaseudulla. Vanha sananlasku ei pidä enää paikkaansa, jonka mukaan pääskyjen keväisen saapumisen aikoihin pitäisi olla kesä. Lämpiminä keväinä ensimmäiset haarapääskyt saapuvat muutolta jo huhtikuun loppupuolella, jonka jälkeen voi takatalvi vielä yllättää.

luontovaasa_haarapaasky_ladusvala_pesintaindeksikartta.jpg
luontovaasa_pesimaindeksi_legenda.jpg