Olet täällä

Koe Vaasa

Käki

Käki

Cuculus canorus

luontovaasa_linnut_lintulajit_metsien_yleis_kaki_mv.jpg
Käki muistuttaa hieman varpushaukkaa. Kuva Markus Varesvuo.

 

Yleistä. Käki tunnetaan sekä lajityypillisestä äänestään että tavastaan munia toisten lintujen pesiin. Käki ei siis rakenna ollenkaan omaa pesää, vaan jättää poikastensa huolehtimisen muille linnuille. Yleisimmin käkinaaras käy munimassa leppälinnun, harmaasiepon tai kerttusten pesiin. Yhteensä pesimäkauden aikana käki voi vierailla 7-12 varpuslinnun pesässä. Joskus isäntälaji huomaa vieraan munan pesässä ja hylkää pesän. 

  • Pituus 33 cm
  • Pesii muiden lintujen pesiin
  • Talvehtii trooppisessa Afrikassa
  • Ravintona hyönteiset ja madot

 

Elinympäristö. Käki on metsien yleislaji. Se viihtyy sekametsissä, männiköissä, kuusikoissa ja rehevissä rantalehdoissakin.

Esiintyminen Vaasassa. Vaasassa käki on havaittu noin 70 atlasruudulla pesimäaikaan touko-heinäkuussa. Esiintymisen painopiste on kaupungin reuna-alueiden metsissä kuten Pilvilammella ja Sundomissa. Keskustan tiheimmin rakennetuilla alueilla käki ei viihdy. Lisäksi käki havaittiin myös muutamalla Gerbyn sisäsaariston ruudulla.

kaki_gok_pesintaindeksikartta.jpg

 

luontovaasa_pesimaindeksi_legenda.jpg