Olet täällä

Tietoa kaupungista

Kaupungin julkiset rakennukset

Tutustu kaupungintaloon, hallintotaloon sekä maaherrantaloon. Tutustu myös Vaasan rakennusten historiaan.

Kaupungintalo

 

Kaupungintalo

 

Tukholmalaisen arkkitehdin Magnus Isaeuksen suunnittelema Vaasan kaupungintalo valmistui vuoden 1883 lopulla kaupungin hallinto- ja virastotaloksi, jossa oli mm. paloasema. Rakennushistoriallisesti arvokas rakennus on tyyliltään lähinnä uusrenessanssia ja uusbarokkia.

Juhlasalin kattoa kiertää 14 pastellivärein maalattua, vertauskuvallista naishahmoa, jotka edustavat taiteita, tieteitä, kauppaa ja teollisuutta. Kaupungintalon läntisen julkisivun eteläpäässä on Kaarle IX:n korkokuva. Julkisivun pohjoispäässä on valtionhoitajien korkokuva.

Monet eri laitokset, virastot ja toimielimet ovat vuosien kuluessa toimineet kaupungintalon tiloissa. Kaupunginorkesteri harjoittelee siellä edelleen ja konsertit pidetään upeassa juhlasalissa. Pohjakerroksessa on kaupungin taidehalli entisissä palolaitoksen tiloissa.

Senaatinkatu 1
Katso 360 panoraamakuvaa kaupungintalosta

 

Hallintotalo

 

HallintotaloC. A. Setterberg on suunnitellut nykyisen hallintotalon apteekkari Lindebäckille asuintaloksi ja apteekiksi. Talo valmistui 1862 ja oli silloin puolet nykyisestä. Torin puoleinen Carl Schoultzin 1929 suunnittelema laajennusosa on rakennettu meren puoleisen alkuperäisen rakennuksen peilikuvaksi. Vaasan kaupungin omistukseen talo tuli 1911.

Alakerrassa oli apteekin lisäksi apteekkarin asunto. Toisen kerroksen huoneet Lindebäck vuokrasi Suomen valtiolle kouluhuoneistoksi kymmenen vuoden ajaksi. Myöhemmin, kaupungin ostettua talon, Pohjanmaan museo sai vuonna 1915 saman yläsalin kokoelmiensa näyttelytilaksi.

Nykyisin hallintotalo on Vaasan kaupungin keskushallinnon käytössä. Ensimmäisessä kerroksessa on taloustoimi, kaupungin keskuskirjaamo ja kielenkääntämö. Toinen kerros on kaupunginkanslian käytössä. Siellä istuvat muun muassa kaupunginjohtaja ja toimialajohtajat. Ylimmät luottamuselimet, kaupunginvaltuusto ja -hallitus kokoontuvat tässä kerroksessa. Kolmannessa kerroksessa on kaupungin viestintäyksikkö sekä kaupunginvaltuuston lehteri, jonne voi tulla seuraamaan valtuuston kokouksia. Hallintotalon kellarissa on kaupungin keskusarkisto ja valtuustoryhmien kokoustiloja.

Vaasanpuistikko 10
Katso 360 panoraamakuvaa hallintotalosta

 

Maaherrantalo

 

Maaherrantalo

 

Marraskuussa 1856 Vaasan kaupungin rakennuskomitea järjesti ensimmäisen huutokaupan kaupungin tonteista. Kauppaneuvos August Alexander Levón osti Koulukatu 2 tontin. Hän ei koskaan rakentanut siihen vaan myi tontin 1862 ruukinpatruuna Gustaf August Wasastjernalle.

Lääninarkkitehti Carl Axel Setterberg suunnitteli tontille ajan virtausten mukaan kaksikerroksisen uusgoottisen kivirakennuksen, jolle oli ominaista kulmatornit, kaari-ikkunat ja niukka julkisivukoristus. Talo valmistui 1865 ja sitä kutsuttiin Wasastjernan palatsiksi.

Taloudellisista syistä Wasastjerna joutui myymään palatsinsa kauppaneuvos Herman Rosenbergille 1870. Siitä alkoi talon omistussuhteiden muuttuminen useaan kertaan aina vuoteen 1895, jolloin valtio osti sen kuvernöörin residenssiksi ja teollisuuskouluksi.

Vuonna 1918 kokoontui talossa teollisuuskoulun tiloissa Suomen senaatti eli ”Vaasan hallitus”. Samaan aikaan oli myös ylipäällikkö kenraali Carl Gustaf Emil Mannerheimin johtaman hallitusjoukkojen päämaja sijoittuneena 1. ja 2. kerroksen tiloihin.

Vuonna 1938 vapautuivat teollisuuskoulun tilat ja taloon asettui lääninhallituksen osastoja mm. rakennuskonttori ja Mustasaaren poliisi.

Syyskuussa 1997 toteutetussa lääniuudistuksessa Vaasa liitettiin Länsi-Suomen läänin, jonka pääkaupunki on Turku. Myös maaherra muutti sinne, eikä virka-asuntoa enää tarvittu.

Vuonna 2000 maaherrantalo siirtyi kaupungin omistukseen. Kellari ja ensimmäinen kerros on Pohjanmaan museon käytössä. Kaupungin edustustilat sijaitsevat toisessa kerroksessa, lukuun ottamatta yhtä nurkkahuonetta, johon on sisustettu Mannerheim -museo muistoksi niiltä ajoilta, jolloin hän eli talossa.

Koulukatu 2

 

Teksti: Salli Hietikko, Eva Reinikainen

Kuvat: Salli Hietikko, Eva Reinikainen, Jaakko Salo, Virtual Vaasa