Olet täällä

Koe Vaasa

Kalatiira

Kalatiira

Sterna hirundo
 

luontovaasa_kalatiira_2_at.jpg
Kalatiira. Kuva Aaro Toivio.

 

Yleistä. Kalatiira levinneisyys ulottuu Suomessa rannikolta sisämaahan aina Napapiirin pohjoispuolelle asti. Kalatiira on muuttolintu, joka talvehtii Afrikan etelärannikolla. Laji saapuu maahamme huhtikuussa ja takaisin etelään matkataan jo elokuussa. Kalatiira on Euroopan Unionin lintudirektiivin suojeltava laji.

  • Pituus noin 31-35 cm
  • Pesä maassa hiekalla matala syvennys
  • Talvehtii Etelä-Afrikassa
  • Ravintona kalat, hyönteiset

 

Elinympäristö. Kalatiira viihtyy monenlaisten vesien äärellä. Rannikolla se pesii sekä sisä- että ulkosaaristossa. Suurten järvien alueilla sisämaassa laji tapaa karuilta luodoilta ja saarilta. Paikoin kaupunkien tuntumassa kala- ja lapintiirat ovat sopeutuneet pesimään teollisuusalueiden hiekkakentillä ja jopa rakennusten tasaisilla katoilla.

Esiintyminen Vaasassa. Kalatiira havaittiin Vaasassa atlasvuosien aikana noin 140 selvitysruudun alueella. Esiintymisen painopiste oli sisä- ja ulkosaaristossa. Laji nähtiin myös Pukinjärvellä ja Pilvilammella. Saaristossa kalatiiroja pesii yhdyskunnissa lapintiirojen ja naurulokkien seurassa. Suojelusyistä levinneisyyskartaa ei julkaista.